zdeso

Reputacija
2
Bodova
47
Analiza
27
Ocjena
17
Anketa
37
obriši
obriši
obriši

Analize

08/2018
Tko mora otići iz Hajduka; trener, Uprava ili igrači? Ili nitko?

Kako to obično biva u Hajduku, kad se zaredaju dva tri loša rezultata nastane opći kaos. U novinama možemo pročitati sve i svašta. Netko tko nije upućen u situaciju bi rekao da klubu slijedi stečaj i konačno gašenje kluba. Mediji kako bi dokazali o kakvom se kolapsu u klubu radi dovode za sugovornike kriminalce poput Štimca i Keruma. Tako čovjek koji je postavio Mrkija mesara,Petra Sapunara i ekipu u nadzorni odbor priča o katastrofalnom nadzornom odboru i kako ga vode nesposobni ljudi, drugi pak priča o kriminalu i Hajduku a u svom mandatu je mitom potplaćivao sudce. Nije problem u njima, problem je u medijima što im pridaju pažnju jer je lakše tako skupit lajkove nego ići  u dublje analize zašto je Hajduk u ovakvoj situaciji.

Pa krenimo redom,tko je kriv zato što je Hajduk u ovoj situaciji: Naš Hajduk, nadzorni odbor, predsjednik, sportski direktor i trener?

Naš Hajduk

Najčešća meta napada je udruga Naš Hajduk, jednima je ovo apsolutno pogrešan model, drugima oni loše upravljaju klubom, treći ih krive jer ne nadziru nadzorni odbor.

Ne, udruga ne upravlja klubom, udruga organizira izbore za NO. Na udruzi nije ni da kontrolira NO niti da im daje savjete što trebaju napravit.

Do sada su navijači birali članove nadzornog tako što bi svi kandidati bili predstavljeni intervjujem u Slobodnoj Dalmaciji. Bilo je tu poprilično kaosa,teško je upoznati kandidate preko 2 lista novina sa već pripremljenim pitanjima. Pogotovo jer se većinom radi o 50 nepoznatih osoba. Sama udruga je priznala da nije zadovoljna izbornim procesom i da će se on mjenjati, samo je pitanje kako?

Najveći problem je što je previše kandidata da bi ih se sve kvalitetno predstavilo, udruga će morati preuzesti rizik na sebe. Morat će se napravit nekakvo izborno povjerenstvo koje će napravit predselekciju kandidata..Dvadest najboljih kandidata puno je lakše predstaviti nego 50,100 kandidata. Udruga se mora pripremiti na paljbu medija o namještenim izborima i ostalim glupostima. Prezeleno smo društvo da se to nebi dogodilo,a o povjerenju u ljude neću niti pričati. Ali nebi to NH trebalo zabrinuti,nije da na paljbu nisu navikli, od orjunaša pa do grobara Hajduka... To je jednostavno rizik koji se mora preuzest kako bi se povećala kvaliteta izbora.

Nadzorni odbor

Nažalost jedini su u klubu imali kontinuitet rada. Kako kontinuitet to pokaže možemo sa pravom reći da nisu pokazali dovoljan kvalitet da bi ostali na svojim pozicijama. Bilo je tu svega,od dobrih do loših stvari. Kad su smjenili predsjednika bili su uvjereni da će Hajduk privući mnoge kvalitetne kandidate za izbor predsjednika, međutim to se nije dogodilo, a za to su i sami između ostaloga krivi jer su smjenili predsjednika kojem su sami produžili mandat. Morali su tada posegnuti za headhuntingom ako su već smatrali da je ispravno raditi „potres“ na Poljudu. Zahvaljujući njima sređena je omladinska škola i tu im se može dati najveći plus, međutim jednako tako  su zaslužni da jedan sportski direktor dovodi igrače koji će slijedećem sportskom direktoru bit preskupi. Odgovorni su jer Hajduk nije imao strategiju kluba. Kako je moguće da su zadovoljni bili sa mandatom Branca, koji bi vjerovatno i danas bio sportski direktor da se nije dogodilo to sa Kosom, a onda dovedu Bjelanovića koji  ima potpuno drugačiju viziju od prethodnika? U svakom slučaju kad se sve zbroji i oduzme, u svom mandatu su imali  3 predsjednika,3 sportska direktora i 4 trenera, što je svakako neuspjeh.

Predsjednik

Na svojoj poziciji je manje od dva mjeseca,tako da bi bilo neozbiljno puno govoriti o njemu. Ima CV zbog kojeg znamo zašto je izabran za tu funkciju, njegov CV ne govori da će bit dobar predsjednik jer to  je isključivo na njemu. Njegov CV govori da trebamo imat povjerenja zašto je izabran i da mu sa pravom trebamo dati vremena. Na njemu je da uspostavi sustav na svim razinama, kako na sportskom planu tako i na svim ostalim funkcijama. Hajduk treba početi proizvoditi vlastiti kadar, kadar koji će biti sposoban zamjeniti bilo koga i bilo koju funkciju. Gdje se više neće dešavati potresi i požari, gdje se neće događati da ako ode jedan trener da dođe drugi sa potpunom drugčijom vizijom nogometa, gdje se neće događati da jedan sportski direktor potpisuje ugovore sa igračima koji su slijedećem sportskom direktoru preveliki i on ih nikad nebi potpisao. Ne odnosi se to samo na sportsku politiku, već i na sve funkcije u klubu, od marketinga ( koji nema direktora već neko vrijeme) pa nadalje. Isto tako Hajduk si ne smije dopustiti da dođe do situacije da više ikad igra na onakvoj oranici od terena. U svakom slučaju sretno mu.

Treba nadodati da je već povukao jedan potez u kriznoj situaciji, zadržao je i sportskog direktora i trenera. Tu je dobio plus od mene, za razliku od svojih prethodnika koji bi vjerovatno smjenili bar trenera, Huljaj je odlučio promjeniti metodu jer ponavljati istu stvar iznova i očekivati različite rezultate je ludost. To ne znaći da su sportski direktor ili trener dugoročno kvalitetno riješenje za Hajduk, ali predsjednik im je dao sve uvjete da uspiju na svojim funkcijama.

Kaos u svlačionici

Kad je Carillo dobio otkaz jer su ga igrači sabotirali (Rudeš) pisao sam o tome kako je to samo šok terapija koja će kratkoročno donijeti rezultate ali dugoročno neće riješiti problem. Nažalost kad ne ideš riješiti uzrok već samo posljedicu ponovi se problem. Da bilo je lakše smijeniti Carilla nego sa 4 5 igrača raskinuti ugovor. Isto se dogodilo Kopiću, jednostavno se moralo previše je truloga tu bilo da se ne bih ponovilo. Neki će reći da je sve kulminiralo radi navijača,drugi će reći da se desilo zbog odlaska Kosa, međutim ja se nebih složio sa time. Da, udaranje Futacsa sigurno nije doprinijelo miru svlačionice, ali sabotiranje trenera  su se događala i prije udaranja Futacsa. Kada mijenjaš trenera svakih 6 mjeseci teško je treneru uspostavit autoritet u svlačionici,jednostavno igrači traju duže od trenera i to je glavni problem. Između ostalog puno je tu nerazrijašnjenih odnosa među plaćama,ne smije ti se dogoditi da starosijedioci imaju među manjim plaćama u klubu.

Znalo se da je kaos u svlačionici,a Bjelanović i Kopić ga nisu uspili očistiti. Pokušalo se mirnim putem, čekati ponude za igrače koje želiš prodat. U međuvremenu dok čekaš njihove ponude ti ih ostaviš u svlačionici da ti rade kaos? Suludo je od Bjelanovića tražiti da raskine ugovor sa igračima, čovjek je imao ugovor na 3 mjeseca. Raditi raskide na Hajdukovu štetu bi kompromitiralo Bjelanovića iako bi to dugoročno možda bilo i najbolje za Hajduk, to ne bih izgledalo tako na prvu ruku. Hajduk je na pripreme vodio 35 igrača, bilo je jasno da Hajduk na sve ne računa i da se nekih želi riješiti pošto poto. Kopić takve igrače na pripremama nije ni koristio, vidilo se tada da ne računa na njih već na mlade koji su na tim pripremama bili među boljima u ekipi. Hajduk je otvorio utakmicom protiv Levskog na Poljudu, utakmica je pokazala kamo sve ovo vodi. Osim što je Hajduk igrao na oranici, Hajduk nije izgledao dobro i tu je Kopić odustao od svega što je radio na pripremama. Loveći rezultat odlučio je ubaciti Saida na kojeg nije računao na pripremama, nije imao hrabrost da uvede Šegu jer prije će ti Said donijeti razliku nego mladi. No nema veze, ispadanje od Levskog bila bi blamaža pa je vjerovatno pod pritiskom odustao od mladih. Da Kopić nema hraborsti i autoriteta pokazalo se u HNLu, nakon 50 minuta Palaverse protiv Levskog prebacio ga je na tribine protiv Osijeka, a Šegu, Bradarića i Delića prepustio B momčadi da igraju u Zmijavcima prijateljsku utakmicu. Kako je doživio debakl protiv Osijeka tako je odustao od mladih čak i protiv Lokomotive iako su igrači igrali svaka 3 dana na 30. Gledati Fomitschowa koji nakon 70 minute nije mogao ni hodati dok ti Bradarić stoji na tribinama je žalosno. Kopić nije imao hrabosti napraviti red u svlačionici i dati priliku mladima, možda nije mogao jer mu je pozicija bila uzdrmana svakim lošim rezultatom. S razlogom mu je bila uzdrmana, ako nemaš rezultat i nemaš igru a mlade preskačeš bez ikakvog razloga ne preostaje ti ništa nego preispitat se u kvalitete trenera.

Kad sve sumiramo, na kraju su potjerani Futacs,Memolla i Nižić u drugu momčad. Hoće li to riješiti problem u svlačionici ili će stvoriti nove tek ćemo vidjeti. Trener i sportski direktor trebali su ovakve rezove napraviti puno prije, imaju opravdanje da nemaju kontinuitet i stablinost. Sad su je dobili i na njima je da je iskoriste. Sezona je idealna za čiščenje zato što ti dolazi iznimno talentirana generacija čije greške moraš istrpjeti. Bjelanović i Kopić napravili su mnogo grešaka u koracima, greške im se mogu oprostit jer nisu imali sve uvjete potrebne za rad. Međutim nema tog kontinuiteta koji je vrijedan žrtvovanja budućnosti Hajduka. Ako oni nisu spremni istpjeti greške mladih, onda ni mi nismo spremni istrpjeti greške njih.

Na predsjedniku je da postavi sportsku politiku od koje se neće odstupati, ona bi trebala biti jasna. Palaversa, Bradarić, Nejašmić, Šego, Delić, Kovačević, Pršir i Špikić su projekti kluba i kao takvi trebaju dobivati minutažu. Normalno je i da svi neće uspjeti, međutim treba im osigurati sve uvjete da uspiju a to je u ovom trenutku minutaža (nekima već sad nekima dogodine).

Razloga za dramu nema. Da, Hajduk trenutno nema ni igru ni rezultat no to nema nikakve veze sa modelom upravljanja. Hajduku treba 1-2 prave odluke koje će ga usmjeriti na pravi put. Bjelanović i Kopić su dobili ključ u ruke i na njima je da donesu odluke. Trebat će im hrabrosti, ali ako je nemaju onda ni ne zaslužuju vodit Hajduk.

Biti navijač Hajduka je privilegija ali i velika odgovornost. Na nama je da izađemo na izbore i izaberemo kvalitetne ljude,a ako to nismo u stanju onda ni ne zaslužujemo bolji Hajduk.

Neko me sabotira i protiv mene lobira. Kako to?
Kako to obično biva u Hajduku, kad se zaredaju dva tri loša rezultata nastane opći kaos. U novinama možemo pročitati sve i svašta. Netko tko nije upućen u situaciju bi rekao da klubu slijedi stečaj i konačno gašenje kluba. Mediji kako bi dokazali o kakvom se kolapsu u klubu radi dovode za sugovornike kriminalce poput Štimca i Keruma. Tako čovjek koji je postavio Mrkija mesara,Petra Sapunara i ekipu u nadzorni odbor priča o katastrofalnom nadzornom odboru i kako ga vode nesposobni ljudi, drugi pak priča o kriminalu i Hajduku a u svom mandatu je mitom potplaćivao sudce. Nije problem u ...
Neko me sabotira i protiv mene lobira. Kako to?
Kako to obično biva u Hajduku, kad se zaredaju dva ...

Respekt: Pastuhsuta, GNKDZCFC, hercegbosna,

Slažem se: Domo_SB, hercegbosna,

Ne slažem se: Son07, Fenix22, Lwave,

U životu veću količinu sranja nisam pročita.Udrugu NH bi samo zbog načina na koji funkcioniraju članarine i prevare sa Tommijevom 10-godisnjom reklamom trebalo ukinut,razjebat i poslat na financijsko vjestacenje.Štimac je legenda Hajduka, bivši Hr - Lwave, 22.8.18. 18:25, 0 0 0
izbornik i zadnja osoba koja vam je donijela titulu.U predsjednistvu i NO danasnjeg Hajduka sjedu probisvjeti, ljudi koji imaju debelo jaci kriminalni record od stimca a svd to pod patronatom udbaskog krila dalmatinskog SDP-a koje vam vodi facebook - Lwave, 22.8.18. 18:29, 0 1 0
stranicu.Hvala Bogu da je tako i da vam i Intet zabije klin u guzicu da se mozemo jos malo smijat svi skupa. A i zaradi se nesto! - Lwave, 22.8.18. 18:30, 0 0 0
Lwave, ima neka stranica koja je evidentirala sve kriminalne radnje NH, ali sam zaboravio link. Sve su lijepo obrazložili. Hajduk zadnja titula je kupljena, o tome nema rasprave. - Fenix22, 22.8.18. 18:54, 0 2 0
Lwave hvala ti što si me dobro nasmijao - zdeso, 23.8.18. 20:59, 0 0 0
04/2018
Derbi: Treba li se Hajduk ići nadigravati?

Hajduka u nedjelju čeka najveća utakmica ove sezone. Utakmica koju ne smije izgubiti. Pri tome ne mislim na derbi u kojem ga mnogi nakon dosta godina smatraju favoritom. Hajdukova utakmica sezone odigrat će se na sastanku nadzornog odbora. Mnogi će reći kako je Torcida izabrala krivi tajming i kako je trebala pričekati kraj sezone. Kad su dovedeni ideali u pitanje nema krivog tajminga, apsolutno je krivo  kalkulirati s objavom informacija samo zato što nas u tom trenutku dobro ide. Tek tada su ideali narušeni. Dakle nadzorni odbor odlučit će u nedjelju da li je predsjednik Hajduka narušio moralna načela kluba.

Tri ishoda su moguća:

-navijači su puhali na hladno,a predsjednik se samo držao protokola.

-predsjednik je prekršio moralna načela i biva smjenjen

-nadzorni odbor je upleten skupa sa predsjednikom i ostavljaju ga na funkciji

Od ova tri ishoda, jedini poraz je zadnji ishod i on bi bio veliki udarac za Hajduk. Na taj ishod ne želim ni pomišljat. Međutim slijedeći izbori za nadzorni odbor riješili bi i taj problem. Ja ću se uhvatiti drugog ishoda koji je za sada kako naši mediji navode i najvjerovatniji ishod.

Čak i ako je predsjednik pogriješio na taj način,klub nije osramoćen. Osramoćen može samo biti Ivan Kos imenom i prezimenom. Na nama navijačima kluba nije da donosimo odluke, na nama je da ih kontroliramo. Čak i ako je predsjednik kluba donio odluku na štetu kluba to nije nešto čega bi se trebali sramit, jer to znači da smo mu pružili potpunu neovisnost u donošenju odluka. Pogriješiti sa izborom nije problem, problem je negirati pogrešku. Predsjednik nije shvatio dugu cestu i krenio je sa Hajdukom na zaobilaznicu, da to će nam produžiti dugu cestu samo je pitanje koliko?

Sustav Hajduka  doći će na test,koliko je jak i da li on uopće postoji? Tko će zamjeniti predsjednika do izbora novog? Odlaze li ljudi koje je predsjednik zaposlio i zašto? Prošli put kad je predsjednik smjenjen nastala je kriza, stoga me zanima jesmo li napredovali po tom pitanju. Prepostavljam da opet neće biti kratkoročne zamjene za predsjednika, međutim ono što me zanima je: ostaje li šef omladinskog pogona, sportski direktor? Neprihvatljivo mi je prihvatiti činjenicu da ako smjenimo predsjenika da ostajemo bez sportskog direktora (opet). Sasvim je uredu (iako ne bih volio) da npr. novi predsjednik smjeni sportskog direktora ili šefa omladinskog pogona iz njemu poznatih razloga. Ali ako sportski direktor ili šef omladinskog pogona ili....  daju ostavku jer im je smjenjen predsjednik koji ih je doveo (bez da su upoznali novog). Za koga oni rade? Za klub ili predsjednika? Ako rade za predsjednika onda je najbolje da raspišemo natječaj i biramo tim ljudi, pa da odma znamo tko dolazi u paketu sa predsjednikom i tko ide sa njim. U svakom slučaju sustav Hajduka u nedjelju će bit doveden na test ( možda i neće). Nažalost bojim se da će sustav ovaj put pasti na testu. Stoga slijedećem predsjedniku glavni zadatak će biti uspostaviti hijerarhiju i sustav unutar kluba. A to hoće li Hajduk u nedjelju pobjediti u derbiju manje je važno od činjenice da ideali ipak nisu narušeni. Jer rezultat je trend a ideal vječan!

Dan odluke
Hajduka u nedjelju čeka najveća utakmica ove sezone. Utakmica koju ne smije izgubiti. Pri tome ne mislim na derbi u kojem ga mnogi nakon dosta godina smatraju favoritom. Hajdukova utakmica sezone odigrat će se na sastanku nadzornog odbora. Mnogi će reći kako je Torcida izabrala krivi tajming i kako je trebala pričekati kraj sezone. Kad su dovedeni ideali u pitanje nema krivog tajminga, apsolutno je krivo kalkulirati s objavom informacija samo zato što nas u tom trenutku dobro ide. Tek tada su ideali narušeni. Dakle nadzorni odbor odlučit će u nedjelju da li je predsjednik Hajduka narušio moralna načela kluba. ...
Dan odluke
Hajduka u nedjelju čeka najveća utakmica ove sezone. Utakmica koju ...

Respekt: BruceWayne, maci97,

Slažem se: maci97, looks16,

Treće optužbe su preteške da bi se sa takvim nečim igrali. U ovoj sitaciji više nije sporno kako su suci tretirani.Pitanje je da li su djelatnici kluba častili suca na koncertu Saše Matića na svoj račun,a klub im kasnije troškove nadokadio - zdeso, 22.4.18. 12:43, 0 0 0
Čak i ako nije nadoknadio pitanje je samo je li predsjednik to znao i odobravao ili su to djelatnici radili na svoju ruku i slijedi im otkaz. - zdeso, 22.4.18. 12:44, 0 0 0
ja kažem samo da Torcida jednostavno mora dati dokaze, snimke i slike ako postoje a ne da se Kosa smijeni na temelju neko je nesto reka. Valjda svi imaju pravo znati sto se desilo.. - maci97, 22.4.18. 13:01, 0 0 0
jer navijaci Hajduka su svi,i oni na istoku i oni iz DPH Sydney a ne samo uze vodstvo Torcide koja vec duze drzi Kosa na piku i to nije tajna. Ako ga smjene bez objasnjenja onda postaju sami sebi svrha iznad od kluba - maci97, 22.4.18. 13:02, 1 0 0
Tu se slažem sa tobom,ako dobije otkaz mislim da će nadzorni odbor bit dužan razjasnit cijelu situaciju javnosti.U najgorem slučaju sve će se saznat na sljedećoj čakuli - zdeso, 22.4.18. 13:26, 0 0 0
04/2018
HNL: koji su igrači napravili najveći iskorak?

 Kada je Mario Branco kao novi sportski direktor odradio svoj prvi prijelazni rok, glavna zamjerka mu je bila kako jedan ozbiljan sportski direktor nije prepoznao problem desnog beka. Pogriješiti sa pojačanjem može se dogoditi svakom, međutim ne prepoznati problem je već ozbiljan problem. Završetkom posudbe Velasqueza  koji je kao stoper često popunjavao poziciju desnog beka i to jako uspješno (kad je bio zdrav)  Hajduk je ostao na dva priučena desna beka. Izjavu Maria Branca da je Josip Juranović reprezentativni potencijal dočekana je s podsmjehom i nadom da će sportski direktor što prije uvidjeti da Hajduk nema desnog beka.

Prošla sezona ljudima nije promjenila mišljenja,Juranović ili Tudor nisu mogli bit ništa više od popune na desnom bek. Nitko se nije ni zamarao što je Juranović slomio stopalo u nozi i tako je sasvim svjedno igra li Tudor ili Juranović. Branco na ljeto  opet nije doveo desnog beka. Navijači su bili osuđeni na Tudora i Juranovića. Kako se raspao Carrillov sistem odlaskom Vlašića i ozljedom Futacsa Hajdukovi bekovi postali su još veći problem. Hajduk se mučio protiv defanzivnih ekipa, a nije pomoglo to što su većinu Hajdukovog posjeda imali bekovi. Frustracije navijača su se gomilale.

Čak je i Branco svatio da nema više smisla forsirati Juranovića i Tudora te je na zimu doveo Tičinovića iz Belgije  da riješi problem desnog beka. Tičinović je rješenje, dosadašnji prvi bek Tudor  se vraća na krilo, a ako bude trebalo nastavit će uskakati na beka. Juranović je tu radi širine kadra. Problem desnog beka danas je riješen ali ne kako smo očekivali. Tudor se ozljedio na početku priprema, Tičinović se prekasno priključio momčadi i nije prošao pripreme. Kopiću nije preostalo puno riješenja, morat će se zadovoljit sa Juranovićem dok Tičinović ne dođe na natjecateljsku razinu.

Međutim, kad su ga svi već otpisali Josip Juranović dobio je krila. Kopić je odlučio bekove pustiti sa lanca i dati im slobodu da odu prema naprijed. Juranoviću je sloboda podigla samopouzdanje i preporodila ga. Juranović je od problema postao riješenje. Njegove vrline uvijek su bile jasne, njegova brzina i nevjerovatna sposobnost ponavljanja. Njegova radna etika nikad nije bila upitna, za razliku od njegovog centaršuta. Njegovi ubačaji najblaže rečeno nisu izazivali oduševljenje publike. Juranović je postao  Kopićev mehanizam kako ravući protivnika, jednostavno nema igrača u HNLu koji može pratiti njegove šprinteve bilo to brzinom ili brojem šprinteva.

Šprinterski igrači najčešće ne mogu dugo trčat ,trčanje na duge staze im ubija mišiće samim tim su rijetko kad na vrhu po broju pretrčanih kilometara. Trebaju se štedit kako bi mogli ponovit toliki broj šprinteva. Međutim ne i Juranović, Juranović ne samo da je najčešće pri vrhu po broju ponovljenih šprinteva nego je uz to i po broju pretrćanih kilometara što je stvarno zadivljujuće. Njegov centaršut i dalje nije bog zna što ali napreduje iz utakmice u utakmicu, i uopće ne sumljam da će ga dovesti na jako zavidnu razinu zbog njegove radne etike. Možda pretjerujem ali Hajduk napokon ima desnog beka,a ako se  nastavi razvijati i pružati ovakve partije pitanje je vremena kad će Juranović bit pozvan u reprezentaciju (normalno kao zamjena Vrsaljku,da nebi krivo pomislili)

Hajduk ima desnog beka!!!
Kada je Mario Branco kao novi sportski direktor odradio svoj prvi prijelazni rok, glavna zamjerka mu je bila kako jedan ozbiljan sportski direktor nije prepoznao problem desnog beka. Pogriješiti sa pojačanjem može se dogoditi svakom, međutim ne prepoznati problem je već ozbiljan problem. Završetkom posudbe Velasqueza koji je kao stoper često popunjavao poziciju desnog beka i to jako uspješno (kad je bio zdrav) Hajduk je ostao na dva priučena desna beka. Izjavu Maria Branca da je Josip Juranović reprezentativni potencijal dočekana je s podsmjehom i nadom da će sportski direktor što prije uvidjeti da Hajduk nema desnog beka. Prošla sezona ...
Hajduk ima desnog beka!!!
Kada je Mario Branco kao novi sportski direktor odradio svoj ...
Baš sam jučer napisao kako se meni čini da to ne može biti Juranović. Jer djeluje kao potpuno novi igrač... - Losovius, 20.4.18. 15:46, 0 0 0
11/2017
Kriza u Hajduku - kako dalje?

U Hrvatskoj kad nešto krene nizbrdo jedini način da se sprijeći to je šok terapija.Šok terapija je valjda jedino moguće rješenje. Nažalost i Hajduka čeka šok terapija koja će magično riješiti sve njegove probleme. Krenit će se iznova, a kao rješenje se nameće potpuno potpuno suprotno od prethodnoga. Jer valjda ništa nije valjalo pa će potpuno suprotno riješiti sve probleme. Nitko se ne pita jeli konj bio spreman za tu uzbrdicu i ako je  bio spreman zašto je nije uspio popeti. Sigurno je problem u pristupu, ako se konja mamilo mrkvom da dođe do vrha i nije donijelo rezultata sad je vrijeme za bič. Carrilla i Branca koji su stranci zamjenit će domaći. Stranci su škovace , zašto ne cijenimo domaće stručnjake? Jednostavno smo trenutno na tom dijelu kružnog toka, a ako domaći stručnjaci ne ispune ciljeve onda se vračamo strancima jer naši nisu dovoljno kompetentni i stučni pa zašto nebi doveli nekog od vana tko je?

Problem kod šok terapija je što svako ima svoju viziju koja je najčešće suprotna od prethodnog, a konstantnim šok terapijama zapravo se vrtimo u krug. Svaki put kad se odabere put čim se naiđe na grbu vrača se na početak jer valjda nismo dobro odabrali put i zašto nebi probali drugim putem. Hajdukovi navijači svjesni su da se voze dugom cestom no nije im jasno da ta duga cesta nema kraja. Što budu više živili u zabludi da duga cesta nije toliko duga to će duga cesta bit još duža jer kruženje oko kružnog toka ne pomaže već samo usporava put na dugoj cesti.

Kos

Kos nije došao kao šok terapija, većina nije ni slutila da će se Brbiću zahvaliti i pokušati dovesti boljeg. Brbić je smjenjen sa razlogom, jer srce i najvažniji dio Hajduka nije funkcionirao. Bila je to omladinska škola koja je bila toliko zanemarena i žudila za promjenom. Kos se našao u puno boljem položaju od svog prethodnika, trebao je samo nastaviti putem gdje se stalo. I tu je došlo do greške. Umjesto da se posveti promjeni omladinske škole i dovođenjem sportskog direktora (jer je stari dao ostavku) , on se odlučio za šok terapiju i smijenio je trenera. Ne samo da je smijenio trenera već je i doveo novog bez da je to prepustio sportskom direktoru. Sebi je napravio medvjeđu uslugu, vrijeme koje je dobio svojim dolaskom skratio ga je sam sebi preskakanjem stepenica. Nažalost što više stepenica preskočiš veći pad ti slijedi. Stepenice su dovoljno velike same po sebi pa ih i nije potrebnu preskakati. Kos je napravio odličan posao dovođenjem Branca i Gojuna međutim smjenom Burića i dovođenjem Pušnika sve je bacio u vodu. Ne tvrdim da je Burić bio dovoljno dobar(zapravo mislim da nije) da dovede konja do cilja, već se stavilo nepotreban fokus na konja koji i onako nije bio spreman za vrh.

Branco

U prijašnjoj analizi već sam se dotakao toga što je sve Branco napravio, a što nije. Iz Brancove perspektive najveća greška koju je napravio nije ni Almeida, Said, Pešić, Šehić ili tko već, Brancova najveća greška je bila prihvaćanje posla. Pogotovo nakon što je predsjednik doveo trenera, međutim prihvatio je tu odgovornost i sad mora snositi te posljedice. Ono što obožavam kod Branca je taj njegov profesionalizam i preuzimanje odgovornosti, bez preskakanja stepenica bez stavljanja u fokus nešto drugo. Na putu do cilja nema prečica i to Branco zna. Mogao je Branco misliti na sebe i na kratkoročne ciljeve, mogao je pokušati osvojiti titulu svim silama. Ja pitam i što onda? Mogao je svim silama zadržati Vlašića i dovesti još igrača ili 2. Možda bi i osvojili titulu, možda i ne bi. Čak i kad bi osvojili titulu Vlašić bi otišao besplatno, a infrastruktura bi ostala ista kakva je bila i kod izgradnje.200 djece i seniori bi trenirali na 2 terena(kao i do sada) ali koga uopće boli brige kad smo se borili za titulu(ili je osvojili). Branco je sastavio ovu momčad i ona uopće nije toliko loša koliko se trenutno čini. Jednostavno naišla je na prepreke na koje nije bila spremna, a to je gubitak Futacsa još kad se tome doda planirani odlazak Vlašića onda dolazi do ogromnog problema. Novog Vlašića se nije moglo dovest jer Vlašić košta 10 m ,Vlašića se moglo zamijenit jedino novim sistemom igre, a kockanje tek zarađenim milijunima u zadnjim satima prijelaznog roka nije nešto što je odgovorno , ni dugoročno potrebno Hajduku. Pojačanje/a su bili predviđeni tek na zimu kad se vide svi limiti koje ekipa ima sa novim sistemom igre. Tu dolazimo do Carrilla.

Carrillo

Sve se činilo tako bajno na početku sezone, napokon dobili trenera koji ima viziju i plan igre, je li može bolje od ovoga? Kako život nije bajka tako nije ni Carrillo. Nećemo se lagati, Carrillo se malo pogubio. Šok terapijom na Saidu  je pokazao da je izgubio konce svlačionice. Nije uspio sastaviti novi sistem igre bez Futacsa i Vlašića. Zaglavio je u starom sistemu i nije dovoljno brzo shvatio da mu treba novi. Trenutno Hajduk ne može razvući ekipe i probiti ih, većinu vremena lopta kruži oko 40 metara bez ideje kako doći u izglednu situaciju, a najčešće završi to bezopasnim ubačajem beka u šesnaesterac  na već postavljenu obranu . Dok jedan bek ubacuje loptu drugi stoji u liniji sa stoperima  kao osigurač za kontru. Problem je što se onda i protivničko krilo ne mora vračati u obranu već spreman čeka za kontru koja će ionako doći nakon bezidejnog ubačaja. Carrillo treba početi koristiti bekove puno bolje. Da vjerojatno nema bekove kao City ali to nije opravdanje da ih se uopće ne upotrjebljava. Hajduk nema krila koji će riješiti stvar 1 na 1 i zato mu trebaju bekovi za igru 2 na 2. Hajduk treba preuzeti više rizika i da zbog toga će primiti više golova ali barem neće bit tako impotentan. Hoće li Hajdukova sigurnost biti igra sa 3 stopera ili u visokom presingu kojeg već ima Carrillo mora izabrati. Najgore što mu se može dogoditi je da ostane u istom sistemu sa krilima poput Pešića, Tudora, Jandreka, Ercega, jednostavno mora preuzeti rizik sa bekovima. Naposljetku što i ako dođu novi bekovi na zimu, ako se nema nikakvog sistema za njih.

Možda

Carrillo je pokazao da ima viziju i plan igre, pustimo ga da radi i izgradi novi sistem. Keku u Rijeci je trebalo 5 godina dok nije došao do prošlogodišnjeg stroja koji melje sve pred sobom. Hajduk ne može dovesti boljeg trenera od Carrilla i Carrillo je Hajdukova realnost. Trenutno se Kopić nameće kao rješenje, što bi značilo ponovno kretanje iz početka. Realno gledajući ni ne znamo je li Kopić bolje rješenje ili nije. Kopić bi svoje limite testirao na Hajduku, a pitanje glasi je li Hajduk ima dovoljno vremena za  testiranje njegovih limita? Nema, to je problem na kojeg je trenutno naišao Carrillo. Carrillo možda nije idealno rješenje za Hajduk, možda je Kopić bolji od Carrilla, a možda i nije. Meni je dosta ovoga možda ,idemo napokon prestati se vrtjeti ukrug i testirati  jesmo li odabrali ispravan put. Čak i ako naiđemo na slijepu ulicu  bar ćemo znati bez ikakvih možda i nagađanja. Hajduk ionako ima projekt svog trenera, a to je Orešković koji je trebao naslijediti Carrilla da je sve bilo idealno za 2-3 godine. Čak i da ga trenutno stavimo za trenera Hajduka, svlačionica će ga pojesti. Pojesti će ga ne zato što je loš ili dobar trener , već zato što Hajdukova svlačionica nije izrasla u zdravim  uvjetima već konstantnim mijenjanjem trenera. Oni su ti koji ostaju duže od trenera, a najmanjim neslaganjem mogu mu presuditi bojkotom.

Umoran sam od konstantnog vrćenja u krug, krenimo već jednom na dugu cestu. Prestanimo se zavaravat , cesta je prokleto duga i beskonačna. Svaka nova prečica baca nas u novu rupu iz koje se moramo vadit da bi nastavili put. Ne želim ni novu upravu ni novog sportskog direktora ni novog trenera, možda bi i imali bolji nadzorni odbor, predsjednika, sportskog direktora i trenera ,a možda ipak i ne bi ? Dosta mi je šok terapija, dosta mi je i tih možda je i možda nije. Idemo vidjeti ili jesmo ili nismo. Jedino što sam siguran je da je omladinska momčad na pravom putu, a samim time i Hajduk. Ne želim riskirati to sa novim šok terapijama koji će možda nešto donijeti ,a  možda i neće. Prihvatimo to što imamo i testirajmo njihove limite, jer možda već imamo prave ljude za to, a možda i nemamo? Pokušajmo ih unaprijediti, to je najbolje što imamo. Ne treba nam novi trener, treba nam sportski psiholog, ne treba nam novi sportski direktor, treba nam skaut, ne treba nam novi predsjednik, treba nam novi direktor marketinga. Čak i ako nam treba novi predsjednik, sportski direktor ili trener  dajmo im sve uvjete da uspiju. Unaprijedimo skautsku službu da se ne bih događali novi Šehići, dovedimo sportskog psihologa kako se ne bih događali ovakvi padovi u psihi igrača(Inter Zaprešić, Lokomotiva, Dinamo već standardno i sada ovaj Rudeš) i totalni kolaps u svlačionici, dovedimo direktora marketinga kako bi imali više sponzora i veći budžet za predsjednika.

Hajduku ne trebaju tektonske promjene, Hajduku trebaju sitne promjene koje će ga unaprijediti jer Hajduk je na dobrom putu, a svaka sumnja u njegov put samo ga produžuje.

Šok terapija
U Hrvatskoj kad nešto krene nizbrdo jedini način da se sprijeći to je šok terapija.Šok terapija je valjda jedino moguće rješenje. Nažalost i Hajduka čeka šok terapija koja će magično riješiti sve njegove probleme. Krenit će se iznova, a kao rješenje se nameće potpuno potpuno suprotno od prethodnoga. Jer valjda ništa nije valjalo pa će potpuno suprotno riješiti sve probleme. Nitko se ne pita jeli konj bio spreman za tu uzbrdicu i ako je bio spreman zašto je nije uspio popeti. Sigurno je problem u pristupu, ako se konja mamilo mrkvom da dođe do vrha i nije donijelo rezultata sad ...
Šok terapija
U Hrvatskoj kad nešto krene nizbrdo jedini način da se ...
Bojim se da je Carrillo postao talac sustava koji je gradio skoro godinu dana i da nema mentalnu snagu odustati od tog sustava ma koliko se on pokazao neprikladnim ovom kadru. Za mene Hajduk od odlaska Vlašića nije odigrao ni jednu dobru utakmicu, a - Gavran, 5.11.17. 12:49, 0 0 0
najbolje su igrali onih 20-ak minuta protiv Lokomotive kada se igralo s trojicom nazad (poluvrijeme protiv Dinama je Dinamo odigrao toliko loše da to nije reprezentativno). Tada me Carrillo ugodno iznenadio jer mi je to bio pokazatelj da uvježbava - Gavran, 5.11.17. 12:50, 0 0 0
drugačiji sustav, ali je nažalost brzo od toga odustao i bojim se da je rastanak jedino rješenje. A za trenera bi trebalo svim silama vratiti Bilića koji će vjerojatno uskoro biti bez posla. - Gavran, 5.11.17. 12:52, 0 0 0
Upravo suprotno od tvog zaključka,Hajduku trebaju tektonske promjene i to prije svega u kadrovskoj politici.Hajduk je oduvijek tražio igrače u dalmatinskom bazenu a oni koji su dolazili sa strane bili su extra klase poput Vukasa,Oblaka,Holcera - draxy, 5.11.17. 16:33, 0 1 0
Sliškovića,Žungula...Danas dok u Hajduku igra Savas,Memmola,Šehić,Ismaili i sl. u svakom klubu u HNL-u igra poneki igrač koji je prošao Hajdukovu školu (Bradarić,Moro...).Vjerujem da bi i Barač prije došao u Hajduk iz Šibenika nego u Osijek - draxy, 5.11.17. 16:40, 0 1 0
09/2017
Postoji li perspektiva za Hajduk?

Slušajući Joška Jeličića na tribini, iznjela se teza kako je sportska politika kriva i da praktički Hajduk treba mjenjati sportskog direktora. Ja ću tu tezu pokušati demantirati.

Što ga je dočekalo?

Trebam li komentirati napad, napad koji se sastavljao od ozlijeđenog Ohandze i Mastelića koji osim truda, nogometu ništa nije mogao pružit. Vlašić koji je van svoje pozicije (ponekad čak igrao i lažnu devetku) apsolutno  stagnirao u svom razvoju. Fokusna točka bio je Sušić, a Kalik je pokazivao nekakav potencijal. Širina kadra nije postojala, a kada bi se netko ozlijedio ulazili bi igrači poput Mujana i Pejića (naša dica)

Reći da je Branco počeo od nule ne bi bila daleko od istine.

Što je napravio?

Za početak doveo je trenera (Pušnika on nije doveo.). Carrillo je apsolutni napredak na sve što je bilo prije njega.

Prodalo se: Milića, Sušića, Maganjića, Kalinića, Jeffersona i sada Vlašića.

Za Milića je plaćena klauzula. Maganjić nije htio produžiti ugovor ukoliko mu se ne garantira da bude prva zamjena za napadaća (sa svojih 17 godina i tijelom petnaestogodišnjaka). Je li Kalinić mogao otići za više novaca je upitno, a za jedino tržište koje ga je moglo platit više nije imao radnu dozvolu. Za Sušića se moglo dobit više, međutim njegovim ostankom bi se više izgubilo nego dobilo. Sušić je odličan igrač za HNL, ali sa Sušićem dolazi kaos i neposluh u svlačionici. Još kad uzmemo u obzir da bi fokus ostao na njemu, a igrač koji bi to ispaštao bio bi Vlašić. Jefferson je pušten jel je na njegovu poziciju doveden bolji igrač, a kod prodaje Vlašića se nije moglo puno s obzirom da igrač nije htio produžiti ugovor.

Kad se sve uzme u obzir : Branco je napravio vrlo dobar (4+) posao što se tiće prodaja igrača. Je li se moglo napravit više jako je diskutabilno.

Dovelo se:  

2016/2017

 Erceg, Said, Memolla, Futacs, Kožulj (200 000 eura odšteta), Hamza, Savvas, Čosić, Terziev, Kvesić, Maganto

2017/2018

Radošević, Kovačević, Lopez, Fomitschow, Almeida, Pešić, Sehić, Gustavo .Još je Hamzu plačena odšteta (250 000,iako je trebalo bit plačeno 500 000 koliko je dogovoreno kad je dolazio na posudbu), te je Savvas došao za stalno.

Futacs, Erceg, Radošević, Lopez i Hamza pokazali su se kao pojačanja.Novac koji je plačen za njihovo angažiranje iznosi 250 000 eura.

Said, Kožulj, Savvas, Gustavo i Memolla pokazali su se kao igrači za rotaciju i širinu kadra.Plačeno je 200 000 eura za Kožulja koji je bio jedan od najboljih igrača bosanske lige i pokazao je određeni potencijal za biti nešto više od igrača rotacije.

Igrači koji nisu pokazali kalibar za Hajduka : Čosić, Kvesić, Maganto i Terziev (za kojeg je procjenjeno da je prevelika odšteta). Njihovi dolasci koštali su 0 eura (izuzev plaći koje su bile u granicama do 150 000 eura)

Igrači koje tek trebamo vidjeti su Fomitschow, Almeida, Pešić i Šehić. 

Dakle, Hajduk sa Brancom kao sportskim direktorom po prvi puta nakon dugo vremena ima kostur momčadi, tu je isto i širina kadra kakvu Hajduk prije nije imao.
Branco je pogodio sa dosta igrača, a igrači koji nisu kalibar za Hajduka ionako su dovedeni kao igrači valjalo bi probat, a ne kao pojačanja.

Analizirajući dolaske i odlaske smatram da Branco zaslužuje vrlo dobru ocjenu. Pogodcima poput Futacsa i dolascima poput Radoševića (koji ne ne pripada više HNL-u) kupio je povjerenja da zna što radi. Da se razumimo ni meni nije jasan dolazak Almeide i još manje davanje mu desetke. Međutim Branco je zaslužio i vrijeme i povjerenje. Brancu su se rugali kad je govorio da je Futacs najbolji napadač lige i smatrali su ga ludim jer  proglašava drvo ozbiljnim igračem. Na kraju se pokazalo da Branco nije lud i da zna što radi. Branco nije populista i nije doveo Almeidu da zapali navijače, doveo ga je jel uistinu misli da će Almeida bit pojačanje, a činjenica je da je Almeida došao iz AEKa (u kojem je imao 500 000 eura plaću) u Hajduk ( gdje igra za duplo manje, odnosno 250 000 eura) isto nešto govori.

Puno stranaca koji igraju za 200-300 tisuća eura, blokiraju našu dicu koja igraju za papar, a jednako su dobri.


Slušajući novu tribinu sa Joškom Jeličićem došlo mi je da plačem. Pogotovo kad uzmem u obzir moto #stoppovršnosti. Hajduk ima 4 igrača koji ulaze u kategoriju 200-300 tisuća eura. To su: Futacs, Lopez, Almeida i Radošević. Znaći 3 stranca primaju takvu plaću, a naše dite je zapravo i najskuplje. Futacs se već pokazao kao pojačanje, Lopez je na dobrom putu da to bude, a za Almeidu još nitko ne zna.

Ovakvu momčad mogao je sastaviti iz HNL-a

Osijek je sklepao momčad punu domaćih igrača iz HNL-a. Kao prvo Hajradinović, Grezda, Lopa i Rijekin Heber su stranci. Možda su u očima Joška oni veći Hrvati od Hamze ili Memolle, no ja ne vidim razliku.

Kao drugo Bočkaj, Grezda ,a da ne govorim Majer i Ivanušec su igrači koji nisu dostpuni Hajduku. Osijek će možda dobiti tu i tamo koji poklon za poslušnost međutim Hajduk nema tu privilegiju. Kao što Hajduk nije mogao dovesti Kramarića tako ne može dovesti ni Majera. Uspoređivati Hajduk s Rijekom ili Osijekom zato što dovode takve igrače je površno.

Neću niti ulaziti u to koliko bi ti igrači unaprijedili Hajduk

Isto tako, laž je da Branco nije pokušao dovesti Hrvate. Doveo je Čosića, Pešića i Šehića. Čosić je bio jedan od najboljih igrača Inter Zaprešića, a pokazao se kao igrač koji nije kalibar za Hajduk. Pešić je doveden kao najbolji igrač Splita, a Šehić kao najbolji igrač Zagreba , zasada nisu pokazali nešto što će unaprijediti Hajdukovu igru.Pokušalo se dovesti i Katića za kojeg je ispostavljeno da je otpremnina 1 000 000 eura. Pitam vas tko bi od vas platio tih 1 000 000 da umjesto Lopeza dovede Katića?

Jedini igrači koji bi unaprijedili igru Hajduka pripadaju trenutno Lokomotivi (Dinamu). Branco gleda HNL-ov bazen, no nije njegova krivnja što ima smanjeno tržište.

Di je zamjena za Vlašića?

Hajduk je prodao Vlašića za 10 miliuna eura i nije doveo zamjenu, a valjda Brancova greška je što nema talenta u omladinskom pogonu.

Dakle Hajduk je prodao Vlašića u zadnjim satima prijelaznog roka. Do zadnjeg trenutka se nije znalo hoće li Vlašić dobiti radnu dozvolu. Dovesti nekoga kao zamjenu za Vlašića i još pritom potrošiti novce prije nego što prodaš Vlašića bilo bi diletantski. U slučaju propadanja transfera Vlašića, Hajduk bi tim pojačanjem ušao u minus i ponovnim traženjem novog kredita. Dakle Branco je imao svega par sati da dovede zamjenu, možda je i trebao riskirati i preuzesti odgovornost i potrošiti 2 3 miliuna eura na pojačanje. Međutim riskirati u zadnjih par sati bilo bi nepromišljeno jer dovođenjem novog Sharbinija nisi doveo sadašnjost  u pitanje već budućnost. 

Branco je preuzeo na sebe puno veći rizik nego što bi imao da je doveo nekoga. Sportski direktor sebi bi puno lakše osigurao budućnost da je razmišljao isključivo o prvoj momčadi. Umjesto toga  odlučio je potrošiti novce odgovorno , te ih uložiti u infrastrukturu i budućnost. To ne znači da Hajduk neće potrošiti novce na zimskom prijelaznom roku, ali i puno više vremena za procjenu pravog pojačanja 

Omladinski pogon


Hajduk se već posvetio omladinskom pogonu i nije ga zanemario. Novci od Sušića već su otisli u razvoj infrastrukture, a novci od Vlašića većim dijelom će ići u infrastrukturu. Kao projekt omladinske škole ocijenjeno je 2000 godište (Šego, Palvaresa, Kreković). Rupa koja je nastala odlaskom Vlašića nije greška Branca već je to rad prijašnjih uprava. Juniori prošle sezone nisu igrali prvu juniorsku ligu, a to dovoljno govori zašto je nastala rupa između Vlašića i slijedećeg potencijala. Tonio Teklić predviđen je kao netko tko bi trebao zamjeniti Vlašića. Međutim prošle sezone je igrao 3 HNL (sa Hajdukom II) jer njegova generacija nije mogla igrati prvu junirosku ligu. Teklić je odlaskom Vlašića promoviran u prvu momčad te sa njom trenira, a igra u drugoj HNL sa Hajdukom II. Teklić još nije spreman nasljediti Vlašića, no za godinu dvi bi trebao moći. Tko želi pratiti razvoj Hajdukovih potencijala slobodno može gledati Hajduk II (Hajdukova Lokomotiva) u 2 HNL gdje je momčad Hajduka najmlađa.

Zaključak

Euforija nakon dvije pobjede jednako je površna kao i analiza kako treba mjenjati sportskog direktora nakon dva poraza. Površno je reći da je u Hajduku sve idealno, a jednako je površno reći da u Hajduku ništa ne valja.

Branco možda i je donio neke krive procjene, ali je donio puno više ispravnih procjena. Hoće li Juranović postati kvalitetan bek  možda je kriva procjena, ali to je procjena koju je donio Mario Branco (skupa sa trenerom) i izad koje Mario Branco stoji svojim imenom i prezimenom. Kao što je stajao pred javnosti kad je rekao da je Futacs najbolji napadač lige.

Mario Branco preuzeo je puno veći rizik ne dovodeći nikoga u zadnjim satima prijelaznog roka, nego što bi ga imao da je potrošio 2,3 miliuna eura. Ali Mario Branco je svakom svojom odlukom pokazao što znaći odgovoran rad. Tvrditi da Hajduk treba promjeniti sportsku politiku je ne odgovorno i populistički.

Što Hajduku treba da bi sudjelovao u borbi za prvaka dotakao sam se u prošloj analizi : https://www.tribina.hr/analyses/vjeciti-student-zudi-za-iskorakom-22033/

Dosta Jeličićevih teza naprosto ne stoji!
Slušajući Joška Jeličića na tribini, iznjela se teza kako je sportska politika kriva i da praktički Hajduk treba mjenjati sportskog direktora. Ja ću tu tezu pokušati demantirati. Što ga je dočekalo? Trebam li komentirati napad, napad koji se sastavljao od ozlijeđenog Ohandze i Mastelića koji osim truda, nogometu ništa nije mogao pružit. Vlašić koji je van svoje pozicije (ponekad čak igrao i lažnu devetku) apsolutno stagnirao u svom razvoju. Fokusna točka bio je Sušić, a Kalik je pokazivao nekakav potencijal. Širina kadra nije postojala, a kada bi se netko ozlijedio ulazili bi igrači poput Mujana i Pejića (naša dica) Reći ...
Dosta Jeličićevih teza naprosto ne stoji!
Slušajući Joška Jeličića na tribini, iznjela se teza kako je ...

Respekt: Martix, pravi, GloomY, faz34, Cirohito, ivan-cro, peropex,

Slažem se: Tomant, GloomY, cole10, faz34, Cirohito, Topsi, ivan-cro, peropex,

Ne slažem se: draxy,

Imaš među grafovima na vhu stranica onaj o ovisnosti budžeta za plaće i bodova. 27 posto svakako nije 20 bodova... - Losovius, 23.9.17. 9:35, 0 0 0
Dodatno, teza je da se Hajdukov budžet povećao i da su financije super. Što za mene znači da se budžet za plaće također povećao (ovo ljeto govorimo) i da bi morao biti još bliži Rijekinom. To su spekulacije, ali mislim da su razumne. - Losovius, 23.9.17. 9:38, 0 0 0
Ok,Hajduk je teški underachiever.Što treba promjeniti da to ne bude?Koji igrače treba srezati,a koje dovesti da bi sa istom financijskom strukturom osvojio 80 bodova? - zdeso, 23.9.17. 10:46, 0 0 0
Veselim se vašoj analizi gdje neće biti isključivo pljuvanje po Brancu,već analiza s kojim je pojačanjima pogriješio i što je za te novce trebao dovesti(a da nisu igrači Lokomotive ili pokloni Dinama).Kako osvojiti 80 bodova sa ovim budžetom? - zdeso, 23.9.17. 10:50, 0 0 0
U potpunosti se slažem sa Jeličićem da se Hajduk mora okrenuti dalmatinskom bazenu.Kako to da nitko od Hajdukovih skauta nije primjetio Barača u Šibeniku koji je besplatno došao u Osijek a reprezentativni je potencijal? - draxy, 23.9.17. 23:38, 0 0 0
09/2017
Postoji li perspektiva za Hajduk?

Na Poljudu ništa novo. Rijeka je dobila svog najlakšeg protivnika u HNL-u. 8 pobjeda i 2 remija u zadnjih 10 utakmica zvuči zastrašujuće. Hajduk ne da nije pobjedio Rijeku u zadnjih 10 utakmica(tužno mi je uopće ić dalje od toga), nego nije skupio sve skupa 3 boda u 10 utakmica.

Zar je razlika u kvaliteti momčadi toliko velika? Zašto se Rijeka protiv Inter Zaprešića ili Slaven Belupa treba puno više pomućiti za 3 boda?

Prvenstvo se osvaja na malim utakmicama

Koliko puta smo čuli frazu da se prvenstvo dobiva na malim utakmicama? Zna i Mourinho da u njoj ima istine, pa će slijedeći derbi sa Liverpoolom bez obzira koliko pobjeda u nizu bude imao ili jak arsenal oružja bude imao na raspolaganju, Mourinho će igrati na 0-0. Da navijači će trenutno bit ljuti, ali Mourinho će svoj cilj ostvariti. Već slijedeću nedjelju svi će zaboraviti kako se igralo sa Liverpoolom i zašto. Hajduk se gubi upravo tu, iako Hajduk to isto pokušava jednostavno mu ne ide za rukom. 

Vječiti student

Hajduk djeluje poput studenta koji godinama pokušava proći isti veliki ispit. Rezultat je svaki puta isti, ma što god napravio. Nekad se jednostavno nije spremao za ispit, nekad bi se spremio al bi ga profesor sve jedno bacio. Na kraju je toliko puta pao ispit da ni sam ne vjeruje da će proć ispit, ma koliko god učio. Student počinje sumljati u svoju inteligenciju da savlada gradivo, a to je ono zbog čega se treba zabrinuti. Ispit ne mora više biti niti težak, čak se može promjeniti i profesor koji ga ne voli, a student će ga i dalje pasti. Student je davno naučio za dovoljan,dobar i vrlo dobar, međutim to više nije dovoljno jel je počeo sumljati u sebe. Kako izaći iz agonije zvane veliki ispit?

Nije slučajnost što se Hajduk još jednom sam pobjedio.Da bi bila slučajnost to mora bit iznimka, a ne pravilo kao što je. Carillov Hajduk u prvom Jadranskom derbiju izgledao je puno ozbiljnije nego što izgledao u zadnjem. Ideja kako igrati je ostala ista, ali odlaskom Vlašića povjerenja u tu istu ideju više nema. Hajduk je izgubio povjerenje u vlastitu kvalitetu. Kako drugčije objasniti 11 igrača Hajduka u vlastitom 16-ercu kod prvog gola  

http://prntscr.com/gmowtx 

Hajduk trenutno ima gubitnički mentalitet, mentalitet zbog kojeg mu treba savršena utakmica za osvojit bod, a da ne govorim o pobjedi. Postavlja se pitanje kako riješiti problem? Hajduk je trenutno klub pun korisnih igrača, reći da je Mario Branco odradio loše prijelazni rok bila bi laž.

PSG je ponudio jedan od modela. Hajduku trebaju i "Neymar" i "Mbappe". Hajdukov Neymar bio bi igrač tipa Junior Fernandes u najboljim danima. Hajdukov Mbappe se već nameće u vidu Majera. Hajduk je prodajom Vlašića napokon dočekao financijsku stabilnost. Potrošiti pola toga iznosa na prvu momčad za Hajduk je ogroman rizik koji će se samo možda isplatit. To možda je za Hajduk u ovom trenutku preveliko da bi preuzeo takav rizik.Ne isplativost takvog rizika ne samo da bi značila gubitak tih miliuna eura koji su se mogli uložit u sigurnu budućnost već bi značilo i ponovno prodavanje novih "Pašalića" za bescjenje.

Sigurna Luka

Drugi model je proizvodnja takvih igrača. Igrača koji će odskakati od ostatka lige, to su bili Balić i Vlašić. Hajdukov problem tada nisu bili kvaliteta ili potencijal Vlašića i Balića, Hajdukova potraga za kvalitetnom strukom i kosturom momčadi bili su ogromna šteta za Balićev i Vlašićev razvoj. Hajduk je taj problem riješio dovođenjem Carilla i Branca i zato bi sljedeći Balić i Vlašić mogli postat ono što su bili Pjaca i Rog.

Strpljenje

Šego,Palvaresa i Kreković trebaju se čekati možda i 3 4 godine. Imaju li Hajdukovi navijači toliko vremena i strpljenja? Uložiti u ovom trenutku ogroman je rizik, pogotovo kad se uzme u obzir da će ulazak u europa ligu skoro pa ne moguć zadatak s obzirom na novi sustav kvalifikacija. Investicija bi se isplatila isključivo osvajanjem naslova i prodajom jednog o ta dva igrača za višestruko veći iznos nego za koji je doveden.

Toliko blizu,a toliko daleko

Dok Hajduk ne dovede ili proizvede svog "Neymara" Hajduk će bit vrlo dobro momčad za HNL razinu koja ne može preć na potrebnu razinu više. Rijeka je taj problem riješila poklonima (Kramarić,Tomečak,Andrijašević...) i pogotkom kakvim se rijetko viđa (Ristovski) , Hajduk ne može računati na poklone, a na pogotke (kao što je i Futacs) ne možeš planirati niti se u njih pouzdati dok ne pokažu suprotno. Kako će Hajduk taj problem riješit nije ni bitno. Jedino sigurno je da će za to trebati vremena, hoće li to biti do zimskog prijelaznog roka ili dok ne stasaju novi klinci.

Do tada će biti pravilo da Hajduk gubi velike utakmice. Gubit će utakmice u kojoj protivnici nisu stvorili šansu za gol iz igre (kao Rijeka u nedjelju). Kek protiv Hajduka jedino mora razmišljati kako im neutralizirati napade, a to sa danasnjim Hajdukom bar nije problem. Golovi će doć sami od sebe kao i uvijek uostalom.

Nakon nedjelje jedino se priča o Hajduku i njegovim problemima u igri, nitko ne priča o tome kako Rijeka nije stvorila niti jednu šansu za gol iz vlastite igre. Zašto i bi? Kad je toliko malo potrebno da se Hajduka dobije

Hajduku treba igrač koji je sposoban riješiti derbi. Igrač koji će riješiti derbi kad je Hajduk vrlo dobar (kao u prvom susretu protiv Rijeke sa Carrillom na klupi) ,ali i utakmicama kad Hajduk ne bude dobar, kad je potrebno kazniti protivnika zbog pogreške.

Vječiti student žudi za iskorakom
Na Poljudu ništa novo. Rijeka je dobila svog najlakšeg protivnika u HNL-u. 8 pobjeda i 2 remija u zadnjih 10 utakmica zvuči zastrašujuće. Hajduk ne da nije pobjedio Rijeku u zadnjih 10 utakmica(tužno mi je uopće ić dalje od toga), nego nije skupio sve skupa 3 boda u 10 utakmica. Zar je razlika u kvaliteti momčadi toliko velika? Zašto se Rijeka protiv Inter Zaprešića ili Slaven Belupa treba puno više pomućiti za 3 boda? Prvenstvo se osvaja na malim utakmicama Koliko puta smo čuli frazu da se prvenstvo dobiva na malim utakmicama? Zna i Mourinho da u njoj ima istine, ...
Vječiti student žudi za iskorakom
Na Poljudu ništa novo. Rijeka je dobila svog najlakšeg protivnika ...
09/2012
Inter - Hajduk 1:1 - 'bili' od vodstva pa do spašavanja boda

Kaže se da je jutro pametnije od noći,ali ja sam i dalje ljut.Nisam ljut zato što smo osvojili samo bod nego način na koji su ga osvojili.Što je najtragičnije od svega ne događa se prvi put ove sezone(Osijek)

Sastavi: 

Utakmica je od samog početka krenula u jednom smijeru.Prilike su se redale ali Hajduk je pokazao još jednom koliko mu nedostaje Vukušić.Prilike su promašivali Vuković,Bencun,Andrijašević i Vršajević.No ako neće iz igre onda mora iz prekida.S druge strane Inter potpuno bezopasan bez ikakve šanse da uputi udarac,a kamoli da da gol.

U nastavku utakmice Hajduk kreće oslabljen za Bencuna,a nedugo zatim i za Milića.Kako je Milić izašao tako je i igra Hajduka pala.Hajduk se još jednom povukao u 16 metara i primio gol i to autogol.Inter nije pokazao puno pa čak ni ništa ali i to je bilo dovoljno da uzme bod Hajduku pa čak ga i pobijedi.


Moj uvid u utakmicu:

Prvo poluvrijeme sasvim solidno,lijepe akcije  su radili ali ja i dalje ne mogu vjerovati što su se napromašivali.Umjesto da 3 gola najamnje uvale oni 1.Iznenadio me Bencun koji je donio nešto novo u igri Hajduka,stalno je bio otkriven i dosta puta je bio na pravom mjestu ali ga suigrači ili mu nisu uspijeli dodat ili ga nisu vidjeli.Šteta što je igrao na krilu,da je igrao čistu špicu uvjeren sam da bi dao gol.Isto tako Milić,mislio sam da je bolji na stoperu nego na defanzivnom veznom ali prevario sam se.Dirigirao je sredinom i bio je glavni igrač Hajduka.Sjajan polivalentan igrač zalog za budućnost.Hajduk ga mora čuvat kao i Radoševića.Vuković još jednom pokazao da je spor kao blato i da je spreman pokvarit svaku kontru.Jasno mi je da mu se dao kredit nakon onakvog gola Interu ali ovo je previše.Bio bi sjajan igrač da smo u osamdesetima ali nismo,a igrač koji nemože trčat nema što radit na terenu.Vršajević i dalje propuh  na beku,momak se trudi i sve to ali svaku utakmicu zaboravi na nekog napadača i primili smo masu golova preko njegove strane(Skonto,Inter,Zagreb,Lokomotiva i možda još koji,ne mogu se trenutno sjetiti) i mislim da je pravo vrijeme da se da priliku mladom Mikanoviću koji igra u juniorima.Luštica kao i obično nevidljiv u svakom pogledu,kao igrač manje je.Od Caktaša se nije ni moglo očekivat više sa virozom.

Krstičević

Meni je i dalje ne vjerovatno na koju foru je pustio Sušića,Vršajevića i Stojanovića sa probe pogotovo što mu ne igraju uopče.Glavno da oni primaju plaću za ništa.Dakle selekcija igrača mi uopće nije jasna.Za bodove protiv Osijeka i sada Zaprešića je zaslužan samo on.Odigramo sjajno poluvrijeme i onda on odluči povuć momčad u obranu u 60 minuti utakmice pri rezultatu 1-0.Sad ga ja pitam gdje su one priče kako on neće povlačit momčad nakon 1-0 i da će momčad igrat Hajdučki(htio je reć da je Balakov to radio,a što on sada pobogu radi?Balakov bi bar uspješno to radio).Kao što mi nije jasno zašto se pored zdravog Kiša u napadu nalazio Tomaš koji je krilo tako mi ni sada nije jasno što mu je Bencun radio na krilu(istu stvar je radio sa Lendrićem),pa neka bar ih rasporedi po prirodnim pozicijama ako ništa.Ok,odlučio se igrat na kontre,pa što mu onda radi Vuković u igri,ne samo da je beskoristan nego upropasti svaki pokušaj za kontrom.No isto nisam za smjenu njega,stalnim mjenjanjem trenera ne dobiva se ništa.Treba mu se dati vremena jel rezultati na početku sezone nisu bili slučajnost.

Sudac

Sudac iritantan,hrpu sitnih pogrešaka.Moram se zapitati jeli uopče ikad čuo za prednost?Isto tako penal,malo ko bi ono svirao u 92 minuti pogotovo nakon što je igrač promašio cijelu loptu i nije ju mogao nikako dirati ali isto tako i jedinim djelom je zaslužan Jozinović koji je ušao u skroz nepotrebni kontakt bez da je igrač u ikakvoj šansi.Pomočnik isto,nisam mogao vjerovati kakav offside je svirao u drugom poluvremenu za Hajduk.Ne samo da je Vuković bio izad Interovih igrača nego je bio i izad Andrijaševića koji mu je dodao loptu ali eto valjda se moramo naviknuti na takvu kvalitetu suđenja.

Zaključak:Očekivao sam oscilacije i gubljenja bodova ali ovo ne mogu nazvat oscilacijom mladih igrača jel znam što sam vidio u prvom poluvremenu.No ipak da su iskusniji malo vjerovatno nebi ovako glupo gubili bodove ali što je tu je..

HŽV

zdeso o Inter - Hajduk 1:1 - 'bili' od vodstva pa do spašavanja boda
Kaže se da je jutro pametnije od noći,ali ja sam i dalje ljut.Nisam ljut zato što smo osvojili samo bod nego način na koji su ga osvojili.Što je najtragičnije od svega ne događa se prvi put ove sezone(Osijek) Sastavi: Utakmica je od samog početka krenula u jednom smijeru.Prilike su se redale ali Hajduk je pokazao još jednom koliko mu nedostaje Vukušić.Prilike su promašivali Vuković,Bencun,Andrijašević i Vršajević.No ako neće iz igre onda mora iz prekida.S druge strane Inter potpuno bezopasan bez ikakve šanse da uputi udarac,a kamoli da da gol. U nastavku utakmice Hajduk kreće oslabljen za Bencuna,a nedugo zatim i ...
zdeso o Inter - Hajduk 1:1 - 'bili' od vodstva pa do spašavanja boda
Kaže se da je jutro pametnije od noći,ali ja sam ...

Respekt: Van_Persie,

09/2012
Rijeka - Hajduk 1:0; Odlučio dvojbeni jedanaesterac

Dobro došli u HNL.Gdje su sudačke greške od 1.5 metara ipak samo previd i ljudska pogreška

Sudac Križarić opet bio na razini.Nakon što je fantastično sudio Dinamo-Split i svojim "slučajnim" odlukama presudio susret tako je još jednom uspio biti na razini i presuditi još jednom utakmicu i to  ni manje ni više nego na štetu Hajduka.Isto tako treba pohvaliti pomočnika koji je bio u liniji s igračima i nekim čudom nije to vidio jel ipak to je bilo preteško za vidjeti.Dok s druge strane pomočnik radi svoj posao i vidi zaleđe Hajduka kod gola i mora se priznati da je ali eto da nebi se slučajno dogodila greška u korist Hajduka.Sad očekujem kao i svaki put jednu finu kompezaciju nakon što Dinamo pobjegne malo više bodova pa ono da se može pričat da se krade za Hajduk.Mislim da bi najbolje bilo da se to dogodi protiv Belupa jel opasno su se približili Dinamu.Isto tako moram pohvaliti i tribinu.hr kojoj je to ipak dvojbeni penal,a  nedaj Bože da su napisali nepostojeći jel ipak to je bilo toliko dvojbeno da je komentator iz Srbije izjavio kako je on to vidio iz Beograda da nije penal.

I sad bi trebali komentirati igru?Čemu komentirat igru kad ona i onako nije presudila ali to što se mora mora se.

Rijeka je počela dominantno i stvarno su dobro pritiskali ali jednostavno nisu mogli stvoriti šansu.Jedinu šansu imali su nakon greške Milovića i u prvih 5 minuta iz offsidea Benke.Imali su posjed lopte ali to im nije puno pomoglo,udarci sa 20 metara nisu bili ni blizu gola,a iz hrpu kornera nisu stvorili ni jednu ozbiljniju šansu i stvarno se trebaju zapitat jesu li na pravom putu.

Hajduk se nije nametnuo na sredini terena i očito da nema ko voditi igru kad nema Andrijaševića ili kad on nije pravi.No iako nisu bili pravi obrana i golman su savršeno funkcionirali i nisu dopustili konkretnu šansu Rijeci.U napadu nisu bili puno ali kad su bili stvarali su puno bolje šanse od Rijeke.Šteta zbog one stative Oremuša.Nije mi jasno zašto ne igra klasični napadač nego veznjak Tomaš u špici ali dobro.Izgleda se je obrana dosta napredovala,a i na prekidima su bili zbilja solidni.Da se igralo još 3 sata Rijeka nebi dala gol

Za kraj imamo jednu nagradnu igru:pronađi kvalitetu u komentatoru.Normalno to je nemoguće nać.Božo je opet bio na razini i zbilja je fascinirao i nasmijavao danas.Uslišila mu se želja da se svira penal kontra Hajduka doduše ne na njegov način da nakon 3 kornera bude penal ali eto.No neču dalje jel zbilja bi se moglo u nedogled.Što reći za ovako gadljivog komentatora nego:BOŽO VOLIMO TE

zdeso o Rijeka - Hajduk 1:0; Odlučio dvojbeni jedanaesterac
Dobro došli u HNL.Gdje su sudačke greške od 1.5 metara ipak samo previd i ljudska pogreška Sudac Križarić opet bio na razini.Nakon što je fantastično sudio Dinamo-Split i svojim "slučajnim" odlukama presudio susret tako je još jednom uspio biti na razini i presuditi još jednom utakmicu i to ni manje ni više nego na štetu Hajduka.Isto tako treba pohvaliti pomočnika koji je bio u liniji s igračima i nekim čudom nije to vidio jel ipak to je bilo preteško za vidjeti.Dok s druge strane pomočnik radi svoj posao i vidi zaleđe Hajduka kod gola i mora se priznati da je ...
zdeso o Rijeka - Hajduk 1:0; Odlučio dvojbeni jedanaesterac
Dobro došli u HNL.Gdje su sudačke greške od 1.5 metara ...

Respekt: Nano-59, takee, GloomY,

Slažem se: mucek, GloomY,

moramo dovesti Božu na Tribinu :) - sthagon, 2.9.12. 0:52, 0 0 0
Božu na Tribinu, molim Vas! - GloomY, 2.9.12. 1:07, 0 0 0
08/2012
Rooney odigrao posljednju utakmicu za Manchester United?

Mislim da o ovome nema smisla raspravljati.The Sun su obične senzacionalističke novine koje svojim lažnim senzacijama pokušavaju nadomjestiti kvalitetu koju nemaju.Pokušavaju stvorit konflikte između Fergusona i Rooneya na sve moguće načine.

O ovome bi mogli raspravljati tek ukoliko se ovo ukaže da je istina,a čisto sumnjam u to.Prijelazni rok samo što nije završio,a u cijelom prijelaznom roku nitko nije ni spomenio Rooneya kamoli da je neki klub zainteresiran za njega.Na temelju čega mi možemo zaključit da je nestala ljubav prema Unitedu,na temelju toga što je proveo 1 utakmicu na klupi?Sam je izjavio više puta da je pogriješio što je htio ići i da mu je drago što nije.Uostalom u koji klub može priječi?Barcu i Real jedino,a PSG,City i Chelsea bi bili korak u nazad jel ipak je United najtrofejniji klub na otoku i ove sezone se bori za trostruku krunu.

Ferguson sigurno nije doveo Van Persiea da zamjeni Rooneya već da upari njih dvojicu.Uostalom sam Ferguson je rekao da sada imaju najbolji napadački dvojac na svjetu,a to sigurno nebi izjavio da planira riješit Rooneya,isto tako i Rooney je bio jako zadovoljan što je Robin došao u klub i da mu je bila želja da igra sa svjetskim igračem zajedno u napadu.

Sa Beckhamom i ekipom je bila potpuno drugačija situacija i incidenti.Rooney je imao problema ali je sazrio i više ih ne radi.Da se nije promjenio siguran sam da bi ga Feruguson prodao i prije.

zdeso o Rooney odigrao posljednju utakmicu za Manchester United?
Mislim da o ovome nema smisla raspravljati.The Sun su obične senzacionalističke novine koje svojim lažnim senzacijama pokušavaju nadomjestiti kvalitetu koju nemaju.Pokušavaju stvorit konflikte između Fergusona i Rooneya na sve moguće načine. O ovome bi mogli raspravljati tek ukoliko se ovo ukaže da je istina,a čisto sumnjam u to.Prijelazni rok samo što nije završio,a u cijelom prijelaznom roku nitko nije ni spomenio Rooneya kamoli da je neki klub zainteresiran za njega.Na temelju čega mi možemo zaključit da je nestala ljubav prema Unitedu,na temelju toga što je proveo 1 utakmicu na klupi?Sam je izjavio više puta da je pogriješio što je htio ...
zdeso o Rooney odigrao posljednju utakmicu za Manchester United?
Mislim da o ovome nema smisla raspravljati.The Sun su obične ...

Respekt: avlado, abedi,

Slažem se: JohnnieMcm, ManUCro, takee, partwish, GloomY,

Jednostavno odrađena analiza koja je obuhvatila sve i bez previše filozofiranja obradila temu. Uživam čitati ovakve analize i znaju bit puno bolje od onih s previše nepotrebnog teksta. Nastavi tako. - GloomY, 26.8.12. 19:12, 0 0 0
08/2012
Štimac objavio popis za Makedoniju i Belgiju; ima li iznenađenja?

Moram priznati da sam iznenađen s popisom reprezentativaca.S nekima sam ugodno,s nekima sam razočaran što su dobili poziv.Kao  prvo želim naglasiti da mi je JAKO drago što Sammir nije pozvan u reprezentaciju.Pa krenimo s golmanima

Golmani:Pletikosa,Subašić,Kelava.3 golmana što je sasvim dovoljno no nisam zadovoljan s izborom.Smatram da je Blažević bolji i od Subašića i od Kelave.Za razliku od njih dvojice nije kiks golman,brani sve što se mora obranit i još skine većinu zicera i zbilja mi je žao što ga se nije pozvalo.

Obrana: Ćorluka, Srna, Šimunić, Schildenfeld, Strinić, Vida, Lovren, Pamić.Više manje sam zadovoljan s ovim popisom,no smatram da se Pamića trebalo pozvati još protiv Švicarske da vidimo kakav je,a ne ovako i u slučaju ozljede Strinića moramo se pribojavati jel ga nismo vidjeli.Da ga se probalo protiv Švicarske puno bi profitirali.Više manje svi smo znali da  Pranjić nije igrač za beka već krilo.No možda i bolje s obzirom što je tada učino Štimac od postave možda bi ga sad imali na nožu,a nebi bio ni kriv ni dužan.

Vezni: Rakitić, Badelj, Kranjčar, Vukojević, Modrić, Iličević, Perišić, Radošević.Hmm,možda je trebao još kojeg veznjaka povest.Pogotovo za krilo gdje smo jako  tanki.Raduje me poziv Radoševića jel je on budućnost našeg nogometa uz Kovačića naravno.Novi Niko Kovač.No opet ako je vec pozvan,a vjerovatno je da osjeti atmosferu,mogao je pozvat još jednog defanzivnog veznog jel ako se ovaj ozljedi,a Štimac nebude računao na Radoševića bit će problema.

Napad:Mandžukić, Olić, Eduardo, Jelavić, Petrić, Kalinić i Vukušić.Prvo moram reći da je ovo stvarno previše napadača.Upitno je koliko nam treba 5 napadača,a kamoli 7.Raduje me povratak Petrića jel mislim da je to stvarno zaslužio.Po mom mišljenju nije trebao pozvat Kalinića i Vukušića i popunit ta 2 mjesta na nekim mjestima gdje smo tanji.

Prijateljska je prijateljska.Štimac nema pravo na kemijanje,a sve ispod 6 bodova je kiks veliki.Trebamo se vratit formaciji 4-4-2 kakvu smo igrali na europskom.Riskantno je sada mijenjati stil igre na natjecateljskm utakmicama,Štimac će morati pričekati nove prijateljske za to.Isto tako mislim da u sastavu nebi smio biti Modrić ma koliko god bio dobar.Nije spreman i to je to.Ko mu je kriv što se za vrijeme priprema njemu nije treniralo nego durilo na Levya,također to vrijedi i za Lovrena,tek se oporavio od ozljede i ne valja bezveze riskirati.Treba gledat isključivo trenutnu formu.Isto tako mislim da bi trebali igrat sa pravim i jedinim krilima Iličevićem i Perišićem.Pa evo moje idealne postave za  Makedoniju i Belgiju.

Pletikosa-Srna,Čorluka,Schildenfeld,Strinić-Iličević,Vukojević,Rakitić,Perišić-Eduardo,Mandžukić

zdeso o Štimac objavio popis za Makedoniju i Belgiju; ima li iznenađenja?
Moram priznati da sam iznenađen s popisom reprezentativaca.S nekima sam ugodno,s nekima sam razočaran što su dobili poziv.Kao prvo želim naglasiti da mi je JAKO drago što Sammir nije pozvan u reprezentaciju.Pa krenimo s golmanima Golmani:Pletikosa,Subašić,Kelava.3 golmana što je sasvim dovoljno no nisam zadovoljan s izborom.Smatram da je Blažević bolji i od Subašića i od Kelave.Za razliku od njih dvojice nije kiks golman,brani sve što se mora obranit i još skine većinu zicera i zbilja mi je žao što ga se nije pozvalo. Obrana: Ćorluka, Srna, Šimunić, Schildenfeld, Strinić, Vida, Lovren, Pamić.Više manje sam zadovoljan s ovim popisom,no smatram da ...
zdeso o Štimac objavio popis za Makedoniju i Belgiju; ima li iznenađenja?
Moram priznati da sam iznenađen s popisom reprezentativaca.S nekima sam ...

Slažem se: abedi,

Ne slažem se: Christian,

08/2012
Što se događalo na europskim stadionima ovoga vikenda?

City-Southampton 3:2

Iako su mnogi očekivali uništavanje Southamptona ili u najmanju ruku laganu pobjedu daleko je bilo to od takve utakmice.Ova utakmica je jos jednom posjetila zasto je Premiership najbolji i posjetila nas kako svak može uzesti svakome bodove iako se ovoga puta to nije dogodilo. Sveci su igrali hrabro, pametno i stvarno ima nešto u tom njihovom treneru(Nigelu Adkinsu)

Momčadi su natupile u sljedećim sastavima.                                                      City 4-4-2 Hart-Clichy,Lescott,Kompany,Zabaleta-Nasri,Toure,Rodwell,Silva-Tevez,Aguero                                                                                               Southampton 4-3-3 Davis-Clyne,Fonte,Hooiveld,Fox-Ward,Schneiderlin,Lallana-Do Prado,Puncheon,Rodrigez

Cityu početak nije bio baš iz snova.Odmah u 13' minuti ozljedio se Aguero koji je morao napustiti teren na nosilima.Na početku se čak mislilo da će izbivati sa terena 6 mijeseci što bi bio ogroman hendikep za City ali  ipak se danas uspostavilo da se radi o lakšoj ozljedi.U 16 minuti Hooiveld ruši Teveza i  Webbu nije preostalo ništa drugo nego da svira penal.Pošto su strandardni izvođači Aguero,Balotelli i Milner bili izvan terena Silva je morao preuzesti rizik.Nakaraju je završilo s katastrofalnim udarcem Silve i golman Davis je uhvatio loptu bez većih problema.Nakon toga su sijevale poluprilike s jedne i druge strane ali ništa opasnije.U 40' minuti Nasri je vrhunski poslao loptu za Teveza koji je pobjegao obrani i mirno realizirao za 1-0.Mora se napomenuti da je kod ovog gola Tevez bio u offsideu ali pomoćni sudac nažalost nije digao zastavicu.Šteta je učinjena i ništa se više nije moglo napravit po tom pitanju,na poluvremenu se otišlo sa 1-0.City se našao u šansi da posao privede kraju ali Silva je nakon penala promašio čistu šansu s 5 metara.No Southampton nije klonuo duhom i vjerovali su u sebe.Adkins je izvadio u 55 minuti izvadio Rodrigueza i uveo svog najboljeg prošlogodisnjeg  strijelca Lamberta koji je po mnogima trebao krenuti od prve minute. Lambertu nije trebalo puno da nastavi zabijati kao prošle sezone i tek 4 minute su mu trebale da zabije svoj prvi pogodak u ovoj sezoni.U 59' minuti Sveci su pokazali što znaju,sa par duplih pasova izigrali su cijelu obranu Citya i na kraju je Lambert plasirao u suprotni kut i utakmica se uzburkala.Adkins je namirisao svježu krv i odlučio se za još jednu izmjenu.U 65' minuti iz igre je izašao Ward-Prowse,a u igru je ušao  Davis.Za razliku od Lamberta Davisu je trebalo samo 3 minute da zabije pogodak,u 68' minuti Southampton odigrava brzu kontru,pri kraju se Lallana malo spetljao i na kraju je morao vratiti loptu Davisu koju je tu istu loptu plasirao u suprotni kut što je rezultiralo s 2-1 za Southampton.City se našao u problemima o kakvim su mogli samo sanjati.U 72' minuti bio je korner za City,Nasri ga je izveo,a neko je u gužvi očistio glavom ali samo do Kompanyja koji je pucao ali njegov udarac je blokirao njegov suigrač Toure koji se iskupio za svoju pogrešku i petom proslijedio do Džeke koji je bez problema zabio za 2-2.Valja napomenuti da prije gola Džeku se nije moglo vidjeti na terenu i bio je jedan od lošijih pojedinaca.Odmah nakon gola izašao je Silva,a ušao Balotelli,a ovaj je nastavio njegovim putem.Nakon što su izveli s centra loptu Sveci su je odmah izgubili i mogli su primiti 2 gola u istoj minuti no to ipak nije dozvolio Balotelli koji se našao u izglednoj situaciji i promašio.City je morao krenuti prema naprijed,nisu si smjeli dogodit da odmah prvo kolo kiksaju.Pokušavali su i pokušavali i nakraju se to isplatilo.Clichy je centrirao,a netko je opet loše očistio glavom i lopta je došla do Nasrija koji je poslao loptu u mrežu za konačnih 3-2.Nakon toga City se zatvorio,Kolarov je ušao umjesto Teveza i nisu dopustili Southamptonu da više stvori neku izglednu šansu.Sve u svemu,City je pokazao i kad mu neki ključni pojedinci nisu raspoloženi(Silva) da može pobjediti dok je Southampton pokazao da ima realne šanse za ostanak u ligi iako nisu osvojili ni bod,ipak malo valja pričekati jel liga je tek počela.City ide na teško gostovanje u Liverpool,dok Southampton kod kuće očekuje Wigan

Igrač utakmice:Nasri,terorizirao je Southamptonovu obranu koja jednostavno nije imala lijeka za njega.Svoju dobru igru je okrunuo sa asistencijom i pogodkom.          Gol utakmice:Iako je Southampton postigao dva lijepa pogodka ovaj put titula ide Nasrijevom pogodku.                                                                                     Tragičar utakmice:David Silva ima sreće što je City pobjedio jel definitivno bi on bio tragičar utakmice,nakon sto je falio penal uspio je faliti i čistu priliku s 5 metara tako da titula ide njemu bez obzira što je City dobio.

Everton-United 1:0

Nakon lanjske utakmice od 4:4 najava za ovu utakmicu nije bila potrebna.Može se reći da je prošle sezone United izgubio naslov baš na njima.A koliko je Everton nezgodan protivnik pokazalo se i danas.Još jedna od utakmica gdje se Moyes i Ferguson taktički nadmudruju.

Momcadi su nastupile u sljedećim sastavima.                                                     Everton:Howard-Baines,Distin,Jagielka,Hibbert-Pienaar,Gibson,Neville,Osman-Fellaini-Jelavić                                                                                             United:De Gea-Evra,Vidić,Carrick,Valencia-Cleverley,Scholes-Nani,Kagawa,Rooney-Welbeck

Od prve minute krenila je borba na sredini terena.United je u svom posjedu djelovao sporo,a obrana Evertona izgurala je napadace daleko od gola.Za razliku od Uniteda,Everton je u svom posjedu bio puno brži i konkretniji samim time i stvorio više prilika.Za prvu priliku trebalo je čekati 14 minuta kada je Fellaini iz mrtvog kuta pogodio stativu.Prilike su sjevale s jedne i druge strane,valja istaknuti neke prilike.United je pokusao preko Welbecka i Rooneya koji je pokusao iz slobodnog i nakon ubačaja Evre.Everton je pokusavao preko Pienaara koji je pucao glavom i nogom,Bainesa koji je pokusao iz slobodnjaka ali De Gea je sve obranio.Na poluvrijeme se otišlo sa 0-0,a istaknuo se David De Gea s svojjim obranama.U drugom poluvremenu se krenulo u istom smijeru.U 49' minuti Osman pogađa prečku no i dalje nema promjene rezultata.U 57' minuti Fellaini je zabio glavom nakon kornera i Everton je poveo sa 1-0,zasluženo mora se reći.Nakon toga slijedi dominacija Uniteda.Svima je jasno da se United nemože dobiti s jednim raspoloženim igračem,a Everton ovog puta nije imao samo raspoloženog Fellainia nego i cijelu obranu ali valja ipak istaknuti jedno ime u obrani,a to je Jagielka.United je pleo mrežu oko gola Evertona ali nije uspio stvoriti puno toga.Valja istaknuti priliku Cleverleya čiji je udarac sa crte očistio več spomenuti Jagielka.Sve ostalo bile su poluprilike.

Sve u svemu može se reći zaslužena pobjeda Evertona koji je taktički nadmudrio United i iskoristio njihove hendikepe.David Moyes odlično je iskoristio ne igranje Ria Ferdinanda stavivši Fellainia koji je dobio gotovo sve zračne dvoboje protiv Carricka,uostalom što je rezultiralo i samim pogodkom.Zbog novih pojačanja United je žrtvovao svoja krila po kojim je bio prepoznatljiv.Valencia je stavljen u obranu zbog silnih ozljeda i tu nije bilo moguće iskoristit sav njegov potencijal.Nani je bio katastrofalan,a lijevog krila nije ni bilo tek bi radi reka koji napadac se vratio tamo i pomogao Evri.Kagawa je bio sjajan i igrač koji će sigurno oplemeniti Unitedovu igru.Od Van Persiea nismo puno vidjeli u 20 minuti.Bit će zanimljivo vidjeli hoće li Ferugson nastaviti sa žrtvovanjem svoje standardne postave 4-4-2 i prilagođavati se novim igračima ili će vratiti se staroj postavi.

Bio je ovo sjajan vikend u kojoj smo vidjeli mnogo svega.Bilo je i kikseva velikana i bit će zanimljvo vidjeti kako će izgledati u nastavku prvenstva.Malo žalim što sam proputio utakmice Benfica-Braga 2:2 i Bilbao-Betis 3:5 no nemože se sve pogledati.

zdeso o Što se događalo na europskim stadionima ovoga vikenda?
City-Southampton 3:2 Iako su mnogi očekivali uništavanje Southamptona ili u najmanju ruku laganu pobjedu daleko je bilo to od takve utakmice.Ova utakmica je jos jednom posjetila zasto je Premiership najbolji i posjetila nas kako svak može uzesti svakome bodove iako se ovoga puta to nije dogodilo. Sveci su igrali hrabro, pametno i stvarno ima nešto u tom njihovom treneru(Nigelu Adkinsu) Momčadi su natupile u sljedećim sastavima. City 4-4-2 Hart-Clichy,Lescott,Kompany,Zabaleta-Nasri,Toure,Rodwell,Silva-Tevez,Aguero Southampton 4-3-3 Davis-Clyne,Fonte,Hooiveld,Fox-Ward,Schneiderlin,Lallana-Do Prado,Puncheon,Rodrigez Cityu početak nije bio baš iz snova.Odmah u 13' minuti ozljedio se Aguero koji je morao napustiti teren na nosilima.Na početku se čak mislilo da će izbivati ...
zdeso o Što se događalo na europskim stadionima ovoga vikenda?
City-Southampton 3:2 Iako su mnogi očekivali uništavanje Southamptona ili u ...

Slažem se: mommo,

Iako su mi tvoje analize stvarno dobre, savjetovao bi da se više usmjeriš na anliziranje uzroka i nekih događaja, a ne toliko izvještavati u sitnice. - Losovius, 21.8.12. 11:34, 0 0 0
08/2012
Što se događalo na europskim stadionima ovoga vikenda?

Napokon su krenile najjače lige.Za nas možda malo prekasno,a za igrače mozda prerano.Ne preostaje nam ništa drugo nego da mi ljubitelji nogometa uživamo u njemu.Malo ću prokromentirati neke utakmice koje sam ogledao,neke malo vise neke malo manje  ovisi o dojmu koji sam dobio dok sam ih gledao.Pa pocmimo s prvom


WBA - Liverpool 3-0

Ako se po jutru poznaje dan,navijaci Liverpoola nece biti oduševljeni i čeka ih jos jedna duga sezona s puno živciranja.Moram priznati da sam i sam više očekivao od Liverpoola ali ipak ne može se u tako malo vremena promjeniti potpuno drugčiji stil igre i zamisli trenera.

Momčadi su nastupile u sljedećim sastavima.
WBA 4-3-3 Foster-Ridgewell,Olsson,McAuley,Reid-Mulumbu,Yacob,Morrison-Gera,Long,Odemwingie                                                                                     Liverpool 4-3-3 Reina-Kelly,Škrtel,Agger,Johnson-Allen,Gerrard,Lucas-Downing,Suarez,Borini                                                                                      Dakle krenilo se s identičnim formacijama.Liverpool je preuzeo terensku inicijativu,ali sve je to bilo jalovo.Nije bilo ništa konkretnog ni s jedne i druge strane osim par poluprilika.I onda se dogodila 42 minuta.WBA izvodi korner,Škrtel čisti glavom loptu koja dolazi do Zoltana Gere koji loptu prime na prsa i potom iz voleja puca u same rašlje.Reina nije mogao ništa.Stvarno majstorski gol,možda i pogodak kola.Na poluvrijeme se odlazi s 1-0.U 59' minuti se dogodio prelomni dio utakmice.Škrtel se amaterski poskliznuo,Long ostao sam,a Agger ga nije uspio stici i malo ga je s leđa gurnuo no to je bilo dovoljno da sudac Dowd pokaže na bijelu točku i pritom dodjeli crveni Aggeru.Shane Long je izveo penal,to je ucinio tako loše da je Reina bez večih problema uhvatio loptu.Bez obzira na obranjen penal šteta je bila tu jel Liverpool je imao igrača manje.Rodgers je morao reagirati i pokriti rupu u obrani,iz igre je izašao nevidljivi Downing,a u igru je ušao veteran Carragher.U 64' minuti opet se ukazao Škrtel,WBA je imao napad,a lopta je došla do njega koji se šetao po vlastitom šesnaestercu i nije znao što će s loptom.Shane Long mu se prikrao izad leđa i uzeo mu loptu,a ovaj mu podmetnuo nogu što je rezultiralo s još jednim penalom.Ovog puta nije pucao Long nego Odemwingie.Reina je pogodio stranu ali Odemwingie je pucao u sam kut i nije se moglo obraniti.70 minuta polako dolazi,pravo vrijeme da treneri reagiraju s izmjenama.Hodgson je napravio dvije,izvadio je strijelca prvog pogodka Geru i uveo Fortunea,isto tako je izvadio i dvostrukog izuđača penala Longa i uveo Lukakua.Rodgers baca sve karike u napad i vadi defanzivnog veznog Lucasa i uvodi ofenzivnog veznog Colea.Lukaku se odma odužuje za minutažu i zabija pogodak glavom iz iste prilike kakvu je imao i Suarez u prvom poluvremenu ali ju za razliku od Lukakua nije realizirao.Do kraja utakmice Liverpool je imao šansu ali Suarez koji je pokušavao glavom,lijevom,desnom,iz igre, iz slobodnog ali ništa od svega toga nije ušlo u mrežu.Još se može istaknuti kako je Joe Cole 10 minuta nakon ulaska u igru ozlijedio i zamijenio ga je Carroll.Sve u svemu WBA je zasluženo pobjedio,a Liverpool još nije izliječio dječaćke bolesti od prošle sezone kao što su naivno i glupo ispadanje obrane i veliki problem s realizacijom.Suarez je svjetska klasa i malo tko može to opovrgnuti,čovjek je u stanju napraviti sve sam,izabaciti cijelu obranu ali ima velikih problema s realizacijom.Bilo da si sam ili da mu neko servira priliku on je jednostavno nemože zabiti i mora na tome poraditi.U sljedećem kolu WBA čeka teško gostovanje kod Tottenhama,a Liverpool doma očekuje City bez kartoniranog Aggera,teško da moze očekivati bodove s ovakvom igrom,morati će puno toga promijeniti do sljedećeg vikenda.

Igrač utakmice:Morrison koji je dominirao sredinom terena                                  Gol utakmice:Zoltan Gera je postigao gol utakmice,a možda i gol kola.                  Tragičar utakmice:Ovu titulu dijele Škrtel koji je skrivio dva penala i Suarez koji nije mogao zabiti gol iz 100 prilika.

Newcastle-Tottenham 2:1

Moram priznati da sam puno više očekivao od ove utakmice pa tako da neću ići u detalje.Tottenham je imao domiinaciju na terenu i ostavio bolji dojam barem meni.No vidilo se koliko im nedostaje Adebayor.Poslovica kaže ako ne iskoristiš svoje prilike to ti se mora osvetiti i upravo se to dogodilo.Dok su Bale i Defoe tresli okvir gola Demba Ba je zatresao mrežu.Nakon toga se dogodio slučaj sa Alanom Pardewom.U nervozi je malo gurnio linijskog sudca i odma mu je bilo jasno kakvu je pogrešku napravio,no sudac mu se nije smilovao i Pardew je završio na tribinama.Potez koji je napravio nije korektan,ali nije ni za osudu i dogodio se u žaru borbe,pogotovo treba uzesti u obzir kako se ponašao poslije tog događaja,a evo i izajve:"Izvinjavam se, glupo sam postupio.Razgovarao sam sa sudcima i izgladili smo stvar. Ne znam šta mi je bilo i jedino što mogu je izviniti se."Kaznu će zasluženo dobiti i ne smije ga se radi ovoga uzesti za zub.No vratimo se na utakmicu,u 76' minuti Defoe je napokon uspio loptu poslati u mrežu nakon silnih pokušaja.No slavlje na Tottenhemovoj klupi nije predugo trajalo jel je Ben Arfa prošao između Van der Vaarta i Lennona koji su ga zajedničkim snagama prizemljili na tlo,Atkinsonu nije preostalo ništa drugo ne pokazati na bijelu točku.Pucao je Ben Arfa na kojem je napravljen penal i uspiješno ga je realizirao za konačnih 2:1.Newcastle prvo u četvrtak ide u Grčku kod Atromitosa,a nakon toga ga očekuje Chelsea.Tottenham će svoje prve bodove morati tražiti protiv WBA.

Igrač utakmice:Demba Ba,bilo ga je svugdje,a svoju dobru igru okrunuo je lijepim pogodkom.                                                                                                  Gol utakmice:Demba Ba postigao je gol utakmice,ostala dva nisu bila nešto lijepa za oči tako da nije imao ni neku konkurenciju u tom pogledu.                      Tragičar utakmice:Pa moglo bi se reći da je Defoe,iako je zabio pogodak za njega mu je trebalo 100 prilika,gadao je okvir gola,golmana ali jednostavno to nije bio njegov dan

zdeso o Što se događalo na europskim stadionima ovoga vikenda?
Napokon su krenile najjače lige.Za nas možda malo prekasno,a za igrače mozda prerano.Ne preostaje nam ništa drugo nego da mi ljubitelji nogometa uživamo u njemu.Malo ću prokromentirati neke utakmice koje sam ogledao,neke malo vise neke malo manje ovisi o dojmu koji sam dobio dok sam ih gledao.Pa pocmimo s prvom WBA - Liverpool 3-0 Ako se po jutru poznaje dan,navijaci Liverpoola nece biti oduševljeni i čeka ih jos jedna duga sezona s puno živciranja.Moram priznati da sam i sam više očekivao od Liverpoola ali ipak ne može se u tako malo vremena promjeniti potpuno drugčiji stil igre i zamisli trenera. ...
zdeso o Što se događalo na europskim stadionima ovoga vikenda?
Napokon su krenile najjače lige.Za nas možda malo prekasno,a za ...
No ovo nije kraj moje analize,zbog prevelikog broja znakova morati ću prelomiti u dvije analize.Nakon utakmice Everton-United mozete ocekivati analizu te utakmice kao i analizu City-Southampton. - zdeso, 20.8.12. 19:29, 0 0 0
Prati nas

©2017. Vingd, Inc. Sva prava pridržana.