gradim

Reputacija
2
Bodova
56
Analiza
35
Ocjena
131
Anketa
227
obriši
obriši

Analize

03/2018
Tribina hipoteza

Ovaj tjedan igraju reprezentacije, pa mislim da bi bilo u redu da se malo pozabavim hrvatskom reprezentacijom, odnosno time kako se ona i s kime popunjava.

Već se neko vrijeme planiram obračunati s hipotezom kako se Dinamovi igrači prodaju kroz reprezentaciju, odnosno da se u nju pozivaju i kad to zaslužuju i kad ne zaslužuju. Ne mislim dokazivati da ima igrača Dinama koji nisu trebali biti reprezentativci, već da nema nekog posebnog odstupanja kad se pogledaju igrači Dinama i igrači ostalih klubova. Često smo čuli da bi npr. Vlašić kao igrač Dinama sigurno bio reprezentativac i vrijedio 15+ mil, slično se govorilo i za druge. Dinamove reprezentativce pak bije glas da odigraju jednu, dvije utakmice, prodaju se van, a onda ide novi artikl u izlog. Pa hajdemo pogledati tko je sve igrao za reprezentaciju.

Za potrebe mini istraživanja sam pogledao sve nastupe reprezentacije od Wembleyja ( uključujući tu utakmicu) na ovamo. Radi se o desetogodišnjem razdoblju, dakle uzorak bi trebao biti dovoljan. Problem kod pravljenja projekcije mi čine 3 lanjske prijateljske utakmice s igračima iz HNL-a. Nije da mijenjaju nešto na biti, samo je upitno da li ih uopće uzimati u obzir. Ako ih uzmemo u obzir broj Dinamovih reprezentativaca raste za 2, Rijekinih za 3, a Hajdukovih za 4 ( uključujući među njima i Vlašića, tako da ako uzmemo za ozbiljno te utakmice onda moramo odustati od teze da je Vlašić dogurao do cijene od 10 miliona eura bez reprezentativnog nastupa).

Dinamo je, u spomenutom razdoblju da 21 reprezentativca (23 ako računamo 3 „hnl“ prijateljske), Hajduk je dao 12 (16 sa spornim prijateljskim), Rijeka 12 (15),Istra 2 ( 3 ), Split 2 (2), Osijek 1 ( 6 ), Slaven 1 (2), Lokomotiva 0 (5) i Inter 0 (1).

Od sezone 2007/08 na ovamo Dinamo je osvojio 841 bod, Rijeka 639, Hajduk 634, Osijek 472, Slaven Belupo 468. Ovako ugrubo, možemo reći da je broj reprezentativaca u korelaciji s uspjehom u domaćem prvenstvu., te da tu nema nekih većih odstupanja.  Možemo postaviti pitanje regularnosti prvenstva te da zbog toga podaci nisu relevantni, međutim europska natjecanja u kojem se Dinamu jednom u desetljeću dogodi ne igranje euro skupina, a Hajduku se euro-skupine dogode jednom u deset godina, daje mi za pravo tvrditi da je kvaliteta slična prikazanom kroz HNL tablice. Ako negdje dolazi do odstupanja, onda je to primjer Lokomotive koja ima jednak broj bodova poput Slavena Lokomotiva, i to uz dvije sezone manje, znatno mlađe (perspektivnije) a iz nje u reprezentaciju nije došao niti jedan reprezentativac, barem ne do lanjskih hnl reprezentacija. ( Tablici su te 3 utakmice posebno naznačene).

Da se vratim na euro natjecanja, ne postoji neka jednadžba, ali izbornici očito vole pozivati igrače iz momčadi koje imaju kvalitetu za uči u euro-skupine, i  koje se bore za naslov. Kad pogledamo igrače Hajduka koji su zaigrali za reprezentaciju, i pogledamo sastave koji su se borili s Dinamom za naslov ( te kasnije igrali Europa ligu), vidimo da je gotovo cijela momčad Hajduka koja je tad parirala Dinamu, našla mjesto u reprezentaciji. Kroz sezone 2008/09, 2009/10 i 2010/2011 – dakle u sezonama gdje je Hajduk konkurirao Dinamu, vidjeti ćemo da je za reprezentaciju zaigralo 6 igrača Hajduka i 5 igrača Dinama.  U tim sezonama je Hajduk zaostatak u prvenstvu bio 6 + 4 + 15. Deset od ovih 15 bodova zaostatka se nakupila kroz proljeće u kojem je Hajduk znatno pao. Na jesen je razlika bila 5 bodova u korist Dinama ( ali je do jeseni razlika i u nastupima za reprezentaciju bila 6:4 u korist Hajduka). Od Hajdukovih igrača u te 3 sezone za reprezentaciju su zaigrali Subašić, Vejić, Buljat, Strinić, Sharbini i Kalinić. Za godinu dana će reprezentativci postati Vukušić i Maloča, koji su također imali udjela u Hajdukovim uspjesima i prethodnih godina. Hajduk u to vrijeme ima  lagano pozitivan protiv Dinama : 5 pobjede, 3 poraza uz 4 neriješena rezultata, ali i znatno slabije rezultate u Europi ( 47:17 osovojenih bodova).   Iz Dinama su u to vrijeme za reprezentaciju nastupili Mandžukić, Badelj, R.Kovač, Lovren i Vrsaljko ( on ja nastupio u proljeće 2011).  

Kako bi bilo jasnije o čemu govorim, možemo pogledati riječke reprezentativce, koji su za to savršen primjer. Do sezone 2013/14 Rijeka nije dala niti jednog reprezentativca. Te sezone je Rijeka zaigrala Europa ligu, te se približila Dinamu na desetak bodova razlike. Od tog trenutka na ovamo, Rijeka je u reprezentaciju dala 12 igrača – jednaki broj koliko i Dinamo. Dakle, kad je Rijekin rezultat približno jednak rezultatu Dinama ( 399:360 osvojenih HNL bodova, uz podjednak rezultat u Europi ; 73:61 u korist Dinama, Rijeka je 3 put igrala Euro ligu, Dinamo 2 puta Europa ligu, i 2 puta Ligu prvaka, dakle usporedivo), uz međusoban skor lagano na strani Dinama ( 10 – 8 – 7 ) Rijeka u reprezentaciju daje jednaki broj igrača kao Dinamo!

Momčad riječkih reprezentativaca:

Momčad Hajdukovih reprezentativaca:

Meni se momčad najgorih dinamovih reprezentativaca, po nekom ovako odokativnom izboru, svako može složiti svoj, ne čini ništa lošija od momčadi Rijeke ili Hajduka. Možda je Riječka kompaktnija, ali onda govorimo u timu, a ne o pojedincima koji trebaju naći mjesto u drugom, reprezentativnom kolektivu. Po tome bi se moglo reći kako nema dvostrukih kriterija, da jedno vrijedi za igrače Dinama, a nešto drugo za ostale.  Volim navoditi primjer Schildenfelda. Schifo je debitirao za reprezentaciju 2009, a poziv je zaslužio igram u Sturmu. Nakon toga je bio stalno pozivaj u reprezentaciju, često kao rezerva, kad ustreba bio je prvotimac. Skupio je 23 nastupa, uključujući i važne utakmice s Turcima, ili Euro 2012. Često je u javnosti doživljavan kao neki antipod Lovrenu, kikseru iz zvučnih klubova, Mamićevom pulenu. Schifo je igrao u spomenutom Sturmu, Eintrachtu, Dinamu Moskvi, PAOK-u, Panathinaikosu. 2015 se vratio u Dinamu, te na proljeće 2016, nakon oporavka od ozljede, dobio poziv u reprezentaciju, i odjednom je postao igrač kojeg se gura jer je u Dinamu. 23 nastupa je skupio kao igrač spomenutih klubova, a 6 kao igrač Dinama. Ali tih 6 je bio nepravedno unutra kako bi mu se podigla cijena i usput je stopirao veliku nadu Leškovića. A Schifo nije uguran u reprezentaciju kad je imao 22 godine i kad bi mu se time podigla cijena, nego s 30. Naravno, kad je godinu dana kasnije Lešković pozvan u reprezentaciju, onda je to bilo guranje Dinamovog igrača. Iako je prije toga 3 utakmice odigrao kao igrač Rijeke. Koliko je igrača Rijeke, nakon što su već nastupili za reprezentaciju, ostvarilo transfere i onda u novim klubovima završili na klupi? Koliko se to često dogodi igračima Hajduka, a koliko igračima Dinama koje se baš kao gura samo da bi ih se prodalo.

Ako gledamo od osamostaljenja na ovamo, igrač koji je najviše bio zapostavljen u reprezentaciji je Igor Bišćan. Europski prvak s Liverpoolom, koji je sakupio 16 nastupa.

Mnogi će reći da ovoj generaciji nedostaje pravi, čvrsti, zadnji vezni. Dosta je popularno mišljenje da je to mogao biti Ademi. Sakupio je 3 nastupa, i odustao od hrvatske reprezentacije jer je Štimac ispred njega stavljao Radoševića, a Kovač imao planove s Malešom, a kasnije s Močinićem.

Kad je Hrvatska ispala od Portugala, najčešće pitanje Čačiću je bilo „Zašto Pjaca nije ušao ranije?“. Tad je Pjaca bio igrač Dinama, u izlogu. A izbornik ga zadrži na klupi do 110 minute i preživi svoju odluku.

A tko nije bio?

Zašto u reprezentaciji ima mjesta za Pivarića i Halilovića, a nema za Pašalića i Vlašića ( ponavljam, ako ne računamo „mješovitu“ utakmicu). Igrači Hajduka i ostalih HNL klubova, se moraju dokazati vani da bi se probili u reprezentaciju?

Momčad Hajdukovaca koji nisu zaigrali za reprezentaiciju:

.

A tko nije iz Dinama zaigrao za reprezentaciju? Kovačić – on je debitirao tek kad je postao igrač Intera, Jedvaj, već zaboravljeni Pokrivač koji nije iz Dinama ušao u reprezentaciju, nego tek kao igač Monaca koji ga je dobro platio bez obzira što si ovaj nije nabio cijenu preko reprezentacije. Kramarić je kao igrač na posudbi u Lokomotivi bio drugi strijelac lige, viceprvak države i finalist kupa. Da li je on mogao biti pozvan u reprezentaciju? Slično vrijed i za Andrijaševića? Šimunović je prodan za par miliona u Celtic i tamo je prvotimac. Da li je on išta slabiji od Maloče koji je zaigrao za reprezentaciju.  Pokušao sam složiti najbolju momčad Dinama od igrača koji u obrađenom razdoblju nisu iz Dinama zaigrali za reprezentaciju.  Pa tu ima skoro cijela momčad reprezentativaca kasnijih. Igrača koji su osvajali trofeje, igrali Ligu prvaka, postajali kapetani u klubovima srednjeg ranga. Meni se čini da je ta momčad jača i od momčadi Hajdukovih reprezentativaca, reprezentativaca Rijeke, a i od igrača koji iz tih klubova nisu ušli u reprezentaciju. Koji su uopće igrači Rijeke koji su mogli biti reprezentativci, a da nisu bili? Kreliach, Tomasov i Elez s tim da ne možemo niti za njih reći da su igrači ekstra klase kojima je načinjena velika nepravda. Opet, momčad igrača koji iz Dinama nisu zaigrali za repezentaciju mi se čini čak i bolja od iste Hajdukove.

Moje neobjektivno, ali činjenicama temeljeno mišljenje, ide u pravcu da su dvostruki kriteriji puno izraženiji kod javnosti kad komentira reprezentativce, nego je to kod većine izbornika.

Dvostruki kriteriji
Ovaj tjedan igraju reprezentacije, pa mislim da bi bilo u redu da se malo pozabavim hrvatskom reprezentacijom, odnosno time kako se ona i s kime popunjava. Već se neko vrijeme planiram obračunati s hipotezom kako se Dinamovi igrači prodaju kroz reprezentaciju, odnosno da se u nju pozivaju i kad to zaslužuju i kad ne zaslužuju. Ne mislim dokazivati da ima igrača Dinama koji nisu trebali biti reprezentativci, već da nema nekog posebnog odstupanja kad se pogledaju igrači Dinama i igrači ostalih klubova. Često smo čuli da bi npr. Vlašić kao igrač Dinama sigurno bio reprezentativac i vrijedio 15+ mil, slično ...
Dvostruki kriteriji
Ovaj tjedan igraju reprezentacije, pa mislim da bi bilo u ...

Respekt: Puvlin, GNKDZCFC, MARIOLJETA, Alumnus,

Ne slažem se: MARIOLJETA,

Neki argumenti su sasvim solidni a neki ni približno. Ovdje si se fokusirao isključivo na pozivanje u A vrstu ali ne i na minutažu koju su riječki i hajdukovi igrači imali dok su igrali u matičnim klubovima prije prodaje. Na tom području gotovo sve - MARIOLJETA, 22.3.18. 17:18, 0 0 0
ide na korist matičnih Dinamovih igrača koji su u nekim prijateljskim utakmicama dobivali jako veliku minutažu. Najbolji primjer- Antolić. Zanimljivo u kvalifikacijama Lovre Kalinić kad je branio protiv Turske je bio prvi Hajdukovac u prvoj postavi.. - MARIOLJETA, 22.3.18. 17:20, 0 0 0
a to je bilo prvi put nakon 2011 kada je Radošević igrao protiv Belgije - MARIOLJETA, 22.3.18. 17:20, 0 0 0
pardon ne 2011 već 2012* - MARIOLJETA, 22.3.18. 17:23, 0 0 0
Kalinić je branio od prve minute i 2014. ( Kao i kasnije kroz 2015). Razlika je u tome što je protiv Turske prvi put branio u natjecateljskoj utakmici, možda na to misliš. S druge strane Antolić nema niti jedan nastup u natjecateljskoj utakmici. - gradim, 22.3.18. 17:36, 0 0 0
11/2017
Tko je najjača svjetska reprezentacija?

Dok je Svjetsko prvenstvo brojilo 24 reprezentacije ( SP u Americi 1994 je posljednje takvo), Europa je davala 13 predstavnika na prvenstvo. Dakle više od polovice. To je prvenstvo u kojem se prvi put ozbiljnije govorilo o reprezentacijama van Europe i Južne Amerike, hvalilo se mladu Nigeriju, Koreja je pružala otpor Španjolskoj u prvim utakmicama, domaćini su bili dobri,  Arabija je prošla grupu.. Ipak, prvenstvo je ostalo u znaku najjačih tako da je Europa je dala 7 četvrtfinalista, uz pobjednika Brazil. Zanimljivo, od europskih reprezentacija su prve ispale one koje su se prve kvalificirale ( Norveška koja je došla preklao Engleske, te Grčka i Rusija koje su imala sreće što Jugoslavija nije igrala kvalifikacije).

Kad se svjetsko 1998 proširilo na 32 reprezentacije na završnom turniru, Europa je dobila samo dva dodatna mjesta, zapravo jedno dodatno mjesto, a za drugo se borila jedna Europska s reprezentacijom iz druge federacije. U Francuskoj je bilo 15 europskih reprezentacija, dakle nešto manje od pola natjecatelja. Nakon relativnog neuspjeha europskih reprezentacija, uključujući i našu u Japanu i Koreji Europa se vratila na 13 predstavnika.  Razmišljajući o toj „nepravdi“ , pokušao sam osmisliti kako bi po mom modelu bilo najpravednije nagrađivati uspješnije kontinente, odnosno kažnjavati manje uspješne. Kao temelj mi se najpravednije čine utakmice u grupama. Tu se najviše susreću reprezentacije s različitih kontinenata, i broj utakmica je najveći, a samim time i uzorak.  Kad bi primjerice gledali samo knock-out fazu i kako su prošle reprezentacije na SP 2010, vidjeli bi da smo imali 3 europska para od 8 utakmica 1/8 finala. Tako su se u četvrtfinala našle samo 3 europske reprezentacije. Dodatni argument za vrednovanje grupnih faza, na uštrb prolaska, ili možda čak naslova, je to što u slučaju gledanja grupne faze, gledamo koliko su najslabiji predstavnici kontinenta slabi. Primjerice, ako uzmemo za primjer 2002 godinu, u kojoj su domaćini Japan i Koreja prošli dalje ( grupu prolaze i bez sudaca), ne možemo reći da Azija zaslužuje još jednog predstavnika s obzirom da dva preostala predstavnika Azije ( Kina i Saudijska Arabija ) nisu osvojili niti jedan bod.  Tako je uspješnost azijskih reprezentacija na tom natjecanju bila 39%, dakle manje od europskih 48%.

Zašto mi je to sad ponovno palo na pamet? Zato jer mi se čini da prikupljeni podaci daju određenu nadopunu onome što već imamo  na tribini – odnos kontinenata u četvrtfinalima, i kasnijim stadijima natjecanja.

Kao početnu točku sam uzeo SP 1994 – prvo na kojem se dodjeljivalo 3 boda za pobjedu, te sam zbrojio koliko su reprezentacije s različitih kontinenata bile uspješne u grupnoj fazi. Kako me zanima odnos na razini kontinenata, iz računice sam isključio međusobne susrete europskih reprezentacija. Reprezentacije s ostalih kontinenata ne mogu niti igrati s nekim svojim „zemljakom“ u grupnoj fazi.

Što se može vidjeti?

Ukupno gledajući na prvenstvima od 1994 do 2014, Južna Amerika ima najbolji postotak osvojenih bodova u grupnoj fazi, 63% i po tome bi mogli reći da je ona ta koja zaslužuje kojeg predstavnika više. Do nje je Europa s 57% osvojenih bodova i to su ujedno jedina dva kontinenta koja osvajaju preko 50% mogućih bodova, dok ostali ne prelaze niti 40%.  Nije dakle netko otkriće kad kažem da bi za kvalitetu prvenstva bilo bolje da se na njemu pojavi još koja južnoamerička i koja europska reprezentacija.

Azijske i afričke reprezentacije su po uspješnosti sasvim usporedivi 26% osvojenih bodova, naprema 29% s tim da su afrički predstavnici puno konstantniji i uvijek osvajaju preko 25% mogućih bodova, dok se Azijatima dogodio pravi potop u Brazilu, a niti u Francuskoj nije bilo puno bolje.

Kako stoje stvari kad se igra na europskom tlu?

Uzorak nije baš velik, od 6 gledanih prvenstava samo su 2 igrana u Europi – 1998 i 2006. Očekivano, europske reprezentacije su najuspješnije s 68% osvojenih bodova. Ono što možda nije tako očekivano je uspješnost južnoameričkih reprezentacija na europskom tlu – 63%. Dakle, jednako kao i na ostalim kontinentima. Iako je polufinale u Njemačkoj bili potpuno europsko, ili je samo jedan polufinalist 1998 bio južnoamerički ( a manje-više svi znamo da su južnoamerikanci osvojili samo jedan svjetski naslov u Europi i to prije 60 godina), i na tim natjecanjima su južnoameričke momčadi prolazile skupinu i osvajali solidan broj bodova.

Reprezentacije Sjeverne Amerike i Azije su te koje su u Europi znatno slabije nego inače ( reprezentacije CONCAF-a i do 50%, dok su afričke reprezentacije na standardnih 30% osvojenih bodova.

 Da za kraj nabacim prognozu - Brazil prvak. Red je da koja tradicija padne. 

Grupnom fazom do pravednog prvenstva
Dok je Svjetsko prvenstvo brojilo 24 reprezentacije ( SP u Americi 1994 je posljednje takvo), Europa je davala 13 predstavnika na prvenstvo. Dakle više od polovice. To je prvenstvo u kojem se prvi put ozbiljnije govorilo o reprezentacijama van Europe i Južne Amerike, hvalilo se mladu Nigeriju, Koreja je pružala otpor Španjolskoj u prvim utakmicama, domaćini su bili dobri, Arabija je prošla grupu.. Ipak, prvenstvo je ostalo u znaku najjačih tako da je Europa je dala 7 četvrtfinalista, uz pobjednika Brazil. Zanimljivo, od europskih reprezentacija su prve ispale one koje su se prve kvalificirale ( Norveška koja je došla preklao ...
Grupnom fazom do pravednog prvenstva
Dok je Svjetsko prvenstvo brojilo 24 reprezentacije ( SP u ...

Respekt: Cirohito, BruceWayne,

Slažem se: Cirohito,

10/2017
Dinamo - Rijeka 3:1

Gledajući prijenos utakmicu, kao i čitajući izvjaštaje s derbija, prijmetio sam da izvjestiteljima nije bilo jasno zašto su uopće bile potrebne sudačke konzultacije kod pogotka Rijeke.  Situacija je zapravo vrlo zanimljiva i uopće nije bila jednostavna za procjenu. Rekao bih da su suci donijeli dobru odluku i na tom im treba čestitati, a ne se isčuđavati. Što je uopće sporno? Na slici vidimo trenutak u kojem Gorgon igra loptom. Acosty je očigledno u zaleđu, što samo po sebi nije kažnjivo.

 Citirati ću pravila : Igrač koji se nalazi u položaju zaleđa, u trenutku kad je njegov suigrač odigrao ili dodirnuo loptu, sankcionira se samo kad se uključi u aktivnu igru... ... stjecanjem prednosti odigravanjem lopte ili ometanjem suparnika kada je lopta : 

  •  odbijena ili skrenuta od stupa vrata, grede, člana sudačkog tima ili suparničkog igrača
  • namjerno obranjena od strane bilo kojeg suparničkog i igrača

Da je Gorgon u ovoj situaciji dodao Acostyju, bilo bi zaleđe. Isto tako svi znamo da je Gorgon pucao i pogodio stativu ( ili suca) i da se lopta odbila do Acostyja bilo bi zaleđe. Uvjeren sam da je opće poznato da bi bilo zaleđe i u slučaju da je upučeni udarac obranio Livaković.  Međutim, u pravilima se nigdje izričito ne spominje golman, već "bilo koji suparnički igrač" koji namjerno obrani udarac. Što je to namjerna obrana udarca?

Obranom se smatra pokret kojim igrač zaustavlja, ili pokušava zaustaviti loptu koja ide u vrata ili vrlo blizu njih bilo kojim dijelom tijela osim rukama/dlanovima (osim ako se radi o vrataru unutar kaznenog prostora).

Pitanje je da li Rahmanijev start spada u "namjernu obranu"? Lopta možda ne ide u vrata, ali definitivno ide "vrlo blizu njih". Ako je taj start namjerna obrana, onda je potpuno svejedno gdje se u trentuku tog starta nalazi Acosty ( a on više nije u zaleđu) kao što bi bilo nevažno gdje se nalazi u trenutku kad se lopta odbija od vratnice.  Ako je igrač u trenutku upučivanja udarca bio u zaleđu i pokupi odbijanac od vratnice, nije bitno gdje se nalazio u trenutku kad lopta udara u vratnicu.

 Vjerujem da je upravo zato pomoćni sudac podigao zastavicu u trenutku kad je Acosty aktivirao svoje zaleđe ( iako više nije bio u njemu). Da je Gorgon uspio uputiti udarac, kojeg bi Sigali izblokirao da način da lopta dođe do Acostyja, to bi definitivno bilo zaleđe. Bez obzira što se lopta odbila od obranbenog igrača koji je pokazao namjeru da igra njome. Paradoksalno, ali po pravilima - Acotyju je veći problem ako lopta dolazi od Rahmanija ( ako to je namjerna obrna) nego u slučaju da mu je loptu odigrao Puljić. U tom slučaju bi se gledao trenutak Puljićevog upučivanja lopte , a tad više Acosty nije u zaleđu.

Malo "filozofiranja"

Nadam se da sam uspio približiti zanimljivost situacije, a sebi je pokuašao razjeršiti po svom nahođenju. "In my book" bi ovo  definitivno bilo zaleđe. To ne progovara iz duše navijač Dinama, već stoper.  

Primjerice poništeni gol Dinama protiv Splita, za koji je Beusan rekao da je trebao biti priznat ( https://youtu.be/tSvYqT7CxfY?t=220).  Naravno da je Hodžić utjecao na igru.

Gol Španjolaca protiv Hrvatske na Euru 2012, i ta "druga" akcija. Istina, bilo b nešto manje golova ( ne puno jer ne padaju ti golovi iz lažnog pasivnog ofsajda tako često da znatnije utječu na ukupni broj golova) , ali bi se drastično smanjio broj spornih golova.  Za mene bi niti Gorgon u ovoj akciji ne bi smio sudjelovati, s obzirom da je na početku u zaleđu. Igrač na taj način stječe prednost, i obrana ga mora sustizati i pokriti.  Ponavljam, to je po mom doživljaju pasivnog ofsajda. Ovako samo stavljam i taj detalj da se uvjerimo koliko je tešku tu akciju bilo odsuditi od samog početka i u brzini donijeti odluku da li je sam Acosty na početku u zaleđu.  

Što je sporno/zanimljivo kod gola Rijeke?
Gledajući prijenos utakmicu, kao i čitajući izvjaštaje s derbija, prijmetio sam da izvjestiteljima nije bilo jasno zašto su uopće bile potrebne sudačke konzultacije kod pogotka Rijeke. Situacija je zapravo vrlo zanimljiva i uopće nije bila jednostavna za procjenu. Rekao bih da su suci donijeli dobru odluku i na tom im treba čestitati, a ne se isčuđavati. Što je uopće sporno? Na slici vidimo trenutak u kojem Gorgon igra loptom. Acosty je očigledno u zaleđu, što samo po sebi nije kažnjivo. Citirati ću pravila : Igrač koji se nalazi u položaju zaleđa, u trenutku kad je njegov suigrač odigrao ili dodirnuo ...
Što je sporno/zanimljivo kod gola Rijeke?
Gledajući prijenos utakmicu, kao i čitajući izvjaštaje s derbija, prijmetio ...
10/2017
n4
'Sve izgubili dabogda': je li samo do Mamića i Šukera?

Jedna stvar mi je u zadnjim tjednima, a pogotovo u ovim zadnjim danima, zapelo za oko. Bez obzira na trenutno stanje na tablici, na očajnu igru u rujanskim utkakmicama ljudi su bili uvjereni da će Hrvatska ići na Svjetsko prvenstvo. Čak i nakon ove utakmice s Finskom, i dalje velika većina smatra da će se provući barem do dodatnih kvalifikacija.

Takav sam dojam dobio ovdje na tribini, takav je stav bio i voditelja, stav ljudi koje susrećem. Čak i "dabogda izgubljeni" su prije Finske govorili da će nastup biti očajan, ali je malo tko govorio da je upitan. 

Nije reprezentaciji prvi put da je u situaciji da zadnju utakmicu mora pobjediti kako bi išla na natjecanje, ali je prvi put od 2004 godine - dakle ovaoj momčadi je to definitivno priv put. U prošlom ciklusu Hrvatska zadnju utakmicu nije ovisila samo o sebi, već i o utakmici Italija - Norveška, međutim postojao je padobran u smislu da je neuspjeh vodio u dodatne kvalifikacije. Iako je zadnja utakmica bila Malta, i iako je Hrvatska rano povela, na kraju se među igrače uvukla panika. Ako se tko sjeća, Malta je zadnjih desetak minuta bila opasnija momčad. U ovu momčad se u završnicama uvlači panika i to bez obzira koliko je protivnik (ne)kvalitetan. Potezi izbornika poput vađenja napadača i stavljanje u igru nekog defanzvinog veznog, sigurno psihički ne pomažu u tim trenucima. 

Ipak, uvjeren sam da se napravi anketa s pitanjem hoće li Hrvatska pobjediti Ukrajinu da bi većina glasaova bilo da hoće. Jednostavno je vjera u klasu, barem dijela igrača, još uvijek dovoljno veliko. S napomenom, da bi rezultati bili različiti ako se glasa anonimno. U tom bi se slučajo glasalo navijački, i mnogi od "hejtera"  ( jedna od rijetkih anglizama koji volim jer je puno blaža od riječi mrziti ili mrzitelj) bi stisnuli da će Hrvatska doživjeti neuspjeh.  A ipak analiza s takvim zaključkom nema.

Zašto vjerujemo reprezentaciji?
Jedna stvar mi je u zadnjim tjednima, a pogotovo u ovim zadnjim danima, zapelo za oko. Bez obzira na trenutno stanje na tablici, na očajnu igru u rujanskim utkakmicama ljudi su bili uvjereni da će Hrvatska ići na Svjetsko prvenstvo. Čak i nakon ove utakmice s Finskom, i dalje velika većina smatra da će se provući barem do dodatnih kvalifikacija. Takav sam dojam dobio ovdje na tribini, takav je stav bio i voditelja, stav ljudi koje susrećem. Čak i "dabogda izgubljeni" su prije Finske govorili da će nastup biti očajan, ali je malo tko govorio da je upitan. Nije reprezentaciji ...
Zašto vjerujemo reprezentaciji?
Jedna stvar mi je u zadnjim tjednima, a pogotovo u ...

Ne slažem se: peropex, faz34, BruceWayne, GNKDZCFC,

09/2017
Postoji li perspektiva za Hajduk?

Razmišljao sam o pisanju jedne HNL analize,  tako da se nadam da će ovako, malo modificirana, moći uskočiti na ovu temu.

Ne 9,  nego 15

Kao što znamo, završilo je 9. kolo domaćeg prvenstva dakle prvi krug; odnosno ¼. Može prvi querter da ostanemo u Eurobasketu ili footballu.  Stanje na tablici je svima poznato i neke iznenađuje, a neke baš i ne. Osobno sam među ovima drugima, i predviđao sam ovakav (ili sličan) start prvenstva. Kako bi osnažio svoje teze, posegnuti će za završetkom prošlog prvenstva, ta početak ovog staviti u taj kontekst.

Mnogo puta smo slušali o „najslabijem Dinamu ikad“ ili barem u zadnjih x godina i malo se kad mogla čuti ili pročitati koja pozitivna o ovogodišnjem Dinamu. Međutim, Dinamo ne samo da je startao s 9-1-0 u prvenstvu, već je i lanjsku sezonu završio s 6 pobjeda u nizu. Dakle Dinamo u zadnjih 15 utakmica ima 14 pobjeda i jedan neodlučeni rezultat. Čini mi se da to niti je drugi klub nikad u HNL-u nije ostvario. Vjerujem da je neka druga momčad Dinama, ali osim toga nitko i mislim da to zaslužuje jedan „respect“. Tablica spomenutih 15 kola glasi : Dinamo 43 boda, 2. Rijeka 33. 3 Hajduk 29 4. Osijek 26…

Kao i uvijek, može se spomenuti suđenje kao glavni Dinamov forte u domaćem prvenstvu. U spomenutih 15 kola Dinamo je izveo 3 penala (isto koliko i Rijeka ili Hajduk, Osijek ih je pucao 5), protiv Dinama je suđen jedan ( protiv Hajduka niti jedan, protiv Osijeka jedan. Možda će biti iznenađenje, ali u tih 15 kola je Dinamo dobio više kartona nego njegovi suparnici – odnos žutih kartona je 29:27 i 1:0 u crvenim. Dakle Dinamo niti jednom nije imao igrača više u 15 kola, a imao je igrača manje. Usporedbe radi, Hajduk je imao 4 puta igrača više, te jednom igrača manje (33:42 žuti), a kod Osijeka je taj omjer 3:1. Ne kažem da nije bio koji gol iz ofsajda, ali je bilo isto takvih i primljenih, a i ostali klubovi su znali zabijati iz spornih situacija. U svakom slučaju da možemo reći da sudački kriterij nije uzrok ovakvih rezultata.

Malo o Europi

Tu je Dinamo definitivno podbacio. Hajduk je odigrao visoko na granici svojih mogućnosti, a Osijek oduševio.  Rijeka je krenula dobro, pa zapela. Vidjeti ćemo kakao će e to još razvijati.  Bez obzira što se Dinamovom euro posrtanju mogu naći konkretni razlozi, još niti jednom nisam čuo jednostavan – zakon velikih brojeva. Pravo je čudo, zapravo, da je Dinamo 10 godina imao niz prolazaka takvih protivnika.  Dinamo je imao niz od preko 20 susreta u kojima ispadanje znači oproštaj od Europe i bez obzira na snagu suparnika, taj niz mora stati. Rijeka igra ozbiljno Europu 5 sezona i već joj se jednom dogodio Aberdeen ( i Basekshekir, ali ajde to je jako težak ždrijeb usporediv s „Vidinim“ Ludogorecom). Hajduk je zaslužio pohvale za Levski, posebno za Brondby. Opće oduševljenje nastupima protiv Evertona nisam dijelio s obzirom da se nakon prvih 45 minuta znalo tko prolazi dalje.

Rijeka za sad Europu igra na razini na kojoj je Dinamo igrao i zbog čega je bio ismijavan. Nedavno sam polu trolajući, za Rijeku izvukao podatak da od zadnjih 7 suparnika u Europi ( Sevilla, Aberdeen, Baseksehir, Saints, Red Bull, Olympiakos i AEK) uspjela pobijediti samo Velšane. Da se takav niz dogodi Dinamu, ova moja računica bi vrištala s pola naslovnica ( barem po portalima). Isto, kao što bi obrnuto niz Rijeke ili Hajduka od 14-1-0 prošao itekako zapažen.

Povratak petnaestici

Mislim da bi se posebno zapazilo s kojim igračima je Dinamo to postigao. Gledajući minutažu igrača u tom razdoblju, ispada je dinamova momčad izgledala ovako nekako.

Livaković / Stojanović – Sigali – Benković – Lecjaks / Antolić – Moro / Soudani – Gojak – Olmo/ Hodžić.

To je momčad koja u prosijeku ima oko 23.5 godina.  Tu su 4 mlada igrača u prvoj postavi.  Rijeka ima tradicionalno stariju momčad, zreliju, kojoj je prosjek bliže 26 godina . Osijek je nešto mlađi od Rijeke, ali gdje stoji Hajduk?

Još u najavi sezone sam govorio da Hajdukovoj momčadi mladost više ne može proći kao opravdanje. Udarnih 11 Hajduka u spomenutom razdoblju

Stipica/ Juranović – Nižić – Lopez – Memolla/ Radošević – Savas – Hamza – Vlašić – Erceg/ Futacs

To je momčad kojoj prosjek godina prelazi 25.  Kao što je i u uvodu rečeno, jedini teenager je prodan. Ono što posebno bode u oči : Hajduk ima samo jednog mladog reprezentativca na Gračanovom popisu. I taj jedan, Bosančić je tu na temelju svojih lanjskih nastupa u drugoj momčadi Hajduka ( 3. liga!!!).  Ne kažem da nema kvalitetu, samo kažem da njegov reprezentativni status nema nikakve veze s njegovim statusom i nastupima za Hajduk.

S financijske strane gledano, ako je Vlašićeva prodaja omogućila Hajduku da odbije prve ponude, a tako se govori, veći problem mi se čini da se za dobar dio igrača mogu odbijati ponude do besvijesti, ali bolje stizati neće. A ne samo da neće ponude stizati, već niti ti igrači na terenu neće s vremenom pokazivati napredak.

Toma Bašić je pred kraj prošle sezone imao nekoliko finih nastupa. Može li on biti igrač koji će podići Hajduk na viši nivo? Nisam siguran, ali mi se čini da barem postoji šansa, za razliku od igrača poput Tudora ili Radoševića.

Ako se Hajduk dokopao financijske stabilnosti, trebao bi sad tek početi ozbiljno raditi. Ako smo pokupili losov „reboot“ ta Dinamo, reprezentaciju, onda bi Hajduku bio potreban jedan veliki upgrade. I to upgrade koji ulazi u fazu evolucije, što je po definiciji dugotrajan proces. Tako da i dogodine očekuj Hajduk u sličnoj situaciji. 

Perspektivan klub, neperspektivna momčad
Razmišljao sam o pisanju jedne HNL analize, tako da se nadam da će ovako, malo modificirana, moći uskočiti na ovu temu. Ne 9, nego 15 Kao što znamo, završilo je 9. kolo domaćeg prvenstva dakle prvi krug; odnosno ¼. Može prvi querter da ostanemo u Eurobasketu ili footballu. Stanje na tablici je svima poznato i neke iznenađuje, a neke baš i ne. Osobno sam među ovima drugima, i predviđao sam ovakav (ili sličan) start prvenstva. Kako bi osnažio svoje teze, posegnuti će za završetkom prošlog prvenstva, ta početak ovog staviti u taj kontekst. Mnogo puta smo slušali o „najslabijem Dinamu ...
Perspektivan klub, neperspektivna momčad
Razmišljao sam o pisanju jedne HNL analize, tako da se ...

Respekt: draxy, GNKDZCFC, ivan-cro, ilmambanegro, Jerlekan,

Slažem se: draxy, GNKDZCFC,

Ne slažem se: HAJDUK2012, Cirohito, Mac316,

Perspektiva koja negira sve pozitivne ili kao ova, sve negativne stvari nikad nije dobro. Između svega postoji uzročno-posljedična veza i uvijek treba spomenuti obje strane. To je temelj objektivnosti. - Jerlekan, 20.9.17. 11:57, 0 0 0
Konkretno, što sam ja od negativnih stvari negirao. Samo nisam ulazio u to kako je Dinamo igrao protiv Odda I SKenderbeua. Zašto da ulazim u to, kad se o tome već puno govorilo. O rebootu, o jogurtu, o konfiguraciji sustava.. pa ajmo onda posvetiti - gradim, 20.9.17. 12:10, 0 0 0
koji trenutak da ustvrdimo kako Dinamo stoji u prvenstvu i da li je ovaj skor 8 -1 -0 pao s neba ili je nastavak onoga što smo gledali na proljeće. - gradim, 20.9.17. 12:32, 0 0 0
Pardon, negira je pogrešan izraz. Zaboravlja je bolji. - Jerlekan, 20.9.17. 13:00, 0 0 0
Gradim sve što si napisao je točno ali moraš shvatiti da se ovdje baš i ne cijene činjenice.Poželjno je pljuvanje po Dinamu i njegovim europskim nastupima prošle sezone u EL zahvaljujući kojim će ove sezone svaki prvoligaš dobiti 4 miliona kuna. - draxy, 20.9.17. 18:05, 0 0 0
09/2017
r1 n1 k2
Trebamo li uzeti Amerikanca playa?

Na početku mala kritika na postavljeno pitanje. Zašto bi play morao biti Amerikanac? Što ne bi uzeli talentiranog Uzbeka?

Nacionalna ili državna reprezentaicja

U bivšoj državi, onoj jako uspješnoj u košarci, a malo manje u nekim drugim stvarima, reprezentacije su se zvale državnima. Mom ocu i danas je oštala poštapalicu „puca kanda je iz državne reprezentacije.“ Naravno, reprezentacije nisu mogle biti nacionalne reprezentacija jer je i njima bilo jasno da se država sastoji od više nacija, koje sve gore istim plamenom, kako je to grb lijepo prikazivao.  U posebnim prigodama postojale su republičke reprezentacije, koje su se na nižim raznima natjecale među sobom.

Kad smo napustili tko zna koju „tamnicu naroda“ po redu, dobili smo i nacionalnu reprezentaciju. U hrvatskom jeziku smo ih odlučili zvati nacionalnima, iako u anglosaksonskom poimanju to „nation“ u national team zapravo znači državu, a ne naciju. Mi smo reprezentacije odlučili zvati državnim, i tako se ponašamo do prvog dana. Hrvatske reprezentacije u svim sportovima su uvijek otvorene za sve Hrvate. Uostalom, to nije stvar samo reprezentacije, svaki Hrvat na svijetu ima pravo na hrvatsko državljanstvo. Nacija se ne odnosi samo na etničke Hrvate, već se tu podrazumijeva i politička nacija koju tvore i pripadnici manjina. Zajedno govorimo o naciji i nacionalnoj reprezentaciji.

Strani igrači

Kako bi onda strani igrači mogli postati dio nacionalne reprezentacije. Po meni vrlo teško. Uopće ne bi davao sportašima državljanstva dok ga ne mogu steći po pravilima koje vrijede i za ostale( proveo x godina u Hrvatskoj, ženidbom, zaslugom u ratu..). Nema veze što Hrvatska nema playa ili lijevog beka. U protivnom se po meni potpuno gubi smisao nacionalnih reprezentacija, te ih onda možemo početi zvati „državnim klubovima“.

U košarci je ta praksa već zaista poprimila razmjere parodije s tolikim brojem Amerikanaca, od kojih neki nisu niti vidjeli državu za koju nastupaju. Rekao samo u šali, ali ideja nije loša – radije bi na euru vidio američku reprezentaciju sastavljenu od najboljih američkih igrača koji igraju u Europi. Reprezentacija bi zasigurno bila respektabilna.

Strani igrač – dijaspora

Ne slažem s paralelom između ova dva posuđivanja igrača. Kako sam rekao, reprezentacije su nacionalne i predstavljaju što jedna nacija može u određenom sportu. A ne predstavlja „kakav sustav može određeni sportski savez postaviti te kroz njega razvijati igrače“.  

Stranci za rijetke petke
Na početku mala kritika na postavljeno pitanje. Zašto bi play morao biti Amerikanac? Što ne bi uzeli talentiranog Uzbeka? Nacionalna ili državna reprezentaicja U bivšoj državi, onoj jako uspješnoj u košarci, a malo manje u nekim drugim stvarima, reprezentacije su se zvale državnima. Mom ocu i danas je oštala poštapalicu „puca kanda je iz državne reprezentacije.“ Naravno, reprezentacije nisu mogle biti nacionalne reprezentacija jer je i njima bilo jasno da se država sastoji od više nacija, koje sve gore istim plamenom, kako je to grb lijepo prikazivao. U posebnim prigodama postojale su republičke reprezentacije, koje su se na nižim raznima ...
Stranci za rijetke petke
Na početku mala kritika na postavljeno pitanje. Zašto bi play ...

Respekt: Raul10,

Ne slažem se: Cirohito,

Neslaganje zbog nerazrađene teze i nepostojanja argumenata, kao i zbog potpuno nejasnog zadnje odlomka. Ovo što si napisao moglo bi poslužiti tek kao dobar uvod u analizu. - Cirohito, 17.9.17. 12:16, 0 0 0
mogu se složiti da je nerazrađena analiza, ali ne i da je bez argumenata. U ovom slučaju i ne treba puno argumenata : Reprezentacija je nacionalna, i stavljanje igrača koji nema veze s tom nacijom, reprezentacija više ne reprezentira ništa. - gradim, 18.9.17. 0:25, 0 0 0
09/2017
r1 s1 k1
VAR - više koristi ili štete?

Ovo neće biti klasična analiza, već više kompilacija video materijala. Pomoću tih materijala ću pokušati odgovoriti na pitanje da li nam tehnologija više daje ili oduzima. Neću ući u to da li se koristi na pravi način, ali ću kroz primjere pokazati koliko je potrebno.

Primjeri su vezani za velika natjecanja otkako ja pratim nogomet. Dakle, samo velika natjecanja i samo utakmice prvaka. Koliko su spone ,često i krive, ne samo sporne, odluke utjecale na rezultate. Velika natjecanja i njihov kup format na jednu utakicu pomažu tome da jedna utakmica, a time i jedna odluka potpuno mijenja situaciju. Kreniomo redom:

SP 1990 - Finale Njemačka - Argentina. Nepostojeći penal a na utakmci se dogodilo i sporno isključenje koje je Jerlakan nedavno spominjao

https://www.youtube.com/watch?v=b4tXFQYSRLk

Euro 1992: Danska - njemačka - drugi gol nakon igranja rukom, a prvi nakon mogućeg prekrašaj

https://www.youtube.com/watch?v=pDe2N9ykR6A

SP 1994 : Drugi Gol Brazilaca protiv Nizozemaca. Daleko je to od pšasivnog ofsajda, pogotovo po tadašnjim pravilima

https://youtu.be/LO4bcOnnJnA?t=37

Euro 1996: Njemčka na Hrvatsku, odnosno Babel na Jerkanu

https://youtu.be/-mNXRf9Qoys?t=314

Euro 2000: Francuska - Portugal - jedanaesterac u 119 minuti

https://www.youtube.com/watch?v=1V2_ahpDu_A

SP 2002 : Brazil - Belgija u 1/8 finala. Pred kraj poluvremena Belgija drži nulu a onda Wilmots i zabija. Gol je poništen

https://www.youtube.com/watch?v=ZGwjQqXu_IM

SP 2006 : 1/8 finala. Italija - Australija, za mnoge sporan penal u 94 minuti za Italiju

https://www.youtube.com/watch?v=S3wxlGpxoeA

Euro 2008: Finale, Španjolska - Njemačka. sporan duel u španjolskih 16 metara pred kraj utakmice

https://youtu.be/ckPSFUfl4_s?t=416

SP 2010: 1/8 finala Španjolska- Portugal i Villin gol iz ofsajda za pobjedu

https://www.youtube.com/watch?v=f0JN5YQbmkk

Euro 2012: Španjolska - Hrvatska u grupi i penal na Ćorluki

https://youtu.be/uMyAXLSJI9o?t=65

SP 2014 : opet smo na početku priče. njemačka i Argentina i start Neuera na Higuainu

https://www.youtube.com/watch?v=14WDjvsxCQk

Koliko je tu samo krivih sudačkih prosudbi koje su popločale put prvaka prema naslovu? S tim da to nisu sve, nego one koje ja pamtim. Naravno da treba paziti da se uvođenjem tehnologije ne naruši dinamika igre, ali čini mi se bitije smanjiti ove ljudske pogreške.

zašto tehnologija?
Ovo neće biti klasična analiza, već više kompilacija video materijala. Pomoću tih materijala ću pokušati odgovoriti na pitanje da li nam tehnologija više daje ili oduzima. Neću ući u to da li se koristi na pravi način, ali ću kroz primjere pokazati koliko je potrebno. Primjeri su vezani za velika natjecanja otkako ja pratim nogomet. Dakle, samo velika natjecanja i samo utakmice prvaka. Koliko su spone ,često i krive, ne samo sporne, odluke utjecale na rezultate. Velika natjecanja i njihov kup format na jednu utakicu pomažu tome da jedna utakmica, a time i jedna odluka potpuno mijenja situaciju. Kreniomo redom: ...
zašto tehnologija?
Ovo neće biti klasična analiza, već više kompilacija video materijala. ...

Respekt: peropex,

Slažem se: ivan-cro,

U potpunosti se slažem, bolje i malo narušiti dinamiku igre nego ovakvim kardinalnim pogreškama direkrno odlučivati o pobjednicima, lako je reći da nam se ne sviđa ta pauza prilikom pregledavanja snimaka, dok se pogreška ne dogodi Hrvatskoj... - peropex, 5.9.17. 12:44, 0 0 0
08/2017
Je li Vlašić igrač za 10 milijuna eura?

Ovaj istinit naslov s velikom dozom autorefleksije  ću povezati s dvije teme za koje nisam stigao ništa napisati iako su mi bile jako zanimljive. To su teme vezane uz Zidanea i Neymara. Poveznica svih njih nisu njeihova kvaliteta, ofenzivna pozicija, već transferi. 

Pogubio sam se

 Iskreno, pogubio sam se u vrijednostima transfera. Ne želim biti jedan od onih koji govore kako je prije sve bilo bolje ( pa sad možemo pomicati to prije po potrebi) nego jednostavno mi treba vremena da prihvatim novu cjenovnu vrijednost igrača. Očito nije samo do mene jer se i drugima to događa. Najbokji primjer je transfermarkt, stranica od koje je uvijek bilo odstupanja, međutim u zadnje vrijeme su ona sve veća.  Neymar je procjenjen na 100mil, a prodan je za 226, Coutinho je procjenjen na 40, a Liverpool ga ne pušta za preko 100, Mbapeovoj procjena na 35 mil se lako žemo dodati jedinica ispred… primjera ima i previše.. Možda je odnos međusobne vrijednosti među igračima i dalje točan ( možda i nije, ne ulazim u to) ali očito je da su sve cijene tamo prikazane preniske i da bi ih se trebalo korigirati i kalibrirati. Još je izraženiji košmar u mojoj glavi.

Zidanove vrijednosti

Kad je 2001 Zidane na svom vrhuncu, s napunjenih 29 godina prelazio u Real to je bila bomba.  Teško mjerljivo s ijednim transferom prije toga, kao i onima koji su slijedili u narednih par godina. Real je za brdo novaca dobio igrača koji ne samo da je bio najbolji igrač tog trenutka na svijetu ( na njihovu žalost taj trenutak nije potrajao jako dugo, što je i normalno s igračem od 29 godina) već i igrača koji je igrao najelegantniji nogomet koji sam ja gledao. Sjajna kontrola lopte, vizija igre, lakoća odigravanja i u teškim situacijama te dojam opuštenosti kao da je na školskom igralištu.. to je dobio Real što je posebno važno bilo i za image koji su željeli stvoriti.

Juventus je s tim novcima krenuo u rekonstrukciju momčadi. Suprotno mišljenju, ti novci sami po sebi mu nisu bili dovoljni. U to vrijeme je prodan i Insaghi ( i Kovačević), a s novcima tih transfera u klub je stigla njegova višegodišnja okosnica – Buffon, Thuram, Nedved. Reklo bi se da je u svim transferima Juventus prošao još i bolje, a slično pokazuju i rezultati.

Više od jednog desetljeća mi je taj transfer ostao kao apsolutno mjerilo vrijednosti igrača, kao i relativna u odnosu na druge igrače. P principu Ako Zidane vrijedi 77, Figo vrijedi 62, .. pa čak do Modrić vrijedi 20, Eduardo 15.. U tu računicu spada i Ronaldov transfer iz Manchestera u Real. On je veći od Zidanovog, ali se radilo o igraču od godine za kojeg se moglo pretpostaviti da će u narednih 6 godina biti među najboljim, ako ne i najbolji na svijetu. Naravno da je i u tim trenucima imalo preplaćenih transfera, kao i podcijenjenih igrača ( HSV je manje platio Van der Vaarta nego Monako Pokrivača)   ali većinu tog sam mogao pratiti i procjeniti.

Unazad par godina, potpuni bum, s Neymarom kao vrhuncem. Ne samo da je PSG sad dao 226 mil za Neymara, veći šok mi je to da Barcelona s tim novcima ne može napraviti puno toga na tržištu. Navodne ponude za golmana Oblaka ili Donnarumu su oko 100 mil eura. Ne kažem da barceloni treba golman, već to uspoređujem s Juventusovim izdatkom od 50 mil eura.  Dakle otprilike pola Zidadnovog transfera, ali tad se znalo da Juve kupuje najboljeg golmana svijeta ( uz Kahna koji je znatno stariji).  Buffon u tom trenutku iza sebe ima osvojeni kup UEFE i godine na golu uvjerljivo najjače lige svijeta.  Dati 100 mil. za Donnarumu nije niti približno isto.

Većina ljudi ovdje prati priča o transferima puno više od mene i znaju oko koliko su kreću Barcine ponude za Coutinha, Mbapea,  i ostalih. Jedan Paulinho je plaćen 40 mil.  TM je rekao da vrijedi 20.

Koliko tko vrijedi?

Zastrašujući rast cijena se prvenstveno odnosi na igrače ekstra klase i one prve do njih. S vremenom se stvari prelijevaju i na niže razine. Tako dolaze i do naše lige. Pjaca je ostvario veći transfer od Modrića. Šimunović je dobio preko 5 mil Eura, što je recimo više od Badelja ( istina u zadnjoj godini ugovora) Ili Vukojevića koji je igrao na Euru 2008.  Niti približno ne mogu procijeniti koliko bi koji igrač mogao vrijediti na tržištu.  Ako je Brekalo vrijedio 7.5 a nije niti igrao seniorski nogomet, mogao bi i Vlašić vrijediti 10. Jedan Wolfsburg plati 7.5 mil za igrasča kojeg šalje na posudbu? Balić je vrijedio 3, dakle opet Vlašić bi trebao biti 2-3 puta skuplji.  A opet, Sušić i Kalinić skupa jedva da su dovukli do 5

Tako da me ne bi iznenadilo niti da ode za 12,. niti za ode za 4. Vlašić je u zadnjoj godini ugovora. Ne znam koliko to može utjecati na cijenu. Neće toliko utjecati ako ga se ide sad prodavati, u narednih par dana.  Ako već govorimo o transferu, gdje bi mogao uopće biti prodan? Tko su zainteresirani klubovi. Ako je to klub ekstra klase, slijedi mu posudba. Ako je srednje, mogao bi polako postati i prvotimac. Ne znam s novcima niti doma, a kamo li s milijunskim iznosima svijeta nogometa.

Vlašić igrač

Možda bi se svi trebali više posvetiti Vlašiću kao igraču. Koje su mu prednosti, a koje mane. Nešto je rečeno, nešto je i napisano.  S obzirom da se većina bavi njegovim vrlinama ( kojih ima) ja ću pokušati govoriti o manama, ili barem pokušati iščitati ponuđene informacije na jedan drugi način.  Vlašić je fizički strašno moćan igrač, tehnički je nešto slabiji. Mislim da mu dodavanja nisu na nivou njegove prodornosti.

Upoznati smo s činjenicom da ulazi u puno duela, i to je pozitivno. Dojma sam, ( kažem dojma) da je veliki broj tih duela u vazi napada, Samo po sebi to nije loše. Međutim, dobar dio tih duela je u situacijama kad Vlašić pokušava s prodorom učiniti višak. Ako zapne na drugoj, ili čak trećoj prepreci statistika bilježi 3 duela, i to 2 dobivena i jedan izgubljen, međutim od takvog napada nema neke koristi. A to se zna dogoditi Vlašiću. Zna i drugima,

Isto tako na različite načine možemo iščitavati predstavljene nam grafove. Vlašić je pri vrhu lige u pokušajima driblinga, uspješnosti te relativno visoko pri pokušajima ključnih dodavanja. Ono što upada u oči je da je Vlašić uvjerljivo vodeći igrač u tim segmentima u svom klubu. Kad kežm uvjerljivo, mislim da prvi sljedeći nema pola njegovih pokušaja. To je zaista rijetkost. Dok u Dinamu ključna dodavanja dijele  Fernades, Gojak, Čorić, Soudani, pa i Šitum; u Rijeci su to Vešović Andrijašević, Bezjak, u Lokomotivi Bočkaj, Grezda i Majer, a čak i u Slavenu dijele Heber i Christiansen; Vlašić ima potpuno slobodu u napadačkim akcijama. Barem ja to tako iščitavam iz ovih grafova. Na sličan način možemo iščitavati i pitanje njegove minutaže. Nesretna poveznica s Čorićem kojeg se malo trpi, pa ga se malo pošalje na tribine ( ja bi ovo drugo i češće radio), Vlašić otkako se pojavio u seniorskom nogometu ima status projekta od kojeg se ne odstupa, čak niti kad ne igra dobro. Jedino njegovo vrijeme provedeno na klupi je u slučaju povratka s bolovanja.

Sad dolazim do onoga što sam često spominjao u komentarima – nedostatku golova i asistencija u utakmicama protiv protivnika srednje klase.  To posebno smeta, ako uzmemo u obzir koliku Vlašić ima slobodu i koliko on na sebe rizika preuzima u utakmicama. S obzirom da je to igrač koji najaviše ulazi u driblinge, koji najviše pokušava okomita dodavanja, on bi trebao biti prevaga u tim utakmicama, a ne da nam Los nakon proljetnog derbija, u kojem je Hajduk pobijedio, bude zabrinut jer su dva igrača koji su kao zalog neke budućnosti, ne postoje na toj utakmici. Kako je Erceg odigrao te utakmice?  Ove sezone Eceg ima 3 gola u Europi, gol i 3 asistencije u HNL-u  ( samo 3 nastupa) te danas izborerni jedanaesterac.

Dok Vlašić ne odigra nekoliko takvih utakmica protiv ostalih naših anabee europskih momčadi, možemo govriti o talentu, ali ne definitivno i o dokazanoj klasi.
Ne znam s novcem
Ovaj istinit naslov s velikom dozom autorefleksije ću povezati s dvije teme za koje nisam stigao ništa napisati iako su mi bile jako zanimljive. To su teme vezane uz Zidanea i Neymara. Poveznica svih njih nisu njeihova kvaliteta, ofenzivna pozicija, već transferi. Pogubio sam se Iskreno, pogubio sam se u vrijednostima transfera. Ne želim biti jedan od onih koji govore kako je prije sve bilo bolje ( pa sad možemo pomicati to prije po potrebi) nego jednostavno mi treba vremena da prihvatim novu cjenovnu vrijednost igrača. Očito nije samo do mene jer se i drugima to događa. Najbokji primjer je ...
Ne znam s novcem
Ovaj istinit naslov s velikom dozom autorefleksije ću povezati s ...
Močinić, Bradarić, Milović i Čorić.. Ja ne vidim tu neke preferencije. Low rotira, neki drugi izbornici ne rotiraju. Svatko ima pravo iskazati mišljenje kojji je sustav bolji, ali optužiti nekoga za namjeru traži malo više elaboracije od "svi znamo" - gradim, 25.8.17. 14:04, 0 0 0
Vrlo jednostavno ja raspravljam sa neutralne strane jer ne navijam ni za Dinamo, a ni Hajduk, te ti cijelo vrijem govorim da u rep treba zvati sve mlade talente nebitno iz kojeg kluba, dok su tvoji tekstovi kao da su pisani iz tajništva Dinam i HNS-a - peropex, 25.8.17. 14:10, 0 0 0
O kakvom ti crnom elaboriranju govoriš kad ti u HNS-u i Dinamu u izvršnim odborima sjede isti ljudi (Mamić,Jozak...) i sad ti pokušavaš uvjeriti cijelu javnost da su svi ludi i u zabludi, ali eto HNS i ekipa skup poštenih sportskih djelatnika... - peropex, 25.8.17. 14:18, 0 0 0
Ti si za pozivanje svih mladih talenata. Onda reci tako. Da su na popisu trebali biti Lovro Majer, vlasic, Benkovic i Simunovic. Samo ne znam kako ces onda to povezati s podjelom na sjever i jug koja je, po tebi, utjecala na izostanak Vlasica - gradim, 25.8.17. 14:59, 0 0 0
Slažem se svi najbolji mladi igrači trebaju biti pozvani,pa makar na klupu. A o navedenoj podjeli sam ti napisao što mislim u prošlom komentaru (HNS izvršni odbori i funkcioneri=Dinamov izvršni odbor i funkcioneri) i ajmo završit sa ovim, živio!!! - peropex, 25.8.17. 15:07, 0 0 0
08/2017
Je li se Vlašić morao naći na popisu?

Čačićev popis je po običaju bez velikih iznenađenja. Koliko god to neke razočaralo, možda i nije tako loša opcija kad se sjetimo Štimca,   njegovih popisa i njegovih eksperimenata.

Vlašić igra znatno bolje nego prije otprilike godinu dana kad smo na tribini imali temu o tome da li bi mogao doći u Dinamo i tko bi takvim aranžmanom najviše profitirao.  Tad sam napomenuo da Vlašić još nema gol niti asistenciju u niti jednom svom nastupu protiv momčadi koje imaju kvalitetu za igrati Euro ligu. Godinu dana kasnije, Vlašić je popravio svoju igru, ali u toj kategoriji i dalje stoji nula. Otkako je Vlašić priključen prvoj momčadi, Hajduk je igrao 15 utakmica s Dinamom, 12 utakmica s Rijekom te po dvije sa Dniprom, Slovanom i Macabbijem. U Ukupno 33 utakmice protiv klubova neke osrednje klase, on je bez gola i asistencije.

Jasno mi je da bi eventualni poziv trebao doći zbo nastupa unazad par mjeseci, a ne zbog onih u rujnu 2014. Također mi je jasno da Vlašić nisu samo golovi i asistencije, već i igra u oba smjera. Jako puno duela, Los je tvrdio su mu tu brojke svemirske. Međutim meni fali još tog doprinosa u ovom njegovom primarnom, napadačkom smjeru. Možemo li zaista tvrditi da on može na reprezentativnoj razini, protiv Turske recimo, stvarati višak i izraditi svojom kvalitetom šanse za druge, kad ga nismo vidjeli da to može raditi protiv "najlošijeg Dinama"?  S obzirom na nedavne susrete tih klubova, kao i hajdukovo proljeće, jednako bi mogli postaviti pitanje treba li Erceg biti u reprezentaciji?

Tu sad postavljam pitanje za osobe koje puno detaljnije prate hajduk i mladog Vlašića. Mislite bi da bi se on brže i bolje razvijao da je igrao neku drugu ulogu u timu? Da li bi njegove defanzivne kvalitete mogle od njega napraviti sjajnog box ot box veznjaka, nego što je ofanzivac (Ponekad, prinudno čak i čista špica). Možemo reći da i ovdje igra dobro, i nije na odmet da i igrač koji igra bliže golu zna odigrati presing, dapače, ali napadački učinak mi nije dovoljno izražen za a reprezentaciju.  Možda mu je pas prenesiguran za čistog veznjaka? Ima li smo dosta tekstova o tome kako bi Hajduk trebao reagirati na otpadanje Futacsa. Većinom se vidi zabrinutost igrača Hajduka. I na drugim forumima vidim da se spominje da im za promjenu igre nedostaje prava desetka. Pa zar ne bi upravo tog prednjeg veznog trebao pokrivati Vlašić?  U redu, možda nije taj tip, ali čemu zima ako je na toj poziciji.

Prije godinu dana Vlašić je imao seriju nastupa po kojoj ne samo dad nije bio blizu reprezentacije nego je trebao možda i izgubiti mjesto u Hajduku. Ali u klubu su bili pametni, i sad dobivaju puno od njega. Po mom mišljenju, u Vlašić još samo treba pokazati protiv jakih momčadi - Evertona i Rijeke da može pripomoći i reprezentaciji.  Dobro je da dominira protiv Intera, ili sad neka u nedelju ponovi protiv Rudeš, međutim, meni se treba dokazati na višoj razini. 

Ostali

Alibi Nižić - smiješna teorija zavjere. U drugom tekstu ću obraditi koliko je koji klub dao i kakvih reprezentativaca, pa sad nebi ulazio dublje u to. Samo ću se dotaknuti ovih teorija koje se često javlje kako bi se opravdao poziv igraču, iz navodno zanemarenog kluba, za kojeg nismo 100% sigurni da bi trebao biti tu.  Ne kažem da je Nižiću poklonjen poziv, dapače. Zašto bi svemoćni vladari HNS-a i njegovi podanici trebali imati uopće neku kvotu Hajdukovaca i zašto bi ih morali uopće zvati? Pogotovo ako se ne radi o igračima čija je kvaliteta nedvojbeno dokazana. Slične priče su se pojavile kad je spomenuti Štimac u reprezentaciju ubacio Maloču, Radoševića i Vukušića. Sve su to valjda samo bili mamci kako bi se u reprezentaciju ugurao Sammir ( koji je u tom trenutku najbolji ofanzivac lige) nisam siguran koji je klub u tom odnosu reprezentativaca bolje prošao. Slično sad dakle kruži ideja da je Nižić sad tu samo da bi se anuliralo ne pozivanje Vlašića. A kome se to mora anulirati? Hoće li dio javnosti koja navija za bile odjednom reprezentacija biti draža? Koliko bi se više prašine podiglo u javnosti da je umjesto Nižića pozvan Ćaleta- CAr? Ili Šimunović koji je odustao od čekanja? 


Lijevi bek - Opet imam nepopularno mišljenje, ali smatram da ima svoju logiku. Meni se čini da Pivarić nije ništa lošiji igrač od njegovih glavnih konkurenata. Imamo  Leovca u PAOK-u ( prije Rijeka i Austrija), Milića u Olympiakosu ( prije u rotaciji Fiorentine, Hajduk, Rostov), Strinića u rotaciji Napolija ( navodno na izlaznim vratima, prije bio prvotimac Dnipra ) i tog Pivarića koji je sad otišao u Kijev. Ako će se tamo nametnuti kao prvotimac, ja ne vidim da je njegova karijera toliko slabija od njegovih konkurenata da možemo govoriti o nepravdama.  Klubovi su im podjednake jaki, transfeeri podjednake vrijednosti, a meni se i bez toga čine kao igrači podjednakih kvaliteta. Ovaj argument samo navodim da se i nogometno tržište slaže s mojom procjenom.  Pokeru aseva se kao Jocker pridružio Borna Barišić. Dok su ostali gotovo svi isto godište, igrač Osijeka je mlađi pa samim time i nešto perspektivniji. Limite drugih smo upoznali, njegov još nismo u potpunosti, stoga se svi nadamo da će pravo on biti riješenje. 

Kad su na kraju prošle sezone cjenjeni naši domaćini slagali najbolju momčad sezone HNL-a bila je gusta utrka između Andrijaševića i Vlašića za tu polušpicu. U svim drugim izborima Andrijašević je bio najbolji igrač lige ili MVP. Za mnoge je bila velika nepravda ne pozivanje Andrijaševića,  na utakmicu s Islandom. Nisam primjetio da je sad itko postavio pitanje Andrijaševića i njegovog poziva. Sad kad je otišao iz Rijeke, i zapravo napravio korak naprijed u karijeri, nitko se ne zalaže za njega. 

Mogao, ali nije morao
Čačićev popis je po običaju bez velikih iznenađenja. Koliko god to neke razočaralo, možda i nije tako loša opcija kad se sjetimo Štimca, njegovih popisa i njegovih eksperimenata. Vlašić igra znatno bolje nego prije otprilike godinu dana kad smo na tribini imali temu o tome da li bi mogao doći u Dinamo i tko bi takvim aranžmanom najviše profitirao. Tad sam napomenuo da Vlašić još nema gol niti asistenciju u niti jednom svom nastupu protiv momčadi koje imaju kvalitetu za igrati Euro ligu. Godinu dana kasnije, Vlašić je popravio svoju igru, ali u toj kategoriji i dalje stoji nula. Otkako ...
Mogao, ali nije morao
Čačićev popis je po običaju bez velikih iznenađenja. Koliko god ...

Respekt: ivan-cro,

Ne slažem se: RayRay, MARIOLJETA, Mac316, Cirohito, peropex,

A Pivarić ju je dobio, pa je bio lošiji i od Strinića koji je odigrao i solidan EURO ako izuzmemo Portugal. Dakle kako god, Pivarić opet ispada najgori. A kad si već toliko protiv Vlašića, baš me zanima koga bi ti umjesto njega na desnom krilu? - Cirohito, 15.8.17. 17:57, 0 0 0
Pivarićevih 14 nastupa za repku je vjerojatno najveća sramota A vrste. I koji vrag svi gurate Vlašića u repku, rađe bih igrao bez desnog krila nego njega startao tamo. Daj realnosti malo, dečko nema razinu igre za ekipu jaču od Finske. - RayRay, 15.8.17. 19:08, 0 0 0
Ja nisam ocjenjivao njihove nastupe u reprezentarcii nego njeihove klupske karijere. Kad treba popljuvati Pivarića, odmah od Leovca, Milića i kompanije pravite R. Carlosa ili Maldinija. Sve je to isti vrag i koji god od njih bude igra ( uključivši - gradim, 15.8.17. 19:33, 0 0 0
Strinića) biti će najslabiji igrač reprezentacije na terenu. Naravno, to ne mora biti u svakoj pojedinačnoj utakmici, ali u dužem razdoblju definitivno. Nije forisiranje Pivarića odgovorno za to što Milič i Leovac nisu dobili pravu priliku. Ako ih je - gradim, 15.8.17. 19:36, 0 0 0
netko blokirao onda je to Strinić s 39 nastupa, aili nastupi Vrsaljka na lijevoj strani. A ne 14 nastupa Pivarića. DA se Pivarićevih 14 nastupa podijelilo na Milića i Leovca, misliš da bi bio puno pametniji? Milić je i ovako odigrao 6 utakmica. - gradim, 15.8.17. 19:37, 0 0 0
08/2017
Što hrvatski klubovi trebaju napraviti da bi prošli dalje?

Za pocetak sprike na ovako divljoj formi pisanja, ali pri ruci nemam boljeg alata, a imam potrebu napisati par rijeci prije uzvratnih utakmica.

Svi smo bili jako zadovoljni proslim euro tjednom. Hrvatski klubovi su oatvarili pozitivne rezultate, a Osijek i pravi podvig. Medjutim, sva 4 kluba su u situaciji da ih poraz izbacuje iz europe. Bilo kakav poraz i Osijek, Rijeka i Hajduk su vani, a i Dinamo je.blizu toga. Dakle, uz stvranje pozitivne atmosfere treba i to imati na oku.

Danas je dosla vijest da ce Hajduk igrati pred publikom. Sjajna vijest. Posebno za hajdukovu blagajnu. Dobra je i za momcad, iako ne bi bilo prvi put da puni Poljud napravi neizdrziv pritisak domacinu. Ako se Dancima ne odsjeku noge, mogla bi to biti opet tvrda utakmica gdje bi gol Danaca u gostima mogao prelomiti stvar. Jos jedna stvar za razmiskiti, a spadam medju one sto kazu da cilj opravdava sredstvo, Hajduk je u Danskoj odustao od kombinatorike i sve bacio na kartu Futacsa. To moze biti uspjesna taktika ali i negledljiv nogomet. Ako se tome pribjegava protiv Brondyja, sto bi bilo protiv PSV-a ili sto ce biti protiv Red bulla ilu kasnije u grupama.

Rijeka je u Salzburgu djelovala bolje nego Dinamo lani. Izgleda da je i Red bull malo pao, ali i dalje moze odigrati nesto. 

Dinamova utakmica me podsjecala malo na utakmicu s malmom.kad je dinamo iskontriran, ali ipak natrpao Skandivavce 4:1. A i tad je skoro ispao.

Sjajan cetrvrti klub. Ne bi sad o Osijeku kojjeg su mnogi detaljno analizirali, koliko o uspjesnim nastupima cetvrtorangiranih hrvatskih klubova. Jos je prije par sezona Split igrao play off i skupo prodao kozi, Rijeka je izbacila Stuttgarta i usla u skupine, Lokomotiva je lani Belgijancima pruzila otpor, a ovi su kasnije igrali 1/4 finale. Ne bi bilo prvi put da " najslabiji " postize najbolji rezultat.

Ako zelis pobjediti ne smijes izgubiti
Za pocetak sprike na ovako divljoj formi pisanja, ali pri ruci nemam boljeg alata, a imam potrebu napisati par rijeci prije uzvratnih utakmica. Svi smo bili jako zadovoljni proslim euro tjednom. Hrvatski klubovi su oatvarili pozitivne rezultate, a Osijek i pravi podvig. Medjutim, sva 4 kluba su u situaciji da ih poraz izbacuje iz europe. Bilo kakav poraz i Osijek, Rijeka i Hajduk su vani, a i Dinamo je.blizu toga. Dakle, uz stvranje pozitivne atmosfere treba i to imati na oku. Danas je dosla vijest da ce Hajduk igrati pred publikom. Sjajna vijest. Posebno za hajdukovu blagajnu. Dobra je i ...
Ako zelis pobjediti ne smijes izgubiti
Za pocetak sprike na ovako divljoj formi pisanja, ali pri ...
07/2017
Koliko je Hajduk blizu Rijeci i Dinamu?

Gledajući postave Hajduka, Rijeke i Dinama u prvim utakmicama ove sezone, vidljivo je da je Hajduk u nekim elementima sustigao Dinama i Rijeku. Tu mislim na starosnu dob igrača i broj stranaca u momčadi.

Hajdukova momčad, pod time mislim prosjek godina igrača koji su igrali, se vrti oko 24 godine, a broj stranaca u momčadi je u principu 5/11 odnosno 7/14. To su brojke gotovo identične s onim Rijeke ( koja je ipak nešto malo starija) i Dinama.  U momčadi Hajduk je samo jedan teenager, Vlašić, po nekim zaista vanserijski igrač, a definitivno igrač koji uskoro prestaje biti taj teenager. Dakle ova momčad Hajduka više nema onu olakotnu okolnost mlade momčadi koja je sastavljena da se razvija, stasa i postane neopisivo moćna. Kao što to više nije momčad zaloga budućnosti u kojoj su nabacani mladi talenti u nadi da će se prodati za velike iznose i na taj način popuniti blagajnu. Blagajna je popunjena koliko je popunjena, a momčad je posložena za sadašnji trenutak i za lov na rezultat. Jasno mi je da je momčad od 24 godine u europskim razmjerima mlada momčad. U zadnjem finalu LP Realovi igrači su imali 28, a Juventusovi 30 u prosjeku. Sve je to poznato, ali u okvirima domaće izvozne lige, momčad koja u prosjeku ima 24 godine ne spada više u mlade momčadi.  Bacio sam pogled, i osim Dinama, Lokomotiva, Inter, Rudeš pa i Slaven su imali momčadi mlađe od Hajduka.  Jasno da igrač od 24 godine još može napredovati, kao i da to što je momčad gledano po godinama dostigla određeni broj, ne znači da je izgrađena i kompletirana. Daleko od toga. Ali mi se ipak  čini zanimljiv podatak

Kakav rezultat mogu ostvariti?

Teško je na to odgovoriti. Ne samo zbog nepoznavanja novo pridošlih igrača, zaista ne mogu nakon dvije utakmice tu puno reći, već i zbog općenito pitanja lige. Tako da u sklopu odgovora na to pitanje moramo proći i ostale konkurente.  Jako puno toga ovisi o europskim nastupima. I to i u pozitivnom i u negativnom smislu. Da je Rijeka lani imala euro-jesen, uvjeren sam da bi Dinamo bio prvak. Posebno s obzirom na malo rotacija koje si je Kek ovako mogao priuštiti.

Slično vrijedi i za ovu sezonu, S tim da ako pak Rijeka uđe u Ligu prvaka, onda je financijska strana značajno ispred umora i bez problema mogu u klub dovesti nekoliko sjajnih igrača koji bi od jih napravili favorite.  Po meni su šanse da Rijeka uđe u Ligu prvaka 20-ak posto – dajem im 40% posto protiv Red Bulla i onda 50% u play-offu.  Za Europa ligu su im šanse, po meni oko 70% - šanse da ispadnu od Red Bulal od 60%, te nakon toga play-off u kojem su ima šanse opet 50%. ZA nenositelja u play-ofu Europa lige, ždrijeb je zapravo i teži od nenositelja u play-offu Lige prvaka. Momčadi koje su moglil izvuči Hajduk i Lokomotiva lani – Shaktar, Sparta, Gent, Maccabi,  Sassuolo, Qarabag, Az, PaOK; Saint-Etiene, Slovan i Austra – nisu ništa slabiji od momčadi koje se bore za Ligu prvaka -  Viktorija, Red Bull, Celtic, Legia, Apoel.  Ukratko – ako Rijeka  uđe u Ligu prvaka šanse za naslov i stvaranje svojevrsne dinastije se povećavaju, jer vjerujem da će pametno potrošiti novac, a ako uđu u Euro ligu mi se čak čini da im se smanjuju s obzirom na igranje na dva fronta.

Kod Dinama postoji opasnost da ne uđe u Euro ligu te da bi to moglo proizvesti velike probleme za financije kluba te bi morala doći do dodatnih prodaja. Ako pak uđe u skupine i uspije ostaviti glavne vedete na okupu, mislim da su glavni favoriti za naslov. Kvaliteta igrača je i lani bila na razini igrača Rijeke, koja je na jesen napravila značajnu prednost. 

Hajduku bi ulazak u skupine donio jako puno. Bez obzira što bi možda gubio više bodova zbog europskih utakmica, to bi mu donijelo pozitivu i po pitanju atmosfere, i po pitanju financija, a vezano s financijama i po pitanju pojačanja. U slučaju ulaska u Europsku ligu sigurno bi se krajem prelaznog roka moglo iščupati koje istinsko pojačanje i još pokoja kvalitetna dopuna. Tu bi onda rasle šanse Hajduka.  Šanse za ulaza u skipine im ne dajem iznad 25%. Teško je prognozirati, s obzirom da Hajduk može biti i nositelj u play-offu, ali mislim da se to tu negdje kreče.Osim europe, tu je još i ptanje transfra. Opet se vraćamo na izvoz talenata iz lige. Ove godine još nije došlo niti do jednog bombastičnog transfera. Možda tako ostane, ali ne vjerujem Dinamo bi lani, samo da je zadržao Roga, čiju prodaju većina javnosti nije očekivala( za razliku od Pjace) i dalje bio favorit. Tako su u zadnji tren može dogoditi bilo kakvo oslabljivanjejednog od tri kandidata. Ili ne nužno u zanji tern. TRansferi će se događati narednih mejsec dana. Puno je to još vremena, a čini mi se da blagajne klubova nisu pune kao što predstavnici to tvrde. MOžda su u pravu, ali ja im ne vjerujem.

Najjači Hajduk -2009

Da li je ovo najjači Hajduk u zadnjih 10 godina? NE. DA li je u zadnjih 5, mislim da je. Ako gledamo zadnjih 10 sezona, onda je tu i Hajduk s Kalinićem, Subašićem, Strinćem koji se 2008/09 borio za naslov. PA i onaj godinu-dvije kasnije. zanimljivo, osim navedenih igrača, u to vrijeme su u Hajduku bili, reprezentativci : Buljat, Maloča, Sharbini, Gabrić, potpomognuti i bivšim reprezentativcima bivši reprezentativcima: Živković, Šerić, Rosso. Zapravo, od tog Hajduka koji je imao kvalitetu za upustiti se u borbu za naslov, u reprezentaciju nisu ušli gotovo samo strani reprezentativci : Ibričić, Pandža, Bartolović, Skoko..  TO mislim potvrđuje tezu da momčad koja se bori za naslov u HNL-u i(li) igra skupine Euro lige daje igrače u reprezentaciju. Barem one koji su na nekom širem spisku. To potvrđuje i primjer Rijeke zadnjih sezona, a slično je i kod Dinama, samo se kod zadnjih ti pozivi puno oštrije prihvaćaju od strane javnosti. Ali to je za neku drugu temu

Predviđanje:

Kako nisam pisao o nekoj posebnoj hNL temi, ovdje bi završio s predviđanjem za ovu sezonu HNL-a. Mislim da su šanse da Dinamo uzme naslov 50%, šanse Rijeke oko 30, Hajduka 18 a 2% ostavljam ostalima.  Zašto sam onda tvrdio da Hajduk konačno treba biti blizu Dinama i Rijeke, a dajem im „samo“  18%. PA zato jer prije 5 godina šanse Hajduka ne bi prelazile niti 5%. Obvo je ipak znatni napredak i pozitivan smjer.

Bio bi red da bude blizu
Gledajući postave Hajduka, Rijeke i Dinama u prvim utakmicama ove sezone, vidljivo je da je Hajduk u nekim elementima sustigao Dinama i Rijeku. Tu mislim na starosnu dob igrača i broj stranaca u momčadi. Hajdukova momčad, pod time mislim prosjek godina igrača koji su igrali, se vrti oko 24 godine, a broj stranaca u momčadi je u principu 5/11 odnosno 7/14. To su brojke gotovo identične s onim Rijeke ( koja je ipak nešto malo starija) i Dinama. U momčadi Hajduk je samo jedan teenager, Vlašić, po nekim zaista vanserijski igrač, a definitivno igrač koji uskoro prestaje biti taj teenager. ...
Bio bi red da bude blizu
Gledajući postave Hajduka, Rijeke i Dinama u prvim utakmicama ove ...

Respekt: sthagon,

07/2017
Kako spriječiti UEFA-ine kazne?

Nogometne organizacije trebaju odustati ovog ovakvog kažnjavanja, ili ga barem drastično promijeniti pristup. Pod nogometne organizacije mislim i na FIFU, UEFU, pa tako i HNS koji prati isti nametnuti obrazac. Kakva je istinska odgovornost nogometnog kluba za skandiranje njegovih navijača? A što kad se radi o sporadičnom skandiranju dijela navijača?

Dobar dio javnosti nema ništa protiv toga da BBB izbiju Dinamu ( Mamiću) novce iz blagajne. Slično je i s reprezentacijom koja je redoviti platiša kazni, dobrim dijelom zbog počinitelja koji su u direktnom sukobu sa savezom. Zašto HNS mora plaćati kaznu zbog nereda koji počine ljudi kojima je jedini cilj tog njihovog djela, da HNS bude kažnjen? Na stranu sad opravdanost borbe protiv saveza, ili borbe BBB protiv vodstva Dinama, ali takve situacije pokazuju svu promašenost politike nogometnih federacija. Mislim da se vodstvo i saveza i Dinama ne može više ograditi od svojih navijača, koje oni niti ne smatraju svojima, a opet ih se kažnjava zbog postupaka.

Koliko god zvuči suludo, ali „crne liste“ su zapravo normalan postupak za takvu nenormalnu situaciju. Kako ih je Borevec, glasnogovornik policije objašnjavao, organizator je odgovoran za događanje na okupljanju. On, ako ima odgovornost, mora imati i neki instrument da pokuša spriječiti probleme. Klubovima je i vani dozvoljeno ne dopustiti ulazak na stadionu osobi koja nije kažnjavana.  Sjećam se primjera navijača Chelsija koji su rasistički vrijeđali crnca u pariškom metrou i snimka događaja se proširila internetom. Klub se odmah ogradio od događaja i zabranio tim navijačima dolazak na utakmice. Oni su naknadno dobili i sudsku zabranu, ali klub je napravio to bez ikakve zabrane. Ili West Ham koji je odlučio oduzeti godišnju kartu navijaču koji je odbio sjediti na tribini predviđenoj za sjedenje, već je old school gledao utakmice s nogu. Klub mu je oduzeo godišnju kartu, iako se ovaj nije ogriješio o neki zakon niti je bio procesuiran. Jednostavno nije poštovao „kućni red“.

Kad govorimo o događajima na utakmicama reprezentacije, tu treba razdvojiti dva različita problema. Za jedan HNS ne bi trebao biti kažnjavan, za drugi bi. Kao što sam rekao HNS mi se ne čini odgovoran za ponašanje onih koji su u sukobu s njim, međutim skandiranje „starog hrvatskog pozdrava“ je ipak nešto drugo. Dok nisu počele pristizati kazne za skandiranje „Za dom spremni“ savez se nikad nije jasno ogradio od tog pokliča. I tu je ležao veliki dio problema jer se takvo skandiranje smatralo sjajnom atmosferom i slično. Unazad dvije – tri godine HNS je tu ipak napravio određeni pomak.

Da se vratim na Hajduk. Hajduka se stalno kažnjava i od strane HNS-a i od strane UEFE. S obzirom da je sam klub u stalnom tihom, a koji put i glasnom, ratu s HNS-om, on se rijetko kada uopće ograđuje od ispada svojih navijača. Uopće me trenutno ne zanima opravdanost zahjteva, već sasmo fenomen.  Da li je napadač na Mamića član kluba? Ili napadači na HNS-ovu delegaciju? Ili počinitelji sličnih ekscesa. DA li bi oni trebali biti isključeni iz kluba, slično navijačima Chelsija iz pariškog metroa? Hajduku to ne pada na pamet i iz kluba na određeni način potiču takav odnos. Pogotovo kad su ti ispadi usmjereni protiv HNS-a i taj krug kazni se neće samo tako prekinuti. Koliko god se predstavlja to kažnjavanje nepravedno od strane HNS-a koji je potpuni zlikovac u toj priči, HNS zapravo puno blaže kažnjava Hajduka nego što radi UEFA. Pri tom ne mislim samo na količinu novca u apsolutnom iznosu, već i u nekim relativnim odnosima. Hajduk često dobiva kaznu od 6 000 kun,a što je jednako koliko dobije i Slaven jer im se pas ušetao na teren. U tu skupinu bi stavio i odnos kluba prema pirotehnici. Nešto što naivjači vole, a iz kluba ih zasigurno neće u tome spriječavati. Nakon viška pirotehnike na utakmici s Rijekom, izgledala je kao uvreda zdravom razumu objašnjenje iz kluba da je kriva zaštitarska tvrtka zbog unesene pirotehinke. Kao da je tvrtka sama donijela odluku da se propušta.

Odnos Hajduka i UEFE je ipak drugačiji nego Hajduka i HNS-a. Ono što je u klubu simpatičnim u nekim situacijama prema HNS-u, to je u europskim utakmicama ipak neprihvatljivo. Sad je problem kako to objasniti navijačima kojima za nedjelju poručuješ da mogu gotovo što žele, a u četvrtak ipak ne - tu spada i pirotehnika. To je problem s kojim se u klubu susreću.  Slično HNS-u koji nosi dio krimena za „ZDS“ tako i sam Hajduk nosi dio za ponašanje navijača.   Ali što sad s ovom situacijom kad su iz kluba jasno protiv ovakvih ekscesa, a oni su sporadično pojave? Zašto bi uopće Hajduk, ili bilo koji klub, bio kažnjen ako određeni pojedinci rade problem. Kakve su mogućnosti kluba da tome uopće stane na kraj? Zato mislim da bi se kod kažnjavanja itekako trebalo uzimati u obzir objektivne mogućnosti kluba da spriječi situaciju. 

Dobro je imati navijače
Nogometne organizacije trebaju odustati ovog ovakvog kažnjavanja, ili ga barem drastično promijeniti pristup. Pod nogometne organizacije mislim i na FIFU, UEFU, pa tako i HNS koji prati isti nametnuti obrazac. Kakva je istinska odgovornost nogometnog kluba za skandiranje njegovih navijača? A što kad se radi o sporadičnom skandiranju dijela navijača? Dobar dio javnosti nema ništa protiv toga da BBB izbiju Dinamu ( Mamiću) novce iz blagajne. Slično je i s reprezentacijom koja je redoviti platiša kazni, dobrim dijelom zbog počinitelja koji su u direktnom sukobu sa savezom. Zašto HNS mora plaćati kaznu zbog nereda koji počine ljudi kojima je jedini ...
Dobro je imati navijače
Nogometne organizacije trebaju odustati ovog ovakvog kažnjavanja, ili ga barem ...

Respekt: Losovius, draxy,

Vrlo skraćeno, UEFA na to gleda ovako; Liga prvaka i Europska liga njihovi su proizvodi. Oni se emitiraju diljem svijeta. Oni žele da ti proizvodi imaju priličnu vizualnu i zvučnu kulisu. Po pravilu, klubovi su odgovorni da to osiguraju. - Losovius, 23.7.17. 12:36, 0 0 0
Ako to nisu u stanju, bivaju kažnjeni. Pogotovo klubovi iz nekih vukojebina i malih tržišta do kojih nikome nije stalo (kakvi su svi naši klubovi). TAko na to gleda UEFA, i stvari mogu samo biti strože, nikako blaže. Proizvod mora biti pakiran tako - Losovius, 23.7.17. 12:37, 0 0 0
tu se slažem s tobom. Bilo bi zanimljivo vidjeti da neki od velikih saveza upadne s problemima s navijačim/huliganizmom, lupam, da recimo engleski navijači odluče ponovno svi stajati na stadionu.. kako bi onda uefa to ruhješavala i kako bi kažnjavala - gradim, 24.7.17. 11:09, 0 0 0
FA. OVako im je lako šamarati Hrvate i Srbe. Drugi zanimljiv fenomen je to da Hajduk ulaže žalbe, ali ne smatra kazne odbivane od UEFE niti približno nepravednim kao one koje dolaze od HNS-a. Klub je ipak spreman prihvatiti UEFA pravila igre - gradim, 24.7.17. 11:11, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.