kmks95

Reputacija
2
Bodova
29
Analiza
1
Ocjena
2
Anketa
1

Analize

09/2017
Postoji li perspektiva za Hajduk?

Ljeto je dolazilo, s njim i hajdukova pojačanja-Radosevic, Borja, otkupljeni Savvas i Hamza, produženi ugovor Ercegu- sasvim dovoljno da hajdukova alaeština se digne na noge i proglasi ovu godinu godinom kad ce se dignuti titula prvaka. Spora nije bilo, pa najbolji smo, rijeka ce se rasprodat, dinamo je gotov a mi nikad jači. Hajduk je na putu u europsku ligu u svakom pretkolu dobio najtezeg moguceg protivnika, a momci na terenu (i u kancelarijama) su prva dva izrazito rutinirano i smireno eliminirali, nešto što od hajduka i protiv amaterskih momcadi nismo navikli gledati. I onda je usljedio everton, engleski velikan koji je u ovom transfer roku portosio 160mil€, odmah se je znalo-tu europska avantura zavrsava. No ispali su a da im se nista nije moglo prigovorit, hrabro su se postavili i odigrali 3 od 4 poluvremena u najmanju ruku al pari s tom, iz hrvatske perspektive, megamomcadi. I to je bilo to, i posljednja prepreka ka naslovu prvaka je pala, pa sad nam ni europske utakmice i cetvrtak-nedjelja ritam nece predstavljat problem, prvaci smo! I zaista, hajduk je izgledao odlicno, igra je imala smisla, kohezija uprave, igraca i navijaca ko nikad igdi, igraci su pruzali najbolje svoje partije na terenu-sve je izgledalo ruzicasto.

A onda se je dogodila "samo" jedna stvar- Nikola Vlašić je posta igrač Evertona. Za svakog tko je pratio hajdukovu igru, od tog momenta se znalo-hajduk ce izrazito tesko nadoknadit taj gubitak. Jednostavno, igrača koji protiv vrlo dobrog brondbya napravi 18 dibrlinga (cijela momčad barcelone je u prosloj sezoni imala 14.4 diblinga po utakmci) a protiv evertona se zaustavi na 11, nemas u momcadi niti ti je dostupan na trzistu.

Usljedili su porazi od osijeka i rijeke s atmosfera se potpuno izokrenula u pesimizam. I zaista, kad se pogleda na prvi pogled, nema se sta radovat sutrasnjici, nema bekova, nema krila, nema pravog razigravača u momčadi.

No stvari nisu ni tako crne kao sta se cini. Prvo zbog financijske situacije koja omogucava stabilnost kluba u iduce dvije godine i bez da jedan euro od prodaje igraca udje u klupsku blagajnu ukoliko ne bude kapitalnih (infrastrukturnih) investicija. Situacija je zdrava, medju igracima vlada optimizam i nogometni svijet ponovno dozivljava hajduk kako ozbiljan klub u kojeg je pozeljno doci. Klub je sposoban isplatit eventualnim pojacanjima place kakve dosad nije mogao i novca za "reagirati odmah" ima a SD Mario Branco se dokaza u slucajevima Radosevic, Borja Lopez, Marko Futacs i drugima kako mu nije ni potreban novac za odstete kako bi doveo kvalitetnog igraca u klub. Naravno, ove stvari su kratkorocne, nije za ocekivati da ce se igraci koji su vec i lagano "ušli u godine" dugo zadrzavati u klubu odgadjajuci "transfer zivota".

No pravi, dugorocni, razlog za optimizam se krije u njegovoj akademiji (i b momcadi) i famoznoj "nasoj dici". Nije tajna da su prosle hajdukove uprave itekako zakazale u napreovanju iste, štoviše, bila je devastirana nestrukom i preranom prodajom. Na ovo drugo se nije moglo utjecat zbog trzisnih razloga i spasavanju "zive glave" no mogla se i morala se vodit veca briga o struci i dopunskoj selekciji. B momcad hajduka od ove godine igra drugu hnl (trenutno su cetvrti) i najmladja su momcad lige. Medju njima ima nekoliko izrazito zanimljivih imena popit Palaverse, Šege, Krekovica i drugih, redom nepunoljetnih momaka i uz njih Pasaričeka, Nejasmica, Teklica i Kovacevica- igrača od kojih se u buducnosti moze ocekivat puno toga a koji iz mjeseca u mjesec pravilno odrastaju i stasaju u igrače od kojih je za ocekivat da ce se u roku godine prikljuciti prvoj momcadi hajduka-vjerojatno ne svi od njih ali dobar dio.

Trenutno je situacija u prvoj momcadi u najmanju ruku tmurna, ne vidi se jasno što i kako igrati i s kojim od njih, medjutim tu se desila samo jedna promjena, odlazak vlasica, i ona moze u zimskom roku biti nadoknadjena dovodjenjem 2-3 igraca. Momentalno, da sam na mjestu trenera Carilla posega bi za formacijom 3421, kojom bi oslobodio ionako limitirane bekove, sredina bi bila popunjena igracima pa bi mogao osigurati superiornost u sredini terena.

Ovako nekako bi to izgledalo:

.              stipica

.      carbonieri/ismajli nizic lopez

tudor radosevic hamza fomitschow

.        kozulj/basic   erceg

.                almeida

Do zime se valja svim simpatizerima hajduka istrpiti, slijedi ili prilagodba na novu ideju, ili prilagodba nekolicini na druge uloge u momcadi.

Svakako, mislim da je hajdukova perspektiva puuuno svijtlija nego sto izgleda "na prvu", stvari su u klubu poslozene, akademija radi izvrstan posao, novaca ima i moze se samo naprijed ici. Per aspera ad astra!

Ovo mi je bila prva analiza, prvi tekst, slobodno ostavite komentar ili savjet! Pozdrav!

Posmatrači-pesimisti, fanatici-optimisti
Ljeto je dolazilo, s njim i hajdukova pojačanja-Radosevic, Borja, otkupljeni Savvas i Hamza, produženi ugovor Ercegu- sasvim dovoljno da hajdukova alaeština se digne na noge i proglasi ovu godinu godinom kad ce se dignuti titula prvaka. Spora nije bilo, pa najbolji smo, rijeka ce se rasprodat, dinamo je gotov a mi nikad jači. Hajduk je na putu u europsku ligu u svakom pretkolu dobio najtezeg moguceg protivnika, a momci na terenu (i u kancelarijama) su prva dva izrazito rutinirano i smireno eliminirali, nešto što od hajduka i protiv amaterskih momcadi nismo navikli gledati. I onda je usljedio everton, engleski velikan ...
Posmatrači-pesimisti, fanatici-optimisti
Ljeto je dolazilo, s njim i hajdukova pojačanja-Radosevic, Borja, otkupljeni ...

Respekt: ivan-cro, baiso, pravi,

Pozdrav! Za igrače iz Hajduka II mogu reći "živi bili pa vidjeli". Ne bi navodio Radoševića kao primjer dobrog rada SD, jer nije neki problem u klub vratiti igrača poniklog u njemu, koji je ostao bez angažmana vani. To nije težak posao. - gradim, 21.9.17. 8:38, 0 0 0
Svaka čast na prvoj analizi. Osobito mi se sviđa sustav 3-4-2-1 - pravi, 21.9.17. 10:27, 0 2 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.