gradim

Reputacija
4
Bodova
114
Analiza
21
Ocjena
66
Anketa
101

Analize

14.06.
Je li zbog Čačića poražena Hrvatska?

Prvo bih želio riješiti pitanje rasporeda. Njega više ne u dogovaraju savezi već UEFA. Mislim da su ovo već druge ili treće kvalifikacija gdje je to federacija preuzela u svoje ruke. Sve grupe su raspored imale dan nakon ždrijebanja, a čisto sumnjam da su se to savezi sami stigli dogovoriti. Mislim da je ovakav sustav bolji nego navlačenja i pregovori pri kojima uvijek jači savezi ipak imaju snažniji glas. Da se to rješava po našem zakonu u sportu, savezi s reprezentacijama iz prvog pota bi imali glas duplo veći od reprezentacije drugog pota, 4 puta u odnosu na reprezentaciju 3 pota, 8 puta od one iz 4 pota…  Uefa je, osim na svoje novce, pazila i na druge stvari kod rasporeda. Mislim da nije slučajno da Island, Finska i Norveška nisu bili domaćin niti u studenom niti u ožujku. ( Švedska je bila samo u ožujku).

U svakom slučaju, Hrvatska je dobila Island u nezgodnom terminu. Nezgodno bi sad bilo ići i u Ukrajinu, u svakom slučaju taj termin postoji i mislim da tu ne bi trebalo biti tolike drame. Hrvatska ima dovoljni broj kvalitetnih igrača da se mogu odabrati oni koji su u optimalnoj formi. Istina je da ima onih više potrošenih, ali ima i onih manje. Recimo Nikola Kalinić koji tamo od utakmice s Ukrajinom, dakle cijelo proljeće u smislu godišnjeg doba,  odigrao 3 cijele utakmice, 3 je odigrao po cca 40 minuta, a u 3 nije nastupio. Onako na prvu loptu gledano, reklo bi se da je igrao dovoljno, a ne opet da je previše iscijeđen. Barem je to moj laički dojam. Pretpostavljam da je u sličnoj situaciji i Kovačić i još neki igrači. Razumijem da ne znam ništa o njihovom trenažnom procesu, već komentiram samo odigrane minute. Trebalo bi se moći iskombinirati solidna momčad od igrača s ekstra kvalitetom i onih odmornijih. Tu je Čačić pogriješio, međutim ako je pogriješio u odabiru prvih 11, još je više griješio u nemijenjanju istih. To je valjda svima očito. U 90 minuta stvorena je jedna šansu i upućen je jedan solidan udarac izvana. Koliko je Hrvatska bila bezopasna možda najbolje govori broj učinjenih prekršaja igrača Islanda. Oni su napravili samo 8 prekršaja. Niti protiv jednog suparnika na Euru niti ovim kvalifikacijama nisu napravili manje. Neću sad tražiti, ali mislim da bi trebao ići zaista daleko unazad da pronađem neku sličnu utakmicu.

Hrvatska igra slabo. Protiv Ukrajine je pobjedila, iako je trebalo biti neriješeno, ovdje je izgubila, iako je trebalo biti neriješeno. Možda je sreća da je završilo tako nego s dva boda iz te dvije utakmice.

Koliko Čačić bio kriv što nismo odigrali dobro i što nismo pobijedili, glavni krivac za primjeni gol nam je još uvijek nepoznat. Tko je trebao čuvati usamljenog skakača ja nisam uspio razabrati, a zanimljivo mi je da nitko nije postavio to pitanje. Čini mi se da je Perišić najbliže tom igraču, odnosno jedini naš igrač u tom prostoru bez igrača. Pri tom ne računam na Pivarića koji grli stativu i Badelja koji pokriva nabac na prvi dio peterca i ide na skok. Ostavljam mogućnost da sam krivo procijenio situaciju ( neka netko kaže svoj viđenje) kao i da je netko imao striktno zaduženja za tog igrača. S obzirom koliko je Mandžukić aktivan i u defanzivnom skoku, možda je i točno izbornikovo pitanje da njegovim ostankom možda ne bi primili gol. Bojim se i pomisliti što bi se moglo izroditi iz te konstatacije. Nije da bi bez tog pogotka igra bila bolja, ali rezultat itekako bi. S neriješenim ishodom na Islandu Hrvatska bi bila u sjajnoj situaciji i bila bi pobjednik skupine, makar s dva teška gostovanja donijela samo bod. 

Kako su igrali?

Bekovi Pivarić i Jedvaj su bili loši.Iako bi prema mlađima možda trebali biti popustljiviji, Ono što brine je to što je Jedvaj bio lošiji od Pivarića. Bio je to i protiv Ukrajine i nakon još jednog slabog nastupa na beku smatram da ga se do daljnjeg ne bi trebalo koristiti na toj poziciji. Pod daljnjeg mislim ako u klubu odigra određeni broj utakmica kao bek i to da ih odigra kvalitetno. Prema naprijed smo ga u zadnje dvije utakmice vidjeli jako malo, a i u defanzivi je znao puštati. Jasno mi je da je krenuo u prvoj, ali nakon odigrane utakmice, rekao bih da je bilo bolje da je desno bio Vida, a u sredini netko od stopera. Najbolji potez Jedvaja je ona duga lopta na Mandžukića koju je ovaj upropastio lošim primanjem.

Dok je na lijevom beku igrao Strinić, oni koji su branili taj izbor su tvrdili da Strinić nije direktno kriv za primljene golove. Nakon Eura i utakmice s Portugalom to više ne stoji, ali se sad može reći za Pivarića. Ali što to vrijedi kad je nesiguran u predaji, boji se priključiti naprijed ( iako je pogodio 2 -3 centaršuta, jednom i ušao u sredinu)

Stoperi su zapravo bili dobri. Duele su većinom dobivali. U predaji nisu griješili ništa više od veznjaka a kod gola, oba stopera su pokrivala svoje igrače. Da li bi jednako dobro odigrali Lovren i Mitrović, pa da je Vida igrao na beku? Mislim da bi.

Vezna linija je potpuno podbacila. Ovoliko grešaka Badelja u jednostavnoj predaji prvom do sebe nisam vidio otkako je s Dinamom igrao Ligu prvaka. Kovačić neprimjetan i bezopasan. Ne bih želio biti licemjeran ikriviti Čačića jer je postavio te igrače, jer bi ih možda i ja postavio, ali ne reagiranje na tako slab nastup je sigurno razlog za kritiku. Statistika kaže da smo imali posjed 59%. Meni se činilo da je posjed bio još i manji, odnosno ravnopravniji. Kad se uzme u obzir nedostatak okomitosti, a samim time i opasnosti, Hrvatske u toj utakmici, onda je tek taj posjed nedovoljno velik. Ono što želim reći, možemo mi ići po x na Islandu. Ako nam odgovara, što da ne. Ali onda bi trebali odigrati tik-takanaccio. Posjed na preko 66% i čekati miran kraj utakmice. Da se vratim na pretrpljene prekršaje. Od naših 3 veznjaka su u 90 minuta svaki pretrpio po jedan jedini prekršaj. Bekovi, kritizirani za neaktivnost, a i inače igrači znatno manje reputacije su faulirani 3 puta.

Krila Mandžukić i Perišić su bila izgubljena. Mandžukić izgubljen u situaciji gdje se od njega očekuje da stvori višak (što je pokušao dva- tri puta očajnim rješenjima), a Perišić izgubljen na kontra strani. S obzirom da se za njega govori da može igrati na oba krila, ta kontra strana mu ne bi smjela biti opravdanje, uostalom oko pol sata je igrao na lijevoj strani.  Jedina naša šansa je njegova akcija, ali ako je točno ono što mi se čini da je zaspao kod gola, onda je i za njega utakmica ispodprosječna.

Kalinić bi mogao biti neocijenjen, da nije bilo onog promašaja. Bez obzira na razinu suparnika, teško je igrati utakmicu u kojoj dobiješ samo jednu loptu i sad treba zabiti gol. Slažem se s Jelom Purgerom da bi bila bolja opcija izlazak Mandžukića, te da  se dvadesetak minuta trebalo pokušati igrati s trojicom Brozovič, Perišić i Kalinić. Tu je poseban naglasak na kombinaciji Perišić – Kalinić, igrača koji se zaista dobro razumiju.

Lovru Kalinića sam ostavio za kraj, u strahu da ne budem odmah na početku prozvan neobjektivnim hejterom. Ali ako želimo biti strogi prema svima, možemo i prema njemu. Gol koji je primio ide velikim dijelom na njegovu dušu. Onaj udarac definitivno spada u obranjive, a njegova reakcija je zaista čudna. On je skočio vertikalno, bez imalo pokreta prema lopti koja je sporo putovala metar od njega. Je li krivo procijenio let? Neposredno prije gola je imao vrlo dobru obranu, ali jedna vrlo dobra i jedna zaista slaba nisu zadovoljavajuće za reprezentativnog golmana. Nije da se ponovila situacija kao u prijateljskoj utakmici s Meksikom, gdje je imao puno posla te u jednoj situacije pogriješio. Imao je dvije lopte, jedna mu je ušla. Uzmemo li u obzir i utakmicu protiv Turske, gdje je imao 3 udarca u okvir gola, ispada da je od 5 udaraca u okvir 2 puta primio gol. A niti jedan od udaraca nije bio neobranjiv. Subašić je, ako sam dobro izračunao,  u 29 reprezentativnih nastupa primio 13 golova, a Kalinić je primio 10 golova u 9 nastupa.

Zaključno

Očito je da se neke stvari trebaju mijenjati. Većina bi mijenjala izbornika. Ista ta većina je bila izrazito protiv uopće dolaska tog izbornika. Hrvatska je još uvijek vodeća u skupini. To je činjenica. Po meni to je još uvijek dovoljno da izbornik zadrži povjerenje da on može promjeniti neke stvari, umjesto da se promjeni izbornik. 

Čačić je kriv
Prvo bih želio riješiti pitanje rasporeda. Njega više ne u dogovaraju savezi već UEFA. Mislim da su ovo već druge ili treće kvalifikacija gdje je to federacija preuzela u svoje ruke. Sve grupe su raspored imale dan nakon ždrijebanja, a čisto sumnjam da su se to savezi sami stigli dogovoriti. Mislim da je ovakav sustav bolji nego navlačenja i pregovori pri kojima uvijek jači savezi ipak imaju snažniji glas. Da se to rješava po našem zakonu u sportu, savezi s reprezentacijama iz prvog pota bi imali glas duplo veći od reprezentacije drugog pota, 4 puta u odnosu na reprezentaciju 3 ...
Čačić je kriv
Prvo bih želio riješiti pitanje rasporeda. Njega više ne u ...

Respekt: MARIOLJETA,

Ima nekih odjeljaka gdje se ne slazem ali respekt zbog golmana jer i ja mislim da bi golman trebao bolje braniti. Da je Pletikosa branio 2014 kao sada Suba , prošli bi skupinu a ne bi primili 6 golova od 10tak udaraca u okvir. - MARIOLJETA, 14.6.17. 22:58, 0 0 0
Tu se slžame s tobom. Nogometna javnost je najviše buke dizala oko 3 imena na tom prvenstvu - Sammira, Sluge i Brozovića. Brozović se pokazao dobrim igračem, Sluga je ostao u zapečku kao svi treći golmani, a Sammir je igrao samo u jednoj utakmici - gradim, 15.6.17. 13:08, 0 0 0
i to onoj koju je Hrvatska pobjedila ( ne njegovom zaslugom, ali ne može biti krivac za poraz). S druge strane, Pletikosa je primio, kkao si rekao, 6 golova iz 10 udaraca i uz to imao najslabiji prosjek točnih ispucavanja, a Jelavić se pokazao - gradim, 15.6.17. 13:09, 0 0 0
opasnim samo ako promaši loptu te tako možda zbuni protivnika. - gradim, 15.6.17. 13:10, 0 0 0
A da je Kalinić branio sta je trebao mi bi dobili i Tursku u Zg i ne bi izgubili na Islandu. Iman dojam da su Pletikosa i Kalinić u repki drvene marije koje samo gledaju kako suigraci igraju a kad oni moraju nes braniti e to ne ide - MARIOLJETA, 15.6.17. 16:20, 0 0 0
08.06.
Tko su najbolji igrači HNL-a?

Prebrojavanje:

Ovu analizu sam odlučio nasloviti s poznatom rugalicom iz 90-ih, a ujedno i početkom HNL-a.  U ovom slučaju mi nije cilj slagati vlastitu najbolju momčad lige, već se ukratko osvrnuti na te izbore. Kako ovdje nije običaj u analizama komentirati analize drugih, neću to niti ja sad raditi već ću govoriti općenito.  Malo ću se očešati „službene“ tribinine momčadi, ali Los i Joe nas na to uvijek pozivaju..

Da li slagati momčadi po dojmu ili statistici? Priznajem obje metode. Neću biti previše inovativan kad kažem da najviše preferiram jedan miješani put, pri čemu ipak malo više naglasak bi stavljao na dojam, koji bi trebao imati neku statistiku kao argument. Čini mi se da u nogometu ipak ima mnogo toga što se sakrije brojkama.

Većina ovogodišnjih dream teamova se, očekivano, velikim dijelom sastoji od igrača Rijeke.  Igrači su u svakom slučaju zaslužili pohvale za naslov i vrlo dobru igru koju su pokazivali ove sezone. Ne mogu reći da me iznenađuje, ali ipak malo bode u oči tolika dominacija momčadi prvaka u najboljoj momčadi prvenstva.  Bacio sam brzinski pogled na slične odabire – primjerice na zadnjih 15 odabira najbolje momčadi engleskih liga ( njihove 4 lige), pa primere, najboljih momčadi s velikih natjecanja, najboljih momčadi lige prvaka… Lagao bih kad bi rekao da nikad nisam vidio toliko dominaciju igrača iz jedne momčadi, jesam i to samo jednom – igrača Manchestera u sezoni 2006/07 kad ih je čak 8 bilo u momčadi prvenstva. A pogledao sam stotinjak raznih odabira. Isto tako, jako se rijetko sreće da drugoplasirana momčad ima samo jednog igrača u prvih 11. Ili u Losovom slučaju 2 u 18.

Kakav je do sad bio slučaj s izborima kod nas.. Tu na tribini je bila otvorena tema za najbolju momčad HNL-a 2013. Od 6 korisnika njih troje su stavili po dva igrača Dinama u najbolju momčad, jedan je čak stavio i igrača manje, a oni koji su „natrpali“ momčad dinamovcima su ih stavili 4, odnosno 6. (npr. Blažević- Milić, Šimunić, Vida, Boras – Kovačić, Antolić, Andrijašević, Sammir – Benko, Rebić )Možemo pogledati i recimo izbor Jutarnjeg lista za najbolju momčad 2014 : Vargić - Tomečak, Maloča, Šimunić, Glavina - Pašalić, Brozović, Močinić - Kramarić, Čop, Soudani. Izbor čitatelja indexa za najmomčad 2015: Kalinić – Tomečak, Mitrović, Lešković, Leovac – Ćorić, Ademi, Balić – Vlašić, Pjaca, Kramarić. –mogao bi sad pokazati i Jeličićeve kompilacije, ali mislim da nema potrebe, očito je na što ciljam.

Nekako su se te momčadi uvijek slagale šaroliko, uzimajući različite igrače. Pa čak i kad Dinamo uzme naslov s 20 bodova prednosti, najboljim napadom, najboljom obranom, gola razlikom 3 puta boljom od pratitelja, nađe se mjesta za druge.

Ove sezone Rijeka uzme naslov ( svaka čast) s 2 boda prednosti pred Dinamom, gol razlikom boljom za 4 gola i u momčad prvenstva hladno ulazi po 7 – 8 igrača Rijeke Da li nam je perspektiva ipak malo pomaknuta?  Jasno mi je da postoje objektivne okolnosti – Rijeka je sve igrala gotovo u istom sastavu pa se stvara dojam da je svaki igrač nezamjenjiv, bitan i samim time mora kotirati visoko. Dinamo pak, kao prvi konkurent je puno miksao, (najbolji primjer su golmani) a objektivno, često se i mučio na terenu, pa se svakom igraču lako pronalaze mane.  Ipak, i Dinamo je nekako dogurao do tih 86 bodova, a nije sve golove sudac zabio.

Isprva sam po inerciji stavljao i Prihvaćao Prskala kao prvog vratara prvenstva. Momčad je primila najmanje golova, osvojili su naslov, on se pokazao solidan – što je posebno važno s obzirom da je bilo jako puno upitnika u vezi njega i odlaska Vargića. Zaista stoje argumenti da bi on trebao biti prvi golman. Posebno što nema neka istaknutu konkurenciju s obzirom na promjene golmana u drugim klubovima.

Međutim, pogledao sam malo podatke. Kalinić, koji je veliki Los the Boss, stavio na popis kao rezervnog golmana, je brzo otpao i to ne samo jer je  branio samo 13 utakmica, već jer je u i u njima primio čak 12 golova. To je čak lošije nego što Hajduk ima bez njega na golu ( iako da se razumijemo mislim da je Kalinić najbolji od navedenih golmana).  S druge strane, Livaković je  solidno branio 22 utakmice i primio 12 golova. To je čak nešto i bolje od Prskala i njegova 23 gola u 36 utakmica.  Čak i da Prskalu odbijemo zadnju feštarsku utakmicu ( ne mislim da mi trebali, ali ajde)omjer je 18 golova u 35 utakmica što je taman tu oko Livakovića. Dinamo je pak bez Livakovića primio 12 golova u 14 utakmica. Dakle s njim su osjetno manje primali.

I sad opet na početak priče, ako Livaković i Prskalo imaju podjednaki učinak, logično je dati prednost golmanu prvaka. Ali golman prvaka ispred sebe ima ( po nekim izborima) najbolji stoperski par lige, najboljeg desnog beka, najboljeg zadnjeg veznog (+ mišića kao dodatnog) . Ako te igrače prihvatimo kao definitivno bolje od onih iz Dinama, onda je Livakoviću znatno teže, jer koga on ima ispred sebe? Soudanija koji ne igra obranu.

To me dovodi do stopera. Ponegdje se nađe Sigali u momčadi prvenstva i ja sam ga mislio staviti. Koliko se sjećam, bio je dobar kroz sezonu.  Dosta dio je bio ozlijeđen, da li je stigao pomoći Livakoviću? Itekako je! Iznenadio me podatak da su Livaković i Sigali zajedno odigrali samo 12 utakmica ove sezone. Još više zapanjuje koliko je Dinamo golova primio u tih 12 utakmica – samo 2. A u tom tucetu utakmicu je bilo pola tuceta utakmica s Rijekom, Hajdukom i Osijekom.

Kad sam počeo sastavljati momčad prvenstva mislio sam u nju uvrstiti Antolića. Netko mora biti zaslužan za dinamov posjed. A Dinamo ima najveći posjed u prvenstvu. Recimo da je to zaduženje Domagoja Antolića, a da je krivnja ofenzivnijeg dijela ekipe što taj posjed nije opasniji ( iako je Dinamo zabio samo 3 gola manje od Rijeke). Međutim, i on je propustio određeni broj utakmica, tako da bi ga stavio samo na klupu.

Kad je Hajduk potvrdio dolazak Ercega, kao navijaču Dinama mi nije bilo svejedno. Zebnje su se pokazale opravdane jer je upravo on srušio Dinamo na Maksimiru i pomogao detronizaciji Dinama. Ali uz to odigrao je još nekoliko zaista vrlo važnih rola. Kod „gaženja“ Osijeka sad pred kraj prvenstva, ključna je njegova kontra. Općenito je bio jako opasan i neshvatljiva mi je bila, i ostala, odluka trenera da Erceg ne uđe u najvažnijoj utakmici sezone protiv Maccabija. Također i Futacs se pokazao kao igrač koji je u toj utakmici imao mjesta, a s obzirom da je postao prvi strijelac lige u klubu koji se bori za 3 mjesto, zaslužuje biti u momčadi prvenstva.

MOMČAD :

Odlučio sam se za malo čudnu 4 -3 -3 formaciju kako bi ugurao sva tri dešnjaka:

Livaković /   Ristovski – Mitrović – Sigali - Barišić / Vešović, Andrijašević, Bradarić/ Soudani, Futacs, Erceg

A gdje je Dinamo...?!
Prebrojavanje: Ovu analizu sam odlučio nasloviti s poznatom rugalicom iz 90-ih, a ujedno i početkom HNL-a. U ovom slučaju mi nije cilj slagati vlastitu najbolju momčad lige, već se ukratko osvrnuti na te izbore. Kako ovdje nije običaj u analizama komentirati analize drugih, neću to niti ja sad raditi već ću govoriti općenito. Malo ću se očešati „službene“ tribinine momčadi, ali Los i Joe nas na to uvijek pozivaju.. Da li slagati momčadi po dojmu ili statistici? Priznajem obje metode. Neću biti previše inovativan kad kažem da najviše preferiram jedan miješani put, pri čemu ipak malo više naglasak bi stavljao ...
A gdje je Dinamo...?!
Prebrojavanje: Ovu analizu sam odlučio nasloviti s poznatom rugalicom iz ...

Respekt: Wizard, Losovius, draxy,

Slažem se: Wizard, draxy,

04/2017
Tribina hipoteza: o stvarima koje nemaju svoju temu...

Prvo da kažem kako ovakav tekst mislim napisati već neko duže vrijeme, tako da ne bi netko na prvu pomislio da se ovo odnosi samo na posljednje jedanaesterce u HNL-u. Izraz iz naslova često možemo čuti. Bilo da se radi o komentaru nekog spornog jedanaesterca u korit zagrebačkih modrih,  ili čak nekog općenito spornog ili nategnutog penala. Čak i ja znam koristiti taj izraz opisujući nekom penal koji više nije nego je. Ima li takvo mišljenje zapravo čvrsto uporište?  NA to ću pokušati odgovoriti koristeći nekoliko podataka. TI podaci su najviše vezani uz HNL ( posebice za Hajduk s obzirom da se radi o najbrojnijem i najglasnijem taboru navijača), te za nekoliko ostalih europskih liga. Radi se o pogledu 10 sezona u nazad ( 9 i ova tekuća kao deseta) što mi se čini solidan uzorak.

Ne mislim da ovi podaci pokazuju nešto definitivno o općenitom suđenju, ali nam mogu baciti novo svijetlo na neke stvar, posebice na percepciju nekih stvari.

Da iskoristim Losa i njegov tekst o penalima u Primeri, na prvu loptu ne stoji tvrdnja iz naslova:

Hajduk i Rijeka pucaju više penala od dinama!

Dakle na prvu loptu – Nije utemeljen izraz iz naslova.

U zadnjih 10 sezona Dinamo je pucao 58 penala, a Hajduk 61. Osobno, ja bi u statistiku upisao 63 jer smatram da je ono hrabro ponavljanje Sharbinijevog jedanaesterca u Vinkovcima zaslužuju da se taj „tropenal“ tako i provede ( bez obzira koliko opravdano bilo ponavljanje, u to ne ulazim niti u opravdanost dosuđenih i nedosuđenih spornih situacija), ali zadržimo se na okrugloj brojci od 60 penala.  Taj broj nije nešto puno veći onda Dinamovih 58, ali ipak kad se uzme u obzir priča o jednom vječno zakinutom klubu, a s druge strane klubu kojem suci jedva čekaju dosuditi penal, brojke imaju neku važnost. To se posebno vidi ako broj dosuđenih jedanaesteraca stavimo u odnos s brojem postignutih golova. Za očekivati je da će napadački potentnija i opasnija momčad, dakle osoba koja je zabila više golova, imati više dosuđenih penala. Ili da barem razlika neće biti primjetna. Dinamo je u zadnjih 10 sezona zabio 717 golova, a Hajduk 527. Jednostavno možemo izračunati da jedanaesterci čine 8.09% dinamovih postignutih golova, a kod Hajduka je to 11.47%. U obzir sam uzeo sve jedanaesterce, promašene i pogođene, dok je broj golova bez promašenih, ali tih par golova više na svakoj strani ( da je svaki penal pogođen) zaista nema neki značaj utjecaj.

Kako stoji Rijeka? Rijeka je s jučerašnjim jedanaestercima protiv Osijeka pucala ukupno 67 penala u HNL-u u zadnjih 10 godina i po tome je vodeći klub.  Jedanaesterci čine 12.74% njenih zabijenih golova, dakle osjetno više nego što je to kod Dinama. Ne treba posebno naglašavati da je Rijeka pola gledanog razdoblja provela na sredini ljestvice, ili čak i niže od toga, a ipak je uspjela sakupiti solidan broj penala

Da budemo pošteni, trebamo reći da niti Rijeka nije u tom odnosu puno iznad HNL prosjeka. HNL je liga u kojoj jedanaesterci čine 12.22% postignutih golova. U gotovo svim ligama se udio jedanaesteraca kod zabijenih golova povećava kod momčadi bliže sredini ljestvice i njenom dnu, nego što je to kod dominantnih momčadi. Kad se pogledaju samo HNL fenjeraši ( dakle 10 različitih momčadi u 10 sezona pri čemu sam za onu jednu sezonu uzeo 15. Karlovac s obzirom da Varaždin dio sezone nije niti igrao) kod njih je odnos penala na čak 15% zabijenih golova.

Kako stoje druge lige u tom omjeru? Kod Engleza je taj postotak 8.94 ( od 10 gledanih sezona se kretao od 7.8 do 10.07%).  Barcelona 8.17% golova dobije iz jedanaesteraca, Real 8.62%, dok Atletico 9.24, Roma 11.44, kao što je veći udio jedanesteraca kod Zuricha nego kod Basela. OD 5 najjačih engleskih klubova Manchester United ima 56 penala na 714 golova, čime mu je postotak najniži na 7.89, dok je kod Liverpoola najviši s 9.9%. Zanimljivo je primijetiti da engleski klubovi imaju podjednak udio jedanaesteraca , i da on ne varira puno od ligaškog prosjeka.  Od dvadesetak gledanih klubova, samo Bayern, Borussia i United imaju manji udio penala u golovima od Dinama, najzaštićenijeg kluba u Europi.

Naravno da ova kategorija nije dostatna za neke velike zaključke. Možda još tu možemo spomenuti utakmice kupa u superkupa gdje je Hajduk također pucao jedanaesterac više od dinama (12:11) iako je odigrao nekoliko utakmica manje.

Ali dinamo puca više penala kad je bitno!??

Brojke pokazuju da zapravo i ne. Na jednu stranu sam svrstao jedanaesterce koje momčad dobije u situaciji kad gubi ili kad je neriješeno, a na drugu one koje dobije u situaciji kad već vodi. Ne kažem da je ovaj sustav nužno bolji od trostruke podjele kakvu su već koristili analitičari ovdje, ali mi je jednostavnija a ne čini mi se niti puno nepravednijom, s obzirom da niti kod one podjele stvari nisu uvijek iste. Pucati penal za 2:0 u 90 minuti opet nema neku težinu, kao ni pucati ga protiv fenjeraša kad već vodiš gol razlike, a ovi ne mogu izaći iz svog kaznenog prostora. Ovako ili onako, brojevi ne mogu sve točno pokazati, ali brojnost primjerka smanjuje mogućnosti neke namjerne greške.

Od 58 penala što ih je dosuđeno u korist Dinama, 35 ih je dosuđeno u situaciji dok Dinamo gubi ili dok je rezultat izjednačen, dok ih je 23 dosuđeno u situaciji kad Dinamo već vodi, pa su samim time oni manje presudni. Dakle, osjetno je više penala koji kroje rezultat. Međutim, kod Hajduka situacija nije ništa drugačija, dapače – 40 Hajdukovih penala su u situacijama kad se rezultat lomi, a 21 u trenucima dok Hajduk već vodi.  Dakle Hajduk puca više penala i u situacijama kad se lomi utakmica. Pokušati ću biti korektan i ne stati na tome, već i dati daljnje objašnjenje. Pri tom gledajući odnose i kod ostalih HNL klubova. Kod Slavena je odnos bitnih i manje bitnih penala identičan onima kod Hajduka. Rijeka ima još veći udio bitnih penala (45:22) a Lokomotiva i Split još veći. Jednostavno, ti klubovi gledano razdoblje od 10 godina, češće igraju rezultatski neizvjesnije utakmice pa je svaki penal bitan. Čak i bitniji od nekog dinamovog.

Da usput bacimo pogled na spomenuti kup i superkup: tamo je od 12 hajdukovih penala 7 suđeno u situacijama kad rezultat nije u Hajdukovu korist, dok je od 11 dinamovih penala to slučaj s njih 5.

Što kad momčad gubi?

                Posebno poglavlje bi posvetio jedanaestercima u trenucima dok momčad gubi. Bez obzira što nekad momčad tim penalom dobiva samo bod, a ne dva, posebno je važno i teško otvoriti bravu bunkera momčadi koja brani prednost.  Upravo su tu podaci posebno zanimljivi. U 10 gledanih sezona, Dinamu je dosuđeno samo 5 penala u trenucima kad je gubio utakmicu. 5 u 10 godina. Hajduk ih je dobio čak 15. Naravno, Hajduk je više puta bio u rezultatskom zaostatku, čak 127 puta. Međutim i Dinamo je nemali put gubio utakmicu – s jučerašnjim porazom ravno 75 utakmica. Dakle Dinamo je u 75 utakmica u kojima je stizao rezultat ( nekad par minuta, nekad cijelu utakmicu) samo 5 puta pucao penal ( opravdani ili neopravdani).  U svih 5 situacija jedanaesterac je suđen još u prvom poluvremenu, dakle ne djeluje kao zadnja slamka spasa. Pogotovo ne za momčad koja se u 60% slučajeva izvuče iz rezultatskog minusa ( Hajduk samo u 31% ). Ali recimo da su svi jedanaesterci svim momčadima u trenucima rezultatskog zaostatka jednako bitni.  Opet, brojke govore da su puno veće šanse da u toj situaciji Hajduk dobije penal nego Dinamo. Slično vrijedi i za Rijeku koja je 10 puta pucala penal u rezultatskom minusu, pa i za neke druge hnl momčadi.

                Opet kratak pogled na kup natjecanja. U njima je Dinamo samo 1 u 10 sezona pucao penal u trenucima rezultatskog minusa, a Hajduk 4 puta.

                Kad Dinamo jednom napravi prednost…

Još jedno od uobičajenih uvjerenja je da Dinamo svoje penale dobije u situaciji kad je najpotrebnije, da se na početku odvoji od pratnje, pa psihološka prednost… i kasnije se kompenzira drugima.

                Kako se jesenski dio sezone završava na različitom broju kola, kako se mijenjao i broj utakmica u sezoni, proizvoljno sam povukao granicu na današnjoj polovici prvenstva i pogledao koliko koji klub penala dobije u prvom dijelu sezone, a koliko kasnije. Iako osobno ne vjerujem u takve podjele i čine mi se kao slamka spasa teoretičara zavjere.

                Dinamo zaista više penala izvede u prvih 18 kola nego kasnije. 35 u prvih 18, a 23 nakon toga. Od 35 penala iz prvog dijela sezone, udio onih bitnijih je 19, što i nije neki omjer.  Slična stvar je i kod Hajduka, koji u prvom dijelu sezone ima također 35 izvedenih penala ( pri čemu 21 „bitan“).  Zanimljivo je da se općenito više penala u HNL-u sudi u prvom dijelu sezone, barem kod klubova kod kojih sam gledao, dok je kod Rijeke i Lokomotive odnos izjednačen.

                Umjesto zaključka

Kažem umjesto jer svatko bistar zaključuje za sebe. Svjestan sam da dosuđeni penali nisu jedini način da se pogura neka momčad, ali da su najjednostavniji – jesu. Apeliram samo da se malo razmisli prije nego se neke stvari preuzmu zdravo za gotovo i da se neke priče ne prihvaćaju bez čvrstih osnova. 

Penal kakav se za Dinamo sudi!
Prvo da kažem kako ovakav tekst mislim napisati već neko duže vrijeme, tako da ne bi netko na prvu pomislio da se ovo odnosi samo na posljednje jedanaesterce u HNL-u. Izraz iz naslova često možemo čuti. Bilo da se radi o komentaru nekog spornog jedanaesterca u korit zagrebačkih modrih, ili čak nekog općenito spornog ili nategnutog penala. Čak i ja znam koristiti taj izraz opisujući nekom penal koji više nije nego je. Ima li takvo mišljenje zapravo čvrsto uporište? NA to ću pokušati odgovoriti koristeći nekoliko podataka. TI podaci su najviše vezani uz HNL ( posebice za Hajduk s obzirom ...
Penal kakav se za Dinamo sudi!
Prvo da kažem kako ovakav tekst mislim napisati već neko ...

Respekt: draxy, IstraSport, sthagon,

Slažem se: draxy,

Ne slažem se: IstraSport, Lwave,

zaista fantastična i promišljena analiza u kojoj se vidi da nema nikakve pristranosti Dinamu niti bolesne opsesije s Hajdukom. Osoobno, nakon pročitanog, potpuno sam uvjeren da Dinamo ne samo da nije favoriziran nego da je na snazi i dijaboličan... - Mac316, 27.4.17. 8:32, 0 0 0
...i svirepi pokret kojem je krajnji cilj uništenje zadnjeg bastiona hrvatstva te uklanjanje najboljeg hrvatskog poduzetnika i mecene ovog napaćenog društva s javne scene. Nakon pročitanog, mogu samo reći - spasimo Dinamo i Zdravka, vrijeme istječe! - Mac316, 27.4.17. 8:33, 0 0 0
Radili smo proučavanje i penala. Dinamu se doista svira manje penala nego Hajduku i Rijeci, ali frapantan je podataka da je protiv Dinama dosuđen samo JEDAN penal u posljednjih pet godina kada je bilo bilo (+1/0) - Losovius, 27.4.17. 12:39, 0 0 0
Podatak o jednom penalu nije točan, ali nije velika niti greška. Ako posmatrano razdoblje podignemo na deset godina, koliko sam gledao - sigurno je 10 penala suđeno kontra dinama na +1/0. I dalje to nije neka brojka, ali ja sam se u tekstu bavio - gradim, 30.4.17. 1:44, 0 0 0
dosuđenim penalima. Mislim da su podaci malo drugačije od uobičajene percepcije. Pa čak i to, da se oko 10 penala sudilo za dinamo na +1/0 a samo 4 na -1. - gradim, 30.4.17. 1:49, 0 0 0
09/2016
Ima li smisla velika koalicija Hajduka i Dinama s ciljem prodaje Vlašića?

Već neko vrijeme namjeravam napisati nastavak analize  Vlašićevog transfera, točnije reći nagađanja oko transfera, ali nisam našao dovoljno vremena tako da će i ova analiza biti pisana u cajtnotu.

  Hipoteza o Vlašiću u nekoj ludoj kombinaciji u Dinamu nije zvučala realno, a ova koja se pojavila naknado kad je Vlašiću pridodan Kalinić, je zvučala još nerealnije. Nema šanse da bi se Hajduk odlučio na takav potez, i pritisak navijača bi bio prevelik. Pogotovo jer te igrače mogu prodati van, a ne nužno Dinamu ( i ne samo Dinamu već i Mamiću). Istina, vani za taj dvojac nebi mogli dobiti 10 mil. eura - što je bila cifra kojom se po medijima baratalo, ali solidne novce bi mogli dobiti. Kalinć je odmah otklonio takvu mogućnost i meni se čini da su sve te priče bile medjiska nagađanja, potaknuta nekim interesima, ali bez puno konkertnog iza toga. Kome je uopće bilo u interesu da se takva priča provlači po medijima? Negdje sam pročitao da tako Mamić potkopava mir u Hajduku, a ujedno i sondira teren. Moguća je i kontra priča - tako nešto se u medijie plasira iz Hajduka kako bi se uprava, u čiju se sposobnost među bilim pukom sve više sumnja (neki ne samo u sposobnost već i u poštene namjere), ojačala predstavljajući se kao osobe kojoe su glatko odbile Mamića i sačuvale vrijedne eksponate u klubu. Ispadaju i moralni i financijski pobjednici, dva dana nakon ispadanja iz Europe kojoj je toliko posvećeno.

  Teza koju sam postavio prije par tjedana - kako Vlašić nije gotov igrač stoji i dalje. U 4 utakmice protiv klubova kvalitete Eurolige - Dinamo, Maccabi i Rijeka ( iako su već drugu godinu zapeli na prvoj prepreci, staviti ćemo ih u to društvo) - Nikola Vlašić je opet ostao bez gola, bez asistencije i bez ikakvog poteza koji bi ga istaknuo u Hajdukovoj momčadi. Protiv Rijeke nije nastupio, to je na dušu Pušnika i rotacija, ali u 3 utakmice u kojima je igrao nije bio ekstra pojedinac. 3 utakmice same za sebe nisu neki pokazatelj, ali kada im se pribroji ostalih dvadesetak - protiv Dinama, Rijeke, Slovana i Dnipra - to već nešto govori. Istina, Vlašić je zabio penal protiv MAccabija, to je nešto. Čak i nije mala stvar s obzirom kako su drugi izveli jedanaesterce, iako su mnogi slijedili njegov recept i pucali točno po sredini. S 18 godina je potencijal te se može razviti u vrhunskog igrača, samo nebih htio da ga se dovodi u kontekste reprezentacije, nekakvog namjernog zapostavljanja kao što se to do sad radilo, jer on još nije pokazao reprezentativnu vrijednost.

  Vlašić nije otišao, otišao je Sušić, po nekim izborima i najbolji igrač HNL-a lani. Cijena - očekivana, destinacija očekivana - belgijski Genk za 2 mil eura. Bez obzira na nedostatke koje je imao, mislim da će Hajduku nedostajati i novopridošli će se morati potruditi da popune tu prazninu. Transferrmarkt je Sušio procjenjivao na 3.5 mil eura. To bih također sagledao u kontekstu priče o VLašićevom transferu i "stvarne vrijednosti" tog igrača, kao i Kalinića usotalom. Transferi hajdukovih igrača, u pravilu, ne prelaze procjenu vrijednosti TM-a! Često znaju biti ispod te cijene, a nikad iznad. U zadnjih 5 godina, jedina iznimka koja potvrđuje opravilo je Radošević koji je plaćen 3 mil ( 2+1) u trenucima dok je njegova vrijesnot bila 2 mil. Svi ostali Hajdukovi igrači - Koassi, Milić, Milović, Pašalić, Caktaš, Vukušić, Maloča, Vuković.. su bili točno procjenjeni ili precjeni. Tako da kad TM kaže da Vlašić vrijedi 4.5 mil, onda ja vjerujem da vrijedi 4.5 do maksimalno 5 mil. 

Kombinacije - nastavak
Već neko vrijeme namjeravam napisati nastavak analize Vlašićevog transfera, točnije reći nagađanja oko transfera, ali nisam našao dovoljno vremena tako da će i ova analiza biti pisana u cajtnotu. Hipoteza o Vlašiću u nekoj ludoj kombinaciji u Dinamu nije zvučala realno, a ova koja se pojavila naknado kad je Vlašiću pridodan Kalinić, je zvučala još nerealnije. Nema šanse da bi se Hajduk odlučio na takav potez, i pritisak navijača bi bio prevelik. Pogotovo jer te igrače mogu prodati van, a ne nužno Dinamu ( i ne samo Dinamu već i Mamiću). Istina, vani za taj dvojac nebi mogli dobiti 10 ...
Kombinacije - nastavak
Već neko vrijeme namjeravam napisati nastavak analize Vlašićevog transfera, točnije ...
07/2016
Ima li smisla velika koalicija Hajduka i Dinama s ciljem prodaje Vlašića?

Priznajem da sam skeptičan prema mladim nadama. Posebno sam skeptičan prema mladim nadama koje dolaze iz Hajduka. Jasno mi je da ću kad-tad biti u krivu, ali eto već 10-ak godina slušam o tim strašnim potencijalima i nisam se za sad prevario u  svojim  procjenama. Slično je i sada. Ne vjerujem u Nikolu Vlašića. Ne vjerujem u igrača koji u sezoni zabije 1 gol, a i taj iz ofsajda. Ne vjerujem u igrača koji u lanjskom Hajduku nije bio među top 3 najbolja igrača  - Caktaš, Milović, Kalinić i Sušić su igrali bolje od njega.Debeljuškasti Ohandza je odveo Hajduk preko Rumunja, ne Vlašić.  Naravno da je veći potencijal od svih spomenutih, ali još nije bolji igrač od njih. Nisam stručnjak, a još manje imam uvid u kojekakve fizičke testove koje igrači prolaze. Očito je da je Vlašić fizički moćan 18-ogodišnjak. Da li je istreniran pa je brže dostignuo svoj maksimum ili tu još ima puno prosotra za napredak - nisam siguran. Ostavljam obje opcije otvorene. 

Usput moram skrenuti pažnju na uvodni tekst, u kojem se. opet, zdravo za gotovo uzima tvrdnja koja po mom mišljenju ne stoji. Možda nebi trebao tako širiti temu, ali mislim da stvar nije nevezana za priču Vlašić. "  Pomaže i činjenica što se preko Dinama lakše dolazi do reprezentacije" - zašto netko misli da se preko Dinama Lakše dolazi do reprezentacije, i kako je to odjednom "činjenica"? To što više igrača dođe iz Dinama u reprezentaciju, ne znači nužno da je lakše doći, već da su igrači kvalitetniji. Pitajte Franka Andrijaševića da li mu je lakše bilo doći u reprezentaciju iz Dinama ili Hajduka? Od izbornika Štimca na ovamo nekoliko Hajdukovaca je zaigralo u reprezentaciji. To su redom : Maloča, Vukušić, Radošević, Andrijašević, Kalinić, Milović. Meni se čini da je nivo kvalitete koji posjeduju ovi reprezentativci, osjetno niže od kvalitete reprezentativaca koji dolaze iz Dinama. Primjer Andrijaševića je najzorniji. Možemo spomenuti i Vukušića, kojem je 14 golova u prvenstvu bilo dovoljno za reprezentaciju, nešto što Budimiru ili Kramariću kao igračima Lokomotivve nije bilo dovoljno. Ako se iz Dinama lakše ulazi u reprezentaciju, zašto je recimo Kovačić postao reprezentativac tek nakon što je otišao iz Dinama, a kod Radoševića je stvar obrnuta? Ili recimo Milović i Jedvaj? Od 6 spomenutih reprezentivaca iz Hajduka, njih 5 su izgubili reprezentativni status odlaskom u drugi klub. Može li mi netko navesti 5 takvih primjera iz Dinama? Ježina je u Dinamo došao s jednim reprezentativnim nastupom. Koliko ih ima danas? 

Da se vratimo na Vlašića. Bi li on dolaskom u Dinamo postao reprezentativac? Teško. Barem ne neko vrijeme. Posebice ako se karijere Pjace i Halilovića nastave razvijati.  Teško da bi postao i prvotimac uz Soudanija i Fernandeza koji su još uvijek bolji igrači od njega. Koliko bi dakle,  Dinamo profitiroa dovođenje Vlašića? Ovisi o tome kako bi se snašao i koliko bi bio spreman biti na klupi. Poznavajući tatu Vlašića, teško da bi se tako nešto moglo dogoditi.

Koliko bi Hajduk profitirao od takvog aranžmana. Ovisi i koločini novaca koje bi Dinamo dao. Ispod 5 miliona eura im se ne isplati s obzirom da ako su za Balića dobili 3 iz vana, mogu i za Vlašića. Iznad 5 mil nema smisla da Dinamo daje za takvog igrača. Otkako je Vlašić Hajudkov prvotimac, Hajduk je odigrao 22 utakmice protiv klubova koji imaju kvalitetu za skupinu Europ lige. 10 protiv DInama, 8 protiv Rijeke te po 2 protiv Libereca i Dnipra. Što je Vlašić pokazao u te 22 utakmice. Koliko je tu sakupio golova i asistencija? 

Bez obzira na ogromne razlike u cjeni koje na tržištu postižu igrači DInama i Hajduka, mislim da razlika u marži nije dovoljno izražena da bi ovakav aranžman imao smisla. Jasno je da Dinamo postože cijenu zbog pregovaračke pozicije, zbog izloga, pa i zbog Mamića, djelomično. Međutim, najveću razliku u cijeni igrača na čini mamićeva "genijalnost" niti izlog repkica, niti pregovaračka pozicija, već to čini kvaliteta igrača! Ako Hajduk ima kvalitetnog igrača, dobro će ga prodati! Jednostavni podatak koji potvrđuje priču,a ljudi ga često smetnu s uma. Gotovo svi Dinamovi igrači koje je Mamić prodao van, su drugi transfer imali još unosniji. a. Od Modrića, Mandžukića, Lovrena, Kovačića, Jedvaja, Ćorluke.. Jedino kod koga to ne stoji je Eduardo, očito zašto. I osopravani Sammir je u Europis digao cijenu. S druge strane, igračima Hajduka je u kasnijoj karijeri taj izlazni transfer najveći - Kalinić ( on može to sad popraviti), Strinić, Buljat, Ibričić, Vukušić naravno. Za RAdoševića Rijeka nije željela dati 1 mil Eura prije pola godine. a Hajduk je za njega dobio 3. Dojma sam da nije stvar u pregovaračima, već u igračima.

Ako će Vlašić igrati kako navijači Hajduka od njega očekuju - bez problema će dostići cijenu koja će biti bliža 10 mil eura, nego 5. Ako će Vlašić igrati i razvijati se kako ja to očekujem, za 2 godine neće vrijediti niti tih 5 mile eura, igrao u Hajduku ili Dinamu. 

Kombinacija za Dinamo ili Lokomotivu
Priznajem da sam skeptičan prema mladim nadama. Posebno sam skeptičan prema mladim nadama koje dolaze iz Hajduka. Jasno mi je da ću kad-tad biti u krivu, ali eto već 10-ak godina slušam o tim strašnim potencijalima i nisam se za sad prevario u svojim procjenama. Slično je i sada. Ne vjerujem u Nikolu Vlašića. Ne vjerujem u igrača koji u sezoni zabije 1 gol, a i taj iz ofsajda. Ne vjerujem u igrača koji u lanjskom Hajduku nije bio među top 3 najbolja igrača - Caktaš, Milović, Kalinić i Sušić su igrali bolje od njega.Debeljuškasti Ohandza je odveo Hajduk preko ...
Kombinacija za Dinamo ili Lokomotivu
Priznajem da sam skeptičan prema mladim nadama. Posebno sam skeptičan ...

Respekt: JoHayes13, micko3, Kum_Noci, draxy,

Slažem se: donjuan, Darkman007, micko3, Kum_Noci, draxy,

Ne slažem se: HAJDUK2012,

odlična analiza. bas dobro si naopisao. - Kum_Noci, 25.7.16. 23:23, 0 0 0
Kad kum tak veli evo respekt i slaganje:) - micko3, 25.7.16. 23:50, 0 0 0
07/2016
Neefikasni Euro; statistička anomalija ili posljedica loših odluka?

Neefikasnost nije glavni problem ovog prvenstva, iako sigurno i to pojačava dojam osrednjosti ovog prvenstva. Pojava slabijih reprezentacija ne znači nužno manji broj pogodaka, ali znači slabiji nogomet. Kad se u to doda i nespretan, pa čak i nepravedan sustav natjecanja, onda dobijemo prvenstvo kojeg smo dugo očekivali, ali ga nećemo baš dugo pamtiti.

Krenimo od početka, od kvalifikacija. Vjerujem da nisam jedini ljubitelj nogometa koji obožava kvalifikacije. Veliki broj grupa, veliki broj kombinacija, u svakoj grupi se netko bori, netko hvata zadnji vlak, neki favorit se čupa... Iako će se kao protuargument moći navesti Nizozemska, i donekle Grčka, ove kvalifikacije nisu ponudili niti približno drame kao prijašnje. Velike reprezentacije su već nakon pola kvalifikacija sigurne u prolaz i tu više nema nikakvog pritiska. Istina, kako su se "skratile" kvalifikacije jakima, tako su se produžile slabijima. Ovim sustavom su i slabije momčadi duže u igri i s te strane postoji neki malo veći žar, ali iskreno, ne čini mi se napeto pratiti momčad koja nakon 5 kola ima isto toliko bodova, ali još uvijek može bez problema uhvatiti 3 mjesto. I veći utjecaj na rezultat može biti eksperimentiranje jače momčadi sa sastavom ili opuštanje nego što se dobiva dodatnom motivacijom četvrto plasirane ili petoplasirane momčadi da grize do kraja.

Kad se već jednom i nakon dodatnih kvalifikacija došlo do prvenstva tu je taj nesretni sustav 24/16. Dio vas se sigurno sjeća tog sustava s nekadašnjih svjetskih prvenstava i nepraktičnosti istog. Najviše upitnika kod prosječnog navijača je ostavljalo pitanje tko se s kim križa, međutim nije samo to problem. Mišljenja sam da nije pravedno uspoređivati postignuća momčadi koja nisu igrala protiv istih protivnika. Jasno mi je da se to nekad teško može izbjeći, pa smo i sad imali u kvalifikacijama najboljeg trećeg,  a i prije smo imali dva najlošija druga, i što već ne. Međutim, kad to vidim na samom prvenstvu, dodatno bode u oči. Koliko vrijede tri boda Turske u odnosu na tri boda Sjeverne Irske? I kako promašaji njemačkih napadača izbacuju Turke ili Albance s prvenstva?

I opet - prave napetosti nije bilo.  Sustav u kojem 2/3 reprezentacija prolazi dalje, ne predstavlja nikakav problem za kvalitetnije momčadi. od 16 momčadi koje su prošle u osminu finala 9 ih je prošlo prije nego su odigrali zadnju utakmicu. Iskreno, očekivao sam veću efikasnost, ne toliko zbog "topovskog mesa" koje se uguralo na prvenstvo, već zbog manjeg rezultatskog opterećenja. Recimo, od utakmice Njemačke i Poljsko se moglo dobiti puno više, baš zbog tog postojanja tog popravnog ispita, ali su na kraju i jedni i drugi bili zadovoljni neriješenim rezultatom i sigurnim prolaskom nakon dva kola. Opet je postojala određena napetost u zadnjim utakmicama, ali kao i u kvalifikacijama, to se odnosilo samo na momčadi koje su hvatale ta treća mjesta, ali rijetko kad na nešto više ( samo je posljednja grupa dala nešto više drame, iako je i tamo na utakmici Portugala i Mađarske bilo pred kraj jasno da se samo čeka posljednji zvižduk). Tu se također može povući pitanje pravednosti, s obzirom da je Portugal znao da su mu 3 boda i gol razlika 0 dovoljna za prolaz. Ili Sjeverna Irska koja grčevito brani minimalni poraz jer su svjesni da im to donosi prolaz. 

Prisjetimo se samo prošlog Eura, ne samo da su u našoj grupi budući prvaci Španjolci u 85 minuti bili samo sudačku pogrešku udaljeni od ispadanja, ili finalisti Talijani koji su do zadnje sekunde naše utakmice mogli ispasti s prvenstva, slična drama se odvijala i u susjednoj grupi gdje su Nijemci u 80 minuti stigli do pojede nad Dancima i savršenog skora od 9 bodova, ali par minuta prije bi danski pogodak skroz izbacio Nijemce.  Napeto je bilo i u grupi A gdje su Grci prestigli favorizirane Ruse. U sustavu gdje od 4 momčadi 2 prolaze dalje, napetost se često zadržava do kraja i kod velikih momčadi.

Osmina finala je tek predstavljala filter. Međutim, kakav filter? Onakav kakav nam daje knock-out faza. Dakle, jedna utakmica, često jedna greška, a posebno je bitno i na kog protivnika se naleti u toj fazi. Ne kažem da ždrijeb ne igra ulogu i u grupama, kako se prije igrala osmina finala, ali puno više utječe na ovakve utakmice na ispadanje. Mnogo se pisalo kako se Portugalu otvorio ždrijeb, te kako se i Hrvatskoj otvarao ( pogotovo prije nego se Portugal pojavio u osmini finala) dok su u drugom dijelu ždrijeba završili teškaši – Francuzi, Nijemci, Španjolci, Talijani. Ovo što pišem nije samo zbog razočaranja u prerani odlazak Hrvatske s prvenstva, jer prema prikazanoj igri u sve 4 utakmice, odlazak je preran, nego općenito zbog nelogičnosti sustava. Iz grupa se prolazi relativno jednostavno, a onda se relativno veliki kup sistem.  Današnje finale je bio susret momčadi, u kojima poraženi definitivno nije zaslužio uzeti naslov ( obrnuto od uobičajenog dojma kod finalista). Nije samo pitanje Portugalskog puta – već i Francuskog. Francuzi su u finale ušli sa samo jednom pobjedom dostojno kandidata za naslov – one nad Njemačkom. To je dobrim dijelom posljedica sustava u kojem u grupama nastupaju svakakve momčadi, a nakon toga sreća ždrijeba igra važnu ulogu.

Možda će sljedeći dio biti malo teže pratiti, ali pokušati ću biti što jasniji. Zamislimo da je 16 momčadi koje su došle na prvenstvo bili 16 momčadi koje su se kvalificirale po starom sustavu. Ruku na srce, nema tu neke momčadi bez koje se ne bi moglo. Zanimljivo 3 momčadi iz iste kvalifikacijske grupe su ispale s natjecanja i to da su skupa osvojile 3 boda – Austrija, Rusija i Švedska.  Ali da se vratimo, dakle 16 momčadi koje je prošlo grupu je zaslužilo biti na euru. Kako bi valorizirali njihov učinak, pogledati ćemo kako je tko igrao s drugim momčadima od tih 16. Primjerice Sjeverna Irska – poraz od Poljaka, Nijemaca i Welsa – 0 bodova. Prava Irska – porazi od Belgije, Francuske i pobjeda nad Italijom ( u za ove nebitnoj utakmici) 3 boda. Hrvatska je jedna od rijetkih koja ima samo 2 utakmice, jer nije 3 momčad iz grupe prošla dalje i to je 3 boda protiv Španjolaca i bod u 90 minuta s Portugalom – rezultat na korak od ¼ finala ( ovisno o trećoj utakmici).  Meni se čini da bi bilo puno zanimljivije da su se od tih 16 reprezentacija  slagale grupe.  

Povrh svih po imenima nezanimljivih susreta, još je prvenstvo bilo i napadački neefikasno – pun promašaj!!!

Najlošije prvenstvo
Neefikasnost nije glavni problem ovog prvenstva, iako sigurno i to pojačava dojam osrednjosti ovog prvenstva. Pojava slabijih reprezentacija ne znači nužno manji broj pogodaka, ali znači slabiji nogomet. Kad se u to doda i nespretan, pa čak i nepravedan sustav natjecanja, onda dobijemo prvenstvo kojeg smo dugo očekivali, ali ga nećemo baš dugo pamtiti. Krenimo od početka, od kvalifikacija. Vjerujem da nisam jedini ljubitelj nogometa koji obožava kvalifikacije. Veliki broj grupa, veliki broj kombinacija, u svakoj grupi se netko bori, netko hvata zadnji vlak, neki favorit se čupa... Iako će se kao protuargument moći navesti Nizozemska, i donekle Grčka, ove ...
Najlošije prvenstvo
Neefikasnost nije glavni problem ovog prvenstva, iako sigurno i to ...

Respekt: Wizard,

Slažem se: npotocki,

06/2016
Je li Hrvatska ispala zbod nedostatka sreće ili je nešto drugo u pitanju?

Prvo, da naglasim da Portugal nije poluraspadnuta momčad, već momčad koja jako teško gubi. Nikad ih nebi stavio kao favorite za naslov (nebi niti Hrvatsku), ali da se od njih uvijek može očikvati polufinale - može. Mučili su se u grupi, bilo bolji u sve tri utakmice i na kraju prošli dalje. Kvalifikacijska grupa im nije bila jaka, ali pobjedili su i Dance i Srbe - sve po gol razlike. Već dugo nema Figa i Rui Coste da bi ta igra bila atraktivna - ali su i dalje itekako opasni.

Kakva je Hrvatska u odnosu na Portugal? Ovisi koja Hrvatska? Ova Čačićeva je u najmanju ruku ravnopravna!  Ona Hrvatska koju je Meksiko raskomadao ili Norveška tukla u hendikepu je 3 klase ispod Portugala. I tu je odgovor na pitanje treba li mijenjati izbornika ili ne. Ako gledamo rezultate od preuzimanja reprezentacije, te utkamice u grupi - onda je takvo pitanje zapravo bespredmetno. Razlog više što j nakon Češke Čačić i pokazao dozu samokritike, i to ne malu, priznavši da je kasno vukao poteze. U utakmici sa Španjolcima nas je sve iznenadio, i to vrlo pozitivno. 

Je li jučer moglo biti bolje? Naravno da je! Da li su igra i postave bile potpuno promašene? Naravno da nisu! Hrvatska nije odigrala fenomenalnu utakmicu, ali je  prikazala nešto bolju igru od Portugala (u objektivno za oko lošoj utakmici) i u tome se veliki dio stranih analitičara slaže. Priče kako je sad, u 4 utakmici turnira ( plus Bugarska u kvalifikacijama i Rusija u prijateljskoj) Badelj pokazao da ne može igrati zadnjeg su smiješne.

Kalinić ispred Mandžukića? Mnogi su to zazivali, nije se dogodilo. Da li je izbornik napravio grešku? Prema pokazanom na terenu - i niej baš. Kalinićev nastup, a dobio je gotovo 40 minuta protiv umorne obrane, nije bio nešto uvjerljiv da bi mogli reći da bi njegov nastupup u prvih 11 bitno promjenio stvari. Osobno, ubacio bi Kalinića nešto ranije, ali ne vjerujem da bi to znatno promjenilo stvari.

Pjaca je trebao ući ranije! Rakitić je trebao izaći i ta zamjena je bila jako dobro osmišljena. Ne samo da je Pjaca ima odva ili tri prodora po krilu, već je i Brozović u 10 minuta provedenih u sredini uspio jednom stvoriti višak. I upravo kod nastupa Pjace možemo odbaciti priče kako Mamić slaže Čačiću momčad. Najsjasjniji artikl u maksimirskom izlogu sigurno nije ostao na klupi pa želji Zdravka Mamića. Kao što zasigurno nije Mamić bio taj koji je sugerirao Kovaču da Olić igra za reprezentaciju do poluraspada, a Pjaca je već odavno mogao biti prvotimac ( na širem spisku u s pokojim nastupom je mogao biti još kao igrač Lokomotive). 

Pitanje lijevog beka. Nikad Strinića nisam smatrao nekim igračem, ali isto tako nikad nisam prihvačao priču da je on krivac za lošu igru, jer je ipak samo jedan od 11. Međutim, jučer je bio najlošiji igrač na terenu i to od svih  27 igrača (kramarića ne računam). Odmah na početku utakmice je pokazao nerovozu, izgubio pokoju loptu i ušao u kraće rasprave sa sucem. Upropastio je dve-tri solidne i jednu jako dobru situaciju, ali i to nije neki problem. Međutim, prije nego što je skrivio gol, napravio je i nedosuđeni jedanaesterac na Naniju i to sasvim bespotreban. JJ je rekao da ga je Čačić trebao izvaditi, (mnogi kažu da nije trebao niti igrati) možda i je. Ali kad ste zadnji out vidjeli da trener vadi beka, bez da je već u nekom rezultatskom minusu ili da je ovaj već zeznuo gol ili dva? Olakotna okolnost za Strinića jest ta da nije bilo njegove ogromne greške, pucali bi se penali, nije kao da bi Hrvatska pobjedila u zadnje 3 minute.

JOš samo o "zadnjoj šansi ove generacije" - što se zapravo odnosi samo na Darija Srnu, jer će ostali igrači svi biti u pogonu za Rusiju 2018 ( osim ako se teže ne ozljede, ili ako im huligani ubiju volju za reprezentativnim nastupima). Jednostavno, kako volimo euforiju i priče o titulama nakon grupne faze ( koaj je bial vrhunski odigrana, ali na kraju je doneijla prolaz ne samo nama već i 2/3 reprezentaicja) tako volimo i akataklizme i priče o propasti.

nije samo sreća, ali..
Prvo, da naglasim da Portugal nije poluraspadnuta momčad, već momčad koja jako teško gubi. Nikad ih nebi stavio kao favorite za naslov (nebi niti Hrvatsku), ali da se od njih uvijek može očikvati polufinale - može. Mučili su se u grupi, bilo bolji u sve tri utakmice i na kraju prošli dalje. Kvalifikacijska grupa im nije bila jaka, ali pobjedili su i Dance i Srbe - sve po gol razlike. Već dugo nema Figa i Rui Coste da bi ta igra bila atraktivna - ali su i dalje itekako opasni. Kakva je Hrvatska u odnosu na Portugal? Ovisi koja Hrvatska? ...
nije samo sreća, ali..
Prvo, da naglasim da Portugal nije poluraspadnuta momčad, već momčad ...

Respekt: bokivt, draxy,

Slažem se: draxy,

06/2016
Navijački izgredi; može li cilj opravdati sredstva?

Mišljenja sam da cilj opravdava sredstvo. Ali tu izreku treba sagledati u cijelosti. Staviti na vagu cilj koji se želi postići i sredstvo kojim ga se postiže.

Ako je cilj ovih huliganskih ispada odlazak mamića iz hrvatskog nogmeta, a sredstvo kojim se to žli postići je izbacivanje hrvatske reprezentacija s međunarodnih natjecanja - onda taj cilj ne opravdava to sredstvo!! 

Svima nam je jasna uzročno-posljedična povezanost, ali da je ponovimo: ovdje se ne bori za pravo na paljenje baklji ( što donekle kod ultrasa mogu razumjeti), ovdje se bakljom namjerno prekida utakmica kako bi reprezentacija bila kažnjena. Preko te kazne reprezentaciji, kažnjava se i HNS. Problem je što se na taj način indirektno kažnjavaju i svi oni koji žele gledati hrvatsku reprezentaciju. Da li je sve to vrijedno žrtvovati kako bi Mamić&co napustili hrvatski nogomet? 500-injak ljudi koji podržavaju te nerede misle da je, ostatak države misli da nije. 

Zanimljivo je vidjet kako se "navijači" koji inače podupiru demokratizaciju u nogometu i upravo ovime protestiraju protiv toga da je hrvatski nogomet taoc jedne grupice ljudi, ili čak jednog čovjeka, istovremeno bore protiv masovnosti navijača koji su njima neskloni. Ljudi koji prate utakmice reprezentacije postaju ovce, hepening navijači, a ponekad se čuju i teže riječi, dok oni sami sebe smatraju pravovjernima i smatraju da mišljenje ostalih nema nikakvu težinu. S druge strane zvižduke u slučaju lošije igre reprezentacije, ili slabiji interes za određene utakmice reprezentacije ( posebice Dinama) će bez prevelikih vrzmanja pripisati kao širu podršku javnosti borbu za njihovu pravednu stvar.

Hoće li te baklje uopće maknuti mamića? Teško. Prije će ga maknuti sudska presuda za silne malverzacije. Ako se moglo toliko vremena čekati da se pokrenu postupci, zaista nema smisla sad kažnjavati gotovo sve ljubitelje nogometa kako bi se ubrzao proces mamićevog odlaska. Ako odluka suda bude u korist mamića, opet ne podržavam nerede, jer bez obzira na mnoga pitanja oko hrvatskog sudstva, i dalje ga smatram kompetentnijim od suda navijača.

ovisi koji cilj i koje sredstvo
Mišljenja sam da cilj opravdava sredstvo. Ali tu izreku treba sagledati u cijelosti. Staviti na vagu cilj koji se želi postići i sredstvo kojim ga se postiže. Ako je cilj ovih huliganskih ispada odlazak mamića iz hrvatskog nogmeta, a sredstvo kojim se to žli postići je izbacivanje hrvatske reprezentacija s međunarodnih natjecanja - onda taj cilj ne opravdava to sredstvo!! Svima nam je jasna uzročno-posljedična povezanost, ali da je ponovimo: ovdje se ne bori za pravo na paljenje baklji ( što donekle kod ultrasa mogu razumjeti), ovdje se bakljom namjerno prekida utakmica kako bi reprezentacija bila kažnjena. Preko te kazne ...
ovisi koji cilj i koje sredstvo
Mišljenja sam da cilj opravdava sredstvo. Ali tu izreku treba ...
03/2016
r2 s1
Pro ili contra; treba li i kako, uključiti pregled snimke u nogometno suđenje?

Biti ću kratak, a nadam se i dosttno argumentiran. U nogomet definitvno treba uključiti pregled snimki i pravo je čudo kako se to još nije dogodilo. Mišljenja sam da će novi čelnici FIFE krenuti u tom smjeru, čisto da se pokažu javnosti kao suprotnost starom režimu.

Na koje načine koristiti snimku, možemo raspravljati, ali mi se čini da se u javnosti ( pa i ovdje) često ide krivim putem. Mišljenja sam da se nikako trenerima ili klubovima nebi smjelo dopustiti kojekakve chellenge i slične stvari. Već vidim nekog Mourinha, koji čuva svoje pravo da ospori odluku i onda je koristi oko nekog auta ili kornera, isključivo s ciljem da razbije ritam utakmice, ukrade koju minutu ili iskoristi situaciji da prenese beku taktičke savjete. Dakle, apsolutno nikakve ovlasti trenerima.

Svoj sili sudaca ( od kojih nikome nije jasno što rade oni iza gola) treba dodati suca za monitorom koji javlja glavnom sucu ako je vidio neko udaranje ili slične, te kod koga glavni sudac dolazi u slučaju sporne situacije ( jedanaesterca prijmerice, kad samo glavni sudac može donijeti odluku).

U sluačju spornog ofsajda, napad bi se trebao pustiti do kraja, i onda, ovisno o ishodi, pristupiti pregledu snimke. Ako taj napad završi penalom crvenim kartonom snimka se može pogledati, međutim ako završi gubitkom posjeda, autom ili kornerom igra se ne zaustavlja. Potencijalu kuknjavu kako je momčad a prmila gol iz kornera ili auta, koji je bio posljedica nedosuđenog ofsajda ne treba uzeti dovolnno ozbiljno kako bi se zbog toga prekidala tečnost igre. 

Meni se ovakva neka inovacija čini najlogičnija. Velike sudačke pogreške bi se spriječile, a igra nebi baš ništa izgubila na dinamici

definitivno za pregled snimki
Biti ću kratak, a nadam se i dosttno argumentiran. U nogomet definitvno treba uključiti pregled snimki i pravo je čudo kako se to još nije dogodilo. Mišljenja sam da će novi čelnici FIFE krenuti u tom smjeru, čisto da se pokažu javnosti kao suprotnost starom režimu. Na koje načine koristiti snimku, možemo raspravljati, ali mi se čini da se u javnosti ( pa i ovdje) često ide krivim putem. Mišljenja sam da se nikako trenerima ili klubovima nebi smjelo dopustiti kojekakve chellenge i slične stvari. Već vidim nekog Mourinha, koji čuva svoje pravo da ospori odluku i onda je koristi ...
definitivno za pregled snimki
Biti ću kratak, a nadam se i dosttno argumentiran. U ...

Respekt: Otaner, NS-Corner,

Slažem se: Otaner,

02/2016
Izbor ili imperativ; zašto je Hajduk prodao Balića po 'diskontnoj' cijeni?

Bez obzira na optimitstične poruke koje u zadnje vrijeme dolaze iz Hajduka, kako je klub blizu financijske stabilnosti, očito je da to nije baš tako, te da će Hajduk još neko vrijeme ovisiti o izlaznim transferima. Uostalom, o tome uvelikee ovisi i Dinamo, kako nebi Hajduk. Uz pohvale na ostavenju plana od 20 000 članova, treba biti objektivan i reći kako ta brojka članova klubu donosi oko 2 mil kuna ( u obliku pozajmice, kao kasnijeg otkupa dionica), te da bi članovi trebali 10 godina otplaćivati samo preostali kredit prema gradu.  Ovaj prijelazni rok sigurno nije taj nakon kojeg će Hajduk uhvatiti toliko priželjkivanu nulu, ali je korak na tom teškom putu.

 3+ mil za igrača kao što je Balić nije loša cifra. Međutim, ako postavimo pitanje da le je to dovoljna cifra za igrača kakav bi Balić mogao postti, onda ćemo dobiti različite odgovore. Balić je tek 2015 počeo igrati seniorski nogomet, i bio je najbolji igrač Hajduka u očajnom proljeću, i osrednji i korektnoj jeseni. Prije toga je debitirao pod Tudorom, ali je ukupno odigrao manje od sat vremena. Tih sat vremena je bilo dovoljno da stvori famu oko mladog talenta, a euforiju je dodatno potaknula i tadašnja najvće zvijezda splitske momčadi, već zaboravljeni Milevski, apostrofirajuću Balića kao budućnost. Ne mali dio hajdukovih navijača je bio uvjeren kako će Balić i Vlašić biti igrači koji će voditi oporavak Hajduka, iako je to možda više proizlazilo iz dobrih navijačkih želja, nego objektivnih pokazatelja.  Niti godinu dana kasnije, dio tih navijača je spreman otpisati Balića kako fizički limitiranog igrača, kojem agresivni otac koči razvoj.

Međutim, meni nekoliko stvari upada u oči:

1. Ne bih rekao da je razlog transfera zahtjev roditelja, koliko potreba za nekim jačim transferom u klubu. To se nije moglo ostvariti prodajom nekog drugog, pa je morao Balić ići na bubanj. Tu posebno valja izdvojiti epopeju Kalinića s Aston Villlom, koja je ili prenapuhana novinska vijest ( slučaj Sušić u Interu) ili očajan potez vodstva kluba.

2. Odlaskom Balića, Hajduk praktički ostaje samo n Vlašiću kao prvotimcu iz vlastitog pogona. Bez obzira na oduševljenje koje vlada među bilma, mladim igračem, te njegovim ocem koja je suprotnost bahatom Andrijinom ocu, nisam uvjeren u dugo prijateljstvo na relaciji Hajduk - Vlašići. Otac Joško je u nekoliko navrata jasno dao do znanja da će Nikola u Hajduku ostati onoliko koliko je to pogodno za njegov razvoj. Sportski stručnjak sigurno ima više takta i razumijevanja od seniora Balića. Međutim, kad Joško procjeni da je za njegovog sina bolje da se razvija u drugoj sredini, neće puno pitati za interes Hajduk u toj priči. Možda će njihovi interesi u tom trenutku biti istovjetni, ali ako neće biti, moglo bi biti zanimljivo.

3. Izuzmemo li primjer Pašalića, Hajduk uopće ne postiže lošu cijenu za svoje igrače. Kad je Radošević napuštao Hajduk, malo je tko očekivao da će za 3 godine vrijediti 3 puta manje, a primjer Vukušića je još i izraženiji. Nadamo se da Balić neće krenuti stopama spomenutih

očekivani rasplet
Bez obzira na optimitstične poruke koje u zadnje vrijeme dolaze iz Hajduka, kako je klub blizu financijske stabilnosti, očito je da to nije baš tako, te da će Hajduk još neko vrijeme ovisiti o izlaznim transferima. Uostalom, o tome uvelikee ovisi i Dinamo, kako nebi Hajduk. Uz pohvale na ostavenju plana od 20 000 članova, treba biti objektivan i reći kako ta brojka članova klubu donosi oko 2 mil kuna ( u obliku pozajmice, kao kasnijeg otkupa dionica), te da bi članovi trebali 10 godina otplaćivati samo preostali kredit prema gradu. Ovaj prijelazni rok sigurno nije taj nakon kojeg će ...
očekivani rasplet
Bez obzira na optimitstične poruke koje u zadnje vrijeme dolaze ...

Respekt: TorcaML1967,

Ne slažem se: Chusta, TorcaML1967, Losovius, Gavran,

Los, sve je jasno. Ali onda nikako ne može biti točna rečenica koju sam u prvom komentaru citirao, jer Dinamov model daleko više ovisi o transferima. To sam želio rasčistiti. - Gavran, 3.2.16. 12:13, 0 0 0
ne bih rekao da dinamo više ovisi jer dinamo gotovo u svakom trenutku može promijeniti svoju politiku i promjeniti put. Hajduk ne. Dinamo je svijesno odabrao taj model.Kako bi rekli, jedni su trgovci (ne prosjaci9 od zanata, a drugi od potrebe - gradim, 3.2.16. 12:37, 0 0 2
Ne samo da ne može, niti ne želi. Ne postoji način na koji Dinamo može promijeniti svoj model od danas do sutra. Bio bi to proces od sigurno nekoliko godina - Losovius, 3.2.16. 12:39, 0 1 0
to da Dinamo to ne želi mi je jasno, ali mogućnost postoji. Zo e može izveti postepeno s manjim oscilacijama ili na brzinu s većim. Uostalom, naši klubovi će uvijek ovisiti o izlaznim transferima, to se ne može promijeniti. - gradim, 3.2.16. 13:22, 0 0 0
ispravak - neće o njima ovisiti, ali će im uvijek biti vrlo važna sttavka u proračunu - gradim, 3.2.16. 13:22, 0 0 0
01/2016
r2 s1 n1
Kramarić blizu povratka u Dinamo; gubitak obraza ili racionalan izbor?

Prvo pitanje koje se mora postaviti je " da li je Kramarić uistinu blizu Dinamu ili je to sve novinarsko preuveličavanje u sezoni kiselih krastavaca?".  Osobno, mislim da je ovo drugo. Najjači igrač u tom možebitnom trokutu je Kramarićev poslodavac, Leicester. Što taj klub može dobiti posudbom svog igrača u HNL? Praktički ništa. Imaju igrača kojeg su doveli iz slabe lige, koji se nije najbolje snašao, i zašto bi ga opet poslali na posudbu u slabu ligu? Nebi li im bilo bolje da je na posudbi redovito igra u nekom kvalitetnijom natjecanju, pa će im biti jasno mogu li s njime računati. Kroz proljeće u Dinamu bi Kramarić mogao do Eura, ali do mjesto može osigurati i kroz nastupe u Veroni, Malagi ili Middlesboroughu )(govorim čisto koa primjer), a tamo bi igrao kvalitetniju ligu. Tako da uopće ne vjerujem da postoji ozbiljna mogućnost dolaska Kramarića u Dinamo, pa nebi uopće ulazio u špekulacije oko gubitka obraza.

Usput, mišljenja sam da Kramarićeva 2014 u Rijeci nije relni pokazatelj njegovih mogućnosti, već da je to odigrao puno bolje nego što može igrati u kontinuitetu. Išlo ga je i na tome mu svaka čast. Kad su prije godinu dana gotovo istovremeno u Europu odlazili Kramarić i Čop, bio sam valjda jedini koji je smatrao da će Čop zabiti više od Krame koji je u tom trenutku, od omaće javnosti percipiran kao najbolji mladi golgeter Europe.

 Čini mi se da se u uvodnom članku pokrala greškica. Kraramrića polusezona u Rijeci nije dovela "gotovo na prag reprezentacije", već je on postao reprezentativac i to s nekoliko nastupa u prvoj postavi. Ako bi htijeli postaviti pitanje da li je i prije zaslužio poziv i nastup za reprezenatciju, onda možemo govoriti o njegovim igrama i sezonu ranije u Lokomotivi. Međutim, bojim se zamisliti kakva bi bila rekacija dijela javnosti da igrač Lokomotive ( koja se percipira kao rezervna momčad Dinama) zaigra za reprezentaciju. Ako napusti Leicseter, milsim da može bez problema uloviti Euro, s obzirom da će Čačić voditi sigurno više od dva napadača, a Kramarićeva konkurencija nije previše pokazala do sad (Olić, Rebić, Čop).

je li zaista blizu?
Prvo pitanje koje se mora postaviti je " da li je Kramarić uistinu blizu Dinamu ili je to sve novinarsko preuveličavanje u sezoni kiselih krastavaca?". Osobno, mislim da je ovo drugo. Najjači igrač u tom možebitnom trokutu je Kramarićev poslodavac, Leicester. Što taj klub može dobiti posudbom svog igrača u HNL? Praktički ništa. Imaju igrača kojeg su doveli iz slabe lige, koji se nije najbolje snašao, i zašto bi ga opet poslali na posudbu u slabu ligu? Nebi li im bilo bolje da je na posudbi redovito igra u nekom kvalitetnijom natjecanju, pa će im biti jasno mogu li s ...
je li zaista blizu?
Prvo pitanje koje se mora postaviti je " da li ...

Respekt: micko3, vrbaZG,

Slažem se: ktm686,

Ne slažem se: draxy,

12/2015
Koje medije i autora treba pratiti, koje zanemariti?

Kao i većina, medije prvenstveno koristim kako bi dobio osnovnu informaciju. Tko je pobjedio, tko je zabio gol i slično, te mi pri tom nije toliko bitna kvaliteta teksta već sama informacija. Ako me neki događaj više zanima, bez većeg truda se na internetu pronađe snimka događaja, primjerice nogometne utakmice, te više vjerujem svojem dojmu, stvorenom na makar 5 minuta snimke, nego bilo kojem domaćem autoru. Pri tom se djelomično slažem s spomenutim novinarima, te sam dojma da su tekstovi tih "mainstream" tiskanih medija, ipak kvalitetnijih od internetskih koji su još više senzacionalistički orijentirani, ili pak krajnje neobjaktivni ( ponekad i kombinacija tih grijeha).

Politika najčitanijeg domaćeg portala je jasna, i čak nije toliki problem što je urednica sportske redakcije učesnik demonstracija na Rivi ili što novinar iz te redakcije skuplja i službeno predaje potpise za promjene u Dinamu, koliko njihovo neobjektivno izvještavanja sa sportskih borilišta. Za momčad Dinama se moglo pročitati da ima "samo dva igrača iznad HNL-prosjeka" ( i to u sezoni koju klub završi bez poraza, a najbolji pokazatelj neobjektivnosti je usporedba dvaju tekstova, prvog koji govori o dinamovoj pobjedi u gostima kod Petroula ( koji je kolo prije razbio Viktoriju Plzen) i teksta koji govori o Hajdukovoj domaćoj pobjedi protiv Zadra ( u tom trenutku, a i na kreju prvenstva uvjerljivo posljednje momčadi HNl-a).

Prvi tekst je nasvoljen "dinamu-uvjerljiva-pobjeda-u-dvoboju-momcadi-supljih-obrana-ali-slijedi-mu-uzvrat-na-gostujucem-maksimiru-" i u njemu se može isčiteti samo kritika te ću ovdje iznijeti primjere, iz samo prve polovice tekstarezultat  bio puno bolji od igre/ Petrolu pokazao se ništa boljim od hrvatskog prvaka/ istaknule očajnim reakcijama obrane/ Uz ovako loše obrane/  ali prilikom koje su protivnici samo gledali usamljene i neometane goste/ treći došao iz obranjivog slobodnjaka/ (večeras očajni) Soudan /  Šimunović otišao u prazno, Šimunić pao na leđa/ pored gostujućih "čunjeva"/ Smušenost koju su u obrani /  daleko najlošiji dio momčadi/ klonosti kašnjenju i pogrešnim procjenama/ Loše prvo poluvrijeme obilježila je dakle loša igra /  bio sebičan, neprecizan / nije napravio ni minimum/ Ni u Dinamovoj sredini nije bilo puno bolje/  i on u drugom poluvremenu izgasiti/ zaslužio izlazak već na poluvremenu/ Apsurdno je što je Dinamo zabio dva gola / Dinamo tada nestao s terena.

Ovo nisu niti sve negativnosti ispisane u dvije kartice teksta. Možda bi se mogli složiti s takvom kritikom, ako ljestviccu kvalitette postavimo na određeni nivo. Međutim, isti portal ovako naslovljava Hajdukovu pobjedu nad posljednjim Zadrom "Rapsodija-bijelih-na-poljudu-milevski-debitirao-sjajnom-asistencijom-za-sesti-gol-hajduka" uz epitete poput  sjajan niz / Posebice upečatljiv bio je onaj ukrajinskog nogometaša, koji je upisao sjajnu asistenciju /  istaknuvši se s još nekoliko izvrsnih poteza. / sjajan uvod /  izvrsna prezentacija / pravi procvat / dobili na čvrstini / u boljem trenutku / najbliže što su Splićani bili Europa ligi /  vrlo dobro otvorili / Hajduk je krenuo jednako furiozno./ Sjajna premijere Artjema Milevskog / Nevjerojatno preciznom loptom / oduševljenje splitske publike/ sjajna najava.

Možda mi je promakla koja pohvala u tom tekstu od kartice i pol, o pobjedi proizašloj iz 3 neregularna gola i možebitno ( iako je po portalu sve čisto, a desetak dana kasnije će ista situacija na derbiju biti nazvana krađom) neopravdano poništenom golu Zadra u 2 minuti. 

Treba li sad zbog toga izbjegavati taj portal, ili se samo slatko nasmijati kompleksima autora?

Nikoga posebno pratiti niti namjerno izbjegavati
Kao i većina, medije prvenstveno koristim kako bi dobio osnovnu informaciju. Tko je pobjedio, tko je zabio gol i slično, te mi pri tom nije toliko bitna kvaliteta teksta već sama informacija. Ako me neki događaj više zanima, bez većeg truda se na internetu pronađe snimka događaja, primjerice nogometne utakmice, te više vjerujem svojem dojmu, stvorenom na makar 5 minuta snimke, nego bilo kojem domaćem autoru. Pri tom se djelomično slažem s spomenutim novinarima, te sam dojma da su tekstovi tih "mainstream" tiskanih medija, ipak kvalitetnijih od internetskih koji su još više senzacionalistički orijentirani, ili pak krajnje neobjaktivni ( ponekad ...
Nikoga posebno pratiti niti namjerno izbjegavati
Kao i većina, medije prvenstveno koristim kako bi dobio osnovnu ...

Respekt: Gogo7, vrbaZG, Losovius,

Slažem se: vrbaZG,

Vrlo zanimljiva analiza, ali opet - stvar je percepcije. Neki će reći kako sve stvari koje dolaze od EPH zvuče isto tako, samo na stranu Dinama. Ili se ne slažeš? - Losovius, 30.12.15. 10:53, 0 0 0
ako netko smatra da stvari koje dolaze od EPH zvuče isto tako, neka slobodno pokaže neki tekst koji Hajdukovu gostujuću pobjedu u hendikepu (protiv momčadi cca snage Slovana, ali može i bilo koju) komentira riječima "očajno, najlošije, apsurdno i sl. - gradim, 31.12.15. 5:05, 0 0 0
Zato ja ne čitam navedeni portal... Osim kad Dinamo pukne Arsenala... Onda odem vidjeti kaj seronje imaju za prigovoriti ;) - vrbaZG, 2.1.16. 20:22, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.